BigPit Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam serdecznie, powoli zamykam okres zbierania wiedzy i szykuję się do zakupu sprzętu i rozpoczęcia przygody z browarem domowym. Moje pytanko może wyda się komuś błahe ale jednak je zadam. Czy mogę podzielić gotowy zestaw już ześrutowany przygotowany do zacierania? Mam kuchenkę ceramiczną i mogę miec problem z wielkim garem. Problem próbuję rozwiązać w następujący sposób: otóż mam chęć podzielić zestaw śrut na dwie części, spodobał mi sie ostatnio belgijski pale alt. Nie zależy mi na jednoczesnym wyrobie ok. 26 litrów piwka. Spokojnie moge to podzielić na dwie tury. Nie potrzebuję w tym momencie kupować wiekszych garnków itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Teoretycznie tak, tylko drożdże nie bardzo można dzielić, a skoro zaczynasz przygodę, to poczytaj o zbieraniu gęstwy na wiki. Ja osobiście uważam, że 13l piwa otrzymanego poprzez zacieranie mija się z celem. Co innego, gdyby to były ekstrakty. Nie lepiej poczekać na sprzęt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Możesz spokojnie i łatwo podzielić na pół. Jak duży masz gar? Możesz też ew. zatrzeć piwo zagęszczone i rozcieńczyć przed fermentacją, ale to już trochę kosztem smaku. BigPit 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Pewnie że możesz tyle , że oprócz słodów podzielić musisz chmiel i drożdże BigPit 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilko Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Jak najbardziej można. Mój początek też był taki, podzieliłem dla bezpieczeństwa, że jak coś sknocę to tylko pół i mam drugą szansę. Obydwie wykorzystałem, czego i Tobie życzę BigPit 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BigPit Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Pewnie że możesz tyle , że oprócz słodów podzielić musisz chmiel i drożdże Tak macie racje, planuję podzielić wszystko. Tylko nie widziałem jak to jest pakowane i czy jest to fizycznie możliwe. Co do garnków mam kilka ale planuje użyć takiego miedzy 15-20L (muszę go dokładnie ze skalować). Co do rozcieńczania - chyba nie pasuje mi to. Dzięki za odpowiedzi dam znać jak wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 w 15L garnku spokojnie zrobisz 20L warkę, szczególnie jak masz jeszcze jakiś dodatkowy 5L garnek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się