Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Moi drodzy, co do termostatu w kociołku, ściągnąłem z niego trochę pasty, naciągnąłem sprężynę domontowałem czeski termometr i o dziwo jest dokładny jak szlag:D wahania temperatury są o jakieś 1-2 C jeśli chodzi o zacieranie (mogę ręcznie włączyć grzałkę pokrętłem jeśli zobaczę ze temperatura ucieka w dół) Wiec dziękuję za informacje. Do gotowania zamontowałem pstryczek, obchodzący termostat i sprawiający ze grzałka działa cały czas. W zanadrzu mam jeszcze zanurzalna grzałkę 500W którą zawieszę koło osi mieszadła jakby nie chciało gotować. Wiec z gazu przechodzę na elektryczność Co do regulatora...Ostatnio go szukałem na allegro i nie mogłem znaleźć Ale mam fioła na punkcie automatyki to jak znajdę to zmontuje. W planach mam także ceglany stół do kociołka i miedzianą obudowę z ociepleniem (tak żebym mógł wyjmować kociołek do mycia) jak mi się uda to ładnie zrobić to podepnę zdjęcia w nowym temacie:) PS. 1.Jakie maksymalne odchylenia w temperaturze mogą być przy zacieraniu? 2. Czy zacieranie i chmielenie pod pełną przykrywką jest możliwe? czy para musi uciekać? 3. Kto zna magika który z cienkiej blachy miedzianej wyklepie taką browarniastą czapę na kociołek jak to w Tychach albo Żywcu mają? A gdzie mierzysz temperaturę? Bo jak przy dnie to tam raczej jest dużo większa niż zacieru. Jak od razu odłączyłem termostat i używam termometru zewnętrznego. Jeśli chodzi o czapę, to ja zrobiłem z aluminium: http://www.piwo.org/topic/6009-zadanie-z-geometrii/#entry128366 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Pytanie nie na temat ale tez odnośnie kociołka.Z jakiego materiału macie zastosowane zawory do kociołka? Kupiłem jakiś i w domu okazało się że jest do 70 stopni, więc szukam teraz po allegro i wszystkie czerpalne są do 90 rzadko 100.Czy nie uszkodzi się uszczelnienie zaworu w takim do 90 , podczas intensywnego gotowania ? Ja się temperaturą zaworów czy wężyków nie przejmuje. One i tak są podane tylko teoretycznie i pewnie z zapasem. Kupiłem normalne i działają bez problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Aha , bo się przestraszyłem że czasem podczas chmielenia mógłby mi się rozszczelnić i dopiero by się narobiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 cześć Zwykły kulowy 1/2' za 6 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2012 Cześć Cholera szklana kula mi się gdzieś zgubiła. Najpierw piszesz że sterownik ma możliwość słabego obciążenia w następnym poście że chcesz sterować mocą grzałki. Ja podałem konkretne rozwiązanie na konkretne zapytanie. Sterownik do grzałki można od złej bidy zrobić z ściemniacza do żarówek, wymienić triak na mocniejszy odpowiednik, dać radiator,wzmocnić ścieżki drutem i już. No ale sterować trzeba ręcznie i nie wiem czy takie rozwiązanie Cię satysfakcjonuje. Uderzasz do Jejskiego z kratą tyskiego i Tobie też wystruga regulator Masz rację, ja już myślę tylko o moich grzałkach w planie Opisany termostat jest w sam raz do Lidla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slepecci Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Kolego Jake, termometr mam wstawiony od góry do połowy wysokości garnka, więc przy mieszadle jest to najlepsze miejsce, czekanie mnie wyspawanie jakiegoś ładnego mieszadła z nierdzewki, dopasowanie silnika i lecimy:) Jutro kupie zaworek kulowy mosiężny 1/2" i będę musiał wymyśleć pomysł jak go skręcić i uszczelnić. Rurka filtratora rzecz jasna z wężyka Dorzucam fotke czeskiego termometru:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Jaka jest dokładność takiego termometra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slepecci Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) różnica jest 0,5-1 stopnia względem elektronicznego z Ikei, więc któryś może się mylić, uznaję go za bardzo dokładny... Wiec nie dość ze pięknie wygląda, to i działa:D Co do warzenia pod całkowitą przykrywką? Można czy raczej nie? Czy powinno być odprowadzenie pary? Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez Slepecci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2012 (edytowane) Bardziej chodzi o odprowadzenie nie tyle pary, co innych związków wpływających negatywnie na smak piwa. Gdzieś czytałem, że powinno się odparować przynajmniej 10% brzeczki. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się