mrblaha Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 (edytowane) Ma ktoś może namiar na firmę, która produkuje tego typu sita ze stali kwasoodpornej? Chodzi o sitko do kadzi z kega 50l. Jak to mniej- więcej cenowo wygląda? Może lepiej zrobić samemu z sitaki kwasoodpornej? Jaką siatkę wtedy zastosować (rozmiar oczek itd)- a może lepsza jest blacha z nacięciami? Edytowane 5 Kwietnia 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Ma ktoś może namiar na firmę, która produkuje tego typu sita ze stali kwasoodpornej? Chodzi o sitko do kadzi z kega 50l. Jak to mniej- więcej cenowo wygląda? Może lepiej zrobić samemu z sitaki kwasoodpornej? Jaką siatkę wtedy zastosować (rozmiar oczek itd)- a może lepsza jest blacha z nacięciami? na bbizie ktoś kiedyś sie chwalił tą firmą. Może coś dobierzesz z wykroju otworów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 W ciągu ostatnich 2 tygodni ktoś zamawiał fałszywe dno z nacięciami. Koszt ok. 100 zł. Poszukaj wątków o filtratorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 www.perfopol.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Gdzieś tu znajdziesz odpowiedź cenową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Nie chodzi mi o FD, tylko właśnie o sitko- muszę mieć możliwość wyjęcia młóta, bo wszystko chce robić w jednej kadzi. Jaki rozmiar oczek byłby najlepszy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Koledzy (chyba Jejski zwłaszcza) twierdzili, że otwory są do bani. Tylko cięcia rządzą. Obstawiam, że na bazie takiej fałszywki, o jakiej wspominałem wyżej spokojnie wyspawasz kosz a'la braumeisterowy. maria-n 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 kol.mrblacha, w moim koszu zaciernym jest sito, o gradacji otworów 1mm i jest ok. Jednak na etapie wykonastwa owego kosza zabezpieczyłem się w ten sposób, że dodatkowo cały kosz ponacinałem na obwodzie tarczą 0,8mm co 20mm wysokości. Dodatkowo na zewnątrz mam ruchomy (regulowany) pas blachy służący do przysłaniania górnych szczelin w zależności od ilości słodu w koszu. Jest to, po to, aby można było stworzyć lustro brzeczki o pewnej wysokości nad słodem, przez co uzyskuję efektywniejszą penetrację młóta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Jest szansa na fotkę Twojego wynalazku? Ja dzisiaj poczytałem trochę o BIAB (ciągłe wysładzanie w worku) i nie wiem, czy na początek tak nie podejść do problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Fotki są w tym dziale, ale nie pamiętam w którym z tematów. "kocioł zacierno- warzelny" czy jakoś tak. Jest drugi Dzień Świat a więc trochę czasu na szukanie Znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 http://www.piwo.org/topic/2156-jak-zrobic-z-kega-kadz/page__st__100#entry94927 niestety po przenosinach zdjęcie nie zostało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) no to, zrobiłem inne:jak widać nie jest to, szczyt techniczny, ale najważniejsze że działa! Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez maria-n Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 nie boisz się o metale ciężkie przechodzące do brzeczki z niewytrawionych spawów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 gdybym wiedział ile tych metali ciężkich przedostaje się do warki z trzech spawów, to może bym się zaczął obawiać. Po za tym - przy moich 62 latach............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Dzięki! W jaki sposób wlewasz brzeczkę na sito- przez deszczownię, jakieś ramię, czy po prostu kawałkiem rurki? Jak z wydajnością? Mam teraz dylemat- czy iść w stronę Breumajstra i zrobić wyciągane sito bez wysładzania, czy raczej dostawić drugą kadź, a młóto wysładzać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 We wątku Jak zrobić z kega kadź. dodałem fotki (nie wszystkie) które wypadły podczas przeprowadzki. Chyba Wam to ułatwi troszkę życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Brzeczka dostarczana jest do ŚRODKA młóta po przez 5 sond z otworami, które ułatwiają penetracje w/w, za pomocą pompy obiegowej pracującej impulsowo. Praca o takim charakterze pozwala na dostarczanie odpowiedniej ilości brzeczki. Ponieważ mam możliwość sterowania czasu pracy jak i czasu przerwy mogę w ten sposób dobrać odpowiednią jej ilość pasującej do różnych struktur młóta. Wysładzanie odbywa się bez wyjmowania kosza słodowego po prostu jest podnoszone nad lustro brzeczki. Do tego celu służą 3 takie same, jak dla zacierania, lecz wyżej przyspawane ( o zgrozo - z nie wytrawionymi spawami) trzpienie i zraszanie odbywa się w tym samym kotle. W jednym garze Robisz wszystko, no może nie tak do końca, bo wodę do wysładzania trzeba podgrzać osobno, ale i z tym można sobie poradzić dokładając na obwodzie kotła ''kawałek" płaszcza wodnego o pojemności powiedzmy 8-10 litrów. Jak będzie to dobrze od izolowane nie powinno być problemu z uzyskaniem temperatury. A skierowanie tej wody za pomocą pompy na młóto to już "pryszcz". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Wstępnie zbudowałem takie coś i myślę, że na zie się sprawdzi. Dolne odejście do fermentora, lub do nowej kadzi warzelnej (wybaczcie jakość): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria-n Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zrobisz tak, jak to sobie Wymyśliłeś. Prosiłeś o opis, to napisałem, każda koncepcja będzie dobra, jeśli spełni Twoje oczekiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 25 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2014 A jak wyglada wydajnosc przy takim wysladzaniu (wyjmowanie kosza z mlotem) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się