pejot Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 serwus stoi przede mną wiadro z altem po tygodniowej burzliwej i 2 tygodniowej cichej. Nie mogę nigdzie znaleźć, ile powinno się dać glukozy do refermentacji... albo za szybko szukam, bo już wszystko czeka na rozlew Teoretycznie dałbym standard, 160g, ale nie wiem, czy cicha w niskiej temp., oraz sam styl, nie wpływają na innej od standardowej ilości. Jak Wy dajecie? (20 litrów) Pozdrawiam, i dzięki za szybkie odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 a próbowałeś? http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Tak, patrzyłem, ale nie bardzo tam ALTa widzę. Chyba, że jest jakiś styl wspólny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 a faktycznie nie ma alta... ale jest dusseldorf alt powinno być okej Rozlew z nagazowaniem typowym dla niemieckich piw, czyli w okolicach 2.4-2.5v/v. Tylko pamiętaj to dla cukru jest liczone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 ehh więc mimo pomocy znów jestem w punkcie wyjścia Mam glukozę. Nie chcę zmarnować warki, pomóżcie chłopaki:) szukam i nie mogę znaleźć odpowiedniej ilości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 poszło 160 g na 20.5 litra. Będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 BS pokazuje 126g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2012 Hmm w takim razie wcześniej się opróżni... Dzięki, będę wiedział na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Tak na przyszłość cukrem nie zmarnujesz warki. Bardziej zaszkodzić może jeśli przesadzisz z surowcem do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Niby wiem, ale zaopatrzyłem się w większą ilość glukozy i tak jak dawałem ją od pierwszej warki, daję dalej. Przyjemniej się rozpuszcza i piwo szybciej dochodzi. Kiedyś podzieliłem warkę na dwie części, do jednej dałem cukier, do drugiej glukozę - warki fakt, nie zepsułem, ale miałem wrażenie, że partia na glukozie była lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 To się nazywa autosugestia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pejot Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 hehe wiem dlatego napisałem "miałem wrażenie" Ale fakt, że glukoza szybciej nagazuje niż np. rozpuszczony cukier kandyzowany. Może chodzi o ilość cukru w cukrze, bo obu składników dawałem po tyle samo (w gramach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 A nie jest tak dlatego, że glukozę drożdże przerabiają w biegu, a sacharozę muszą najpierw rozbić na cukry proste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 A nie jest tak dlatego, że glukozę drożdże przerabiają w biegu, a sacharozę muszą najpierw rozbić na cukry proste? Mają do tego enzym inwertazę. Ale przy tej ilości (refermentacja) można ten proces całkiem pominąć w rozważaniach. Gabe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się