luki161 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Lipa z miodem A tak na serio, jak mówi stara maksyma piwowara - zdążysz wylać. Poza nieciekawymi posmakami, to jeszcze zafundowałeś startującym drożdżom drogę przez mękę z tym zjazdem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Lipa będzie ale na drugi dzień. Jeżeli np. po dwóch czy trzech piwach okrutnie będzie cie bolał beret to właśnie dlatego, ze w tej temperaturze produkowane jest dużo więcej fuzli, wyższych alkoholi, które oprócz rozpuszczalnikowych aromatów są mocno kacogenne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deep floyd Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 (edytowane) ok,7 dni fermentacji, 4blg (poczatkowe 10) , oczywiscie sprobowalem piwka i nie ma miodu, jest bardzo lekki posmak jablek i nie wiem czy to nie przez to ze ich tam szukam, generalnie jest ok. pytanie: co moze sie stac po cichej, chce dodac 30gr equinoxa 30gr mosaic i mam jeszcze marynke, warto ja dodac? ?\ czy ewentualnie ten miod/rozpuszczalnik moze wyjsc na pierwszy plan po uplywie czasu? Edytowane 5 Września 2017 przez deep floyd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Marynkę bym sobie darował jak już dajesz amerykańce. Co do wad, jeśli teraz nie ma rozpuszczalnika w zapachu to postępuj normalnie. Najwyżej później wylejesz jeśli coś będzie mocno nie tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 6 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Z moich skromnych doświadczeń z brewkitem (też temperature mi uciekła mocno)-jabłek w młodym piwie nie było czuć, po miesiącu się pojawiły gdzieś z tyłu, po dwóch miesiącach jabłkowy zmywacz do paznokci (dobrze że została ostatnia butelka) poszło w kanał. deep floyd 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi