aseweryn Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Czesc Wczoraj przygotowałem swoją pierwszą warkę. Kupilem zestaw startowy a w nim brew kit Geordie Lager. Czytałem już wiele wątków i jednej rzeczy nie moge zrozumieć. Napisane jest w niejednym miejscu że lager to piwo dolnej fermentacji i temperatura w jakiej ma fermentować to 8-12°C. W instrukcji jaka była w moim zestawie temperatura fermentacji to 18-22°C. Umieściłem na początek fermentator w piwnicy gdzie temperatura jest 10-12°C. Czy powinienem przenieść go do mieszkania gdzie jest ok. 22°C ? Dodam że dołączyłem drożdże z zestawu. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Jak z zestawu, to przenieś do ciepłego. Mało jest puszek z lagerowymi drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 (edytowane) Czesc Wczoraj przygotowałem swoją pierwszą warkę. Kupilem zestaw startowy a w nim brew kit Geordie Lager. Czytałem już wiele wątków i jednej rzeczy nie moge zrozumieć. Napisane jest w niejednym miejscu że lager to piwo dolnej fermentacji i temperatura w jakiej ma fermentować to 8-12°C. W instrukcji jaka była w moim zestawie temperatura fermentacji to 18-22°C. Umieściłem na początek fermentator w piwnicy gdzie temperatura jest 10-12°C. Czy powinienem przenieść go do mieszkania gdzie jest ok. 22°C ? Dodam że dołączyłem drożdże z zestawu. Dzięki Drożdże w tym zestawie "lagerowym" sa najprawdopodobniej jak w większości górnej fermentacji. Tak więc proponuję przenieść. Ale zawsze warto się upewnić co tam na saszetce piszą. Edytowane 20 Kwietnia 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Tak Lager powinien być fermentowany/leżakowany w niższych temperaturach (8-12C) Tylko, że producenci puszek dołączają do nich najczęściej drożdże górnej fermentacji (Ale Yeast) o zakresie temperaturowym między 12 a 22C. Szkoda, że nie znalazłem jakie dokładnie drożdże są w zestawie. Jak już pisałeś dodałeś drożdże z zestawu. Czy fermentacja ruszyła? Jeżeli tak, to zostaw w 12C - będziesz maił piwo zbliżone do Lagera, jeżeli nie to przenieś do 22C i jak ruszą to spróbuj wrócić do 12C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aseweryn Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 W piwnicy nawet w dzien utrzymuje sie 10 stopni ale przez wiadro widac ze pojawila sie piana wiec chyba drozdze zaczely pracowac, wg instrukcji temperatura powinna byc 18-22st. teraz nie wiem czy to wszystko tam zostawic czy zabrac do mieszkania. skad bede mial pewnosc ze fermentacja zostala ukonczona jak zalozylem do polowy pokrywe bez rurki dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2012 a areometr był w zestawie? jak nie, to kup Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ccycekk Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 aseweryn a powiedz mi co dodałeś do Brewkita cukier czy ekstrakt??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aseweryn Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 do brewkita dodałem 1kg BA brew-kit PLUS, aerometr mam. Wczoraj wieczorem odkryłem troche pokrywke i byla pianka, temperatura na termometrze naklejonym na fermentatorze pokazywała 14-15 st, w pomieszczeniu nadal 10st Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coelian Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2012 Jak w instrukcji pisało, że ma być 18-22°C to sugeruję wynieść fermentor z piwnicy - może żle odfermentować w 15°C. Z tego co jest mi wiadomo, to drożdże lagerowe do kilku swoich puszek dodaje tylko Coopers. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2012 Potwierdzam, przynajmniej do Pilsnera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się