Mason Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Miałem ostatnio przyjemność pić znakomite piwo: http://beerhere.dk/Beers.aspx#92 W jego składzie są słody jęczmienne, słód żytni, cukier i... nasiona kopru włoskiego. Czy ktoś z was używał tej przyprawy w swoich piwach? Jakie wrażenia, spostrzeżenia, uwagi? Widziałem kilka receptur na piwa z dodatkiem tych nasion, wszędzie były one dodawane na ostatnie minuty gotowania w ilości ok. 10 gram. W przypadku Mørke Pumpernickel Porter użyto ekstraktu z nasion, dodanego przed rozlewem. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez Mason Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Z tego to się robi herbatkę dla dzieci jak mają kolki Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Używam go w kuchni daje delikatny anyżowy smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mason Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 W piwie panowie, w piwie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Przy następnej warce zrób napar z kopru i zadaj do paru butelek w różnych proporcjach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) zrób napar z kopru i To nier jest koper tylko fenkuł, podobny do kminka. Używają go do robienia włoskiej kiełbasy. W piwie smak "fenelowy" (fennel) pochodzi właśnie od porównania do smaku fenkuły. Ja bym tego użył małą ilość ~5g pod koniec gotowania, tylko w Ales ale nie w Lagerach. Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 To nier jest koper tylko fenkuł. Fenkuł to po naszemu koper włoski , no i właśnie o nim piszemy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 są nasiona - z tego robi się herbatki dla dzieci i jest warzywo taka cebula z listkami jak koperek i o tym warzywie mason pisze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) są nasiona - z tego robi się herbatki dla dzieci i jest warzywo taka cebula z listkami jak koperek i o tym warzywie mason pisze. OP pisze o nasionach a nie cebuli. słód żytni, cukier i... nasiona kopru włoskiego Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 24 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) OP pisze o nasionach a nie cebuli. Uważam, że powodem zamieszania jest tłumaczenie z angielskiego. U nas koper to koper w angielskim to słowo "dill", a owoc kopru ( jako przyprawę ) wyraża słowo "fennel", ale także fenkuł czyli koper włoski. Myślę, że Scoobiemu chodziło słusznie o owoce kopru. Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez slotish Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 Koper włoski to Foeniculum vulgare var. azoricum. Jest też odmiana Foeniculum vulgare fenouil doux (tłumaczona jako koper prowansalski albo po prostu słodki). Dodawałem do obu gruit'ów, pełni rolę taką samą jak wszędzie indziej-niweluje ostrość anyżu, wzbogaca go i bardziej orzeźwia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 24 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Siemka, chciałbym odnowić temat. Czy ktoś praktykował dodawanie kopru? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki. Po głowie chodzi mi Polish IPA właśnie z dodatkiem nasion, tylko nie wiem ile dorzucić i na ile dorzucić do standardowej warki 20l Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Paweł N Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł N Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Siemka, chciałbym odnowić temat. Czy ktoś praktykował dodawanie kopru? Jeśli tak to będę wdzięczny za wskazówki. Po głowie chodzi mi Polish IPA właśnie z dodatkiem nasion, tylko nie wiem ile dorzucić i na ile dorzucić do standardowej warki 20l Odpowiedź nie padła, zatem postanowiłem sprawdzić na własnej skórze jak to jest z tym koprem. Uważyłem zwykłe Pale Ale 14 BLG na 50 g Marynki, a na ostatnie 10' gotowania dosypałem 20g nasion kopru włoskiego. Rezultat jest świetny, koper daje fajny, charakterystyczny, przedni posmak i podkręca goryczkę przez co piwo jest bardzo ciekawe i każdy łyk to prawdziwa przyjemność. Zdecydowanie polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się