Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Miałem 23 brzeczki przed fermentacją, a po zostało 20 litrów. Nigdy wcześniej czegoś takiego nie miałem. Na zdrowy rozum wyemitowany CO2 powinien pomniejszyć objętość, ale nie o tyle. Po drugie, drożdży zebrałem bardzo dużo, bo cały litrowy słoik i jeszcze z pół litra zostało, już opadły na dno i jest ich 3/4 słoika w miarę zbitych, więc nie były bardzo rozwodnione, co mogłoby być powodem utraty takiej ilości piwa. W ogóle ta warka (stout owsiany) była jakaś dziwna - fermentacja trwała 2 dni i po dwóch dniach drożdże już opadły, ale gęstość jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 3 litry ci na pewno nie odparowały. Może niedokładnie spojrzałeś ile było przed fermentacją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) 3 litry ci na pewno nie odparowały. Może niedokładnie spojrzałeś ile było przed fermentacją? Patrzyłem po przelaniu na cichą wprawdzie do innego fermentora, ale wyskalowanego tak samo. Zakładając straty na osadzie z dna powinno być góra litr straty jak zawsze. Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak dla mnie wszystko w normie: Przyjmując błąd skalowania "ręcznego" około 5%, to na 20l już masz 1litr. Pisałeś, że gęstwy było około 1,5 lita, to w sumie 2,5L Pozostałe 0,5l można przyjąć jako odparowanie i emisję CO2. Co do ilości gęstwy, to jakich drożdży użyłeś i jak dobrze napowietrzyłeś brzeczkę? Ja miałem coś takiego przy dobrze napowietrzonej brzeczce i drożdżach S-33 i S-04 Edytowane 17 Kwietnia 2012 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 London Ale III z gęstwy. Napowietrzałem typowo, poprzez mieszanie mieszadłem piwowarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Objętość zmienia się nieznacznie, za to część piwa zamienia się w błotko, ot cała tajemnica. Niewielka ilość odparowuje, ale to już zależy od temperatury i czasu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 No właśnie nie. Błota tam było mało, większość to opadłe i już zbite drożdże - nienaturalnie dużo. Zresztą teraz w słoiku z gęstwą 3/4 to drożdże, a reszta to płyn. A w ogóle przez pierwsze dwa dni cicha ruszyła do tego stopnia, że w rurce fermentacyjnej wyglądała jak burzliwa. Jeszcze teraz jest wybrzuszenie w fermentorze. Cuda jakieś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 wydziela Ci się część o największej gęstości na tej samej zasadzie pół litra wody pół litra spirytusu nie da litra cieczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekam Opublikowano 18 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2012 U mnie takie ubytki są typowe: Brzeczka nastawna - 42 ltr + ok 0,5 ltr gęstwy. Po burzliwej, zebraniu gęstwy, przelaniu na cichą, co trwa od 1 do 1,5 miesiąca do butelek idzie ok 35 ltr piwa. Dekiel od beczki szczelnie zakręcony, nie ma żadnych durnych rurek, beczka w zimnej piwnicy. Mam tak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się