kosimazaki Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Witam, Właśnie kończy się burzliwa fermentacja mojej warki: http://www.piwo.org/topic/6399-browar-zuzel/#entry142920 Niestety, tak jak opisałem, zapomniałem podgrzać zacieru przed wysładzaniem - z planowanych 14.5 blg początkowego wyszło ok 12 blg. Zgodnie z przepisem, podczas cichej fermentacji powinienem chmielić przez 10 dni z użyciem 80g citry. Pytanie, czy warto zmodyfikować plan chmielenia w związku z moją haniebną pomyłką i dodać mniej chmielu do chmielenia na zimno? Obecnie zielone piwo i tak ma już wspaniały aromat i nie chciałbym przesadzić. Co za dużo, to niezdrowo Myślałem o użyciu 40g zamiast 80g i skrócić czas do 7 dni. Co myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Wydaje mi się, że 80 g tego chmielu to dużo za dużo nawet przy brzeczce nastawnej rzędu 15°Blg. Chmielić na zimno warto. Swoje AIPA chmieliłem rożnymi chmielami po 30 g. Zielone piwo pachniało super, teraz w butelkach zapach jest łagodniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 31 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 80 g na 20 litrów mija się z celem,więcej jest tylko trawiastych posmaków,20-30 g max. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 31 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2012 Ok, dzieki za info. Dodam 20g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się