Undeath Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 A dziś zlałem: Warka 268.1 DRPM do kega 17,5l oraz 8*0,5l butelek przy 4,4 blg - 1.017 FG. Ładny aromat citry i dość mocny aromat słodowo-żytni. Ciekawie się to piwo zapowiada, zwłaszcza że ma sporo ciała. Jedyne co to na tym etapie goryczka jest za duża. Zobaczymy po nagazowaniu i jak się ułoży. Warka 268.2 DRPM do kega 18,5l oraz 6*0,5l butelek przy 4,4 blg -1.017FG. Odfermentowanie identyczne, natomiast piwo jest mniej subtelne, wychodzi sporo żyta i delikatna zieloność chmielu. Do tego potężna goryczka i spora pełnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2017 Dzisiaj wziąłem się za rozlew Lambików na owocach - warka 243: Wersja na Czarnej porzeczce - 31*0,33l butelek. Blg raczej nie poznam Jest mocno kwaśne w smaku i fajnie porzeczkowe, bardzo wytrawne na finiszu. Lekko alkoholowe i mocno owocowe. W aromacie dominuje porzeczka, stajnia i nuty kwaśnej cytryny. Bardzo dobrze pijalne to piwo ale też do lekkich to ono nie należy. Wersja na Wiśniach - 20*0,5l oraz 21*0,33l. Tutaj słabiej czuć wiśnie, jest delikatniej kwasowe, ale też wytrawne i orzeźwiające. Alkoholu mniej czuć, natomiast stajni jest więcej. Mogę być zadowolony z tych dwóch lambiorów Czekam na gaz i pierwsze próby za 2-3 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2017 (edytowane) 18.10.2017warka 270 Brown Ale (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Pale Ale - 8 kg Fawcett Brown - 1 kg Colorado Viking Honig -0,3 kg Chinook PL 10% -50 g Cascade PL 4,5% - 28 g Citra 12% - 20 g Ahtanum 4,5% - 20g Drożdże: jedno wiadro 1450 Dany's Favorite gęstwa po bitterze około 90 ml, Drugie wiadro WLP090 SDS bujane w starterze - zadane całość 2 litry w fazie wysokich krążków Śrutowanie: 9,3 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 27l 67C- 50' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 60': 60' Chinook 40 g 0' w 100C - Cascade PL 28 g, Chinook PL 10 g, Citra 20 g i Ahtanum 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 44l o gęstości 13 blg przy wydajności 66% oraz IBU 27 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.053 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 120 litrów. FERMENTACJA: 270.1 22 litry 1450 DF Planowana burzliwa: 21C - 31 dni FG - 1.016 wiadro I 270.2 22 litry SDS Planowana burzliwa: 21C - 21 dni FG - 1.014 wiadro II [EDIT] 18.11.2017 Zlałem do kega warkę 270 Brown Ale wersję na 1450 DF weszło 18,5l oraz 7*0,5l i 1*0,33l butelek przy 4,15 blg - 1.016 FG. W aromacie i smaku okej, choć przegiąłem z goryczką, może się to jeszcze ułoży. 27.10.2017 W trakcie poprzedniego warzenia zlałem też drugą wersję tego Brown Ale na SDS do kega 18,5l oraz 8*0,5l butelek przy 3,5 blg -1.014 FG. Nie zapisałem wrażeń z próbki. - Czas pracy 7 h ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ W trakcie żeby pozyskać drożdże zlałem warkę 269.2 Bitter wersja na 1450 DF do kega 18,5 litra i 6*0,5 l butelek przy 3,3 blg - 1.013 FG. Aromat i smak w porządku. Edytowane 18 Listopada 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 27.10.2017warka 271 Świateczne (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale ale - 6 kg Bestmalz Black - 0,3 kg Wyermann jęczmień palony - 0,2 kg Strzegom czekoladowy 400 - 0,2 kg Wyermann Carahell - 0,2 kg Wyermann Caramunich typ 2 - 0,1 kg Cukier kandyzowany 0,5 kg - własnej roboty. Marynka 7% - 71g Przyprawy: 1 ziarno kardamonu, łyżeczka imbiru, 2 łyżeczki cynamonu, łyżeczka gałki muszkatołowej, 12 goździków, 7 kulek ziela angielskiego, przyprawa do piernika jedna łyżeczka. Drożdże: 1450 Dany's Favorite gęstwa po bitterze około 150 ml, Śrutowanie: 7 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 24l 66C- 50' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:7+7= około 14 litrów z korektą 5 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 80': 80' Marynka 50 g 10' Marynka 21 g, Cukier Kandyzowany 5' Przyprawy Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 27l o gęstości 18 blg przy wydajności 68% oraz IBU 35 Odczyt z refraktometru: 18,7 Brix SG: OG - 1.074 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 120 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 21C - 21 dni FG - 1.0?? wiadro I [EDIT] - Czas pracy 7 h - Na początku chłodzenia nie zauważyłem, że źle podpiąłem szybkozłączkę do chłodnicy. Nalało mi się kilka litrów wody - planowałem 19-20 blg około 23 litrów no cóż bywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) 11.11.2017warka 272 AIPA (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Pale ALe - 11,6 kg Wyermann Carahell - 0,1 kg Wyermann Carabelge - 0,3 kg Chinook PL 10% - 100 g Cascade pl 4,5% - 50 g Citra 12% - 20 g Ahtanum 4,5% - 20 g Simcoe 13,1% - 20 g Cicha: po 60 g Simcoe, Ahtanum, Mosaic i Citra. Drożdże: Obydwa wiadra WLP090 San Diego super około 100ml zlane prosto z wiadra po Brown Ale. Śrutowanie: 12 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 36l 64C- 45' 10' - 74C mash out WYSŁADZANIE:10+10+8 = około 28 litrów z korektą 8 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Chinook PL 70 g 30' Chinook PL 30 g 5' Cascade PL 25 g 0' w 65C - po 20g Citra, Simcoe, Ahtanum i Cascade pl -25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 16,5 blg przy wydajności 68% oraz IBU 60 Odczyt z refraktometru: 17,2 Brix SG: OG - 1.068 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 30 minut około 150 litrów. FERMENTACJA: 272.1 22 litrów Planowana burzliwa: 18C - 12 dni Cicha - 6 dni z 60 g Simcoe i 60 g Mosaic FG - 1.014 wiadro I 272.2 20 litrów Planowana burzliwa: 18C - 12 dni Cicha - 6 dni 60 g Citry 60 g ahtanum FG - 1.016 wiadro II [EDIT] 23.11 zlałem warkę AIPA na cichą wiadro II - wyszło 19 litrów dodałem 60 g Citry i 60 g Ahtanum na 6 dni. 25.11 poszło drugie wiadro AIPA czyli nr I na cichą - około 21,5 litra z dodatkiem 60 g Simcoe i 60 g Mosaic w piątek ją zleje do kega. Wpisy do uzupełnienia notatek. 29.11.2017 A dziś zlałem do kega wiadro II około 16 litrów i 4 butelki 0,5l przy 4 blg - 1.016 FG. Goryczka dobra, aromat bardzo fajny kwiatowo-tropikalno cytrusowy, zniknie to piwo chyba dość szybko I o dziwo Citra nie dała cebuli tylko ładne kwiatki, szkoda ze nie jest już tak cytrusowa jak kiedyś. - Czas pracy 7 h Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2017 Zlałem do kega warkę 270 Brown Ale wersję na 1450 DF weszło 18,5l oraz 7*0,5l i 1*0,33l butelek przy 4,15 blg - 1.016 FG. W aromacie i smaku okej, choć przegiąłem z goryczką, może się to jeszcze ułoży. W trakcie poprzedniego warzenia zlałem też drugą wersję tego Brown Ale na SDS do kega 18,5l oraz 8*0,5l butelek przy 3,5 blg -1.014 FG. Nie zapisałem wrażeń z próbki. Wieczorem wezmę się za rozlew też świątecznego Butelki mam już pomyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 (edytowane) 20.11.2017warka 273 Podwędzany Rye Stout (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Pale ALe - 2 kg Bestmalz Pale Ale - 1,4 kg Strzegom Żytni - 1 kg Strzgom Wędzony bukiem - 1 kg Strzegom Karmelowy 30 - 0,2 kg Bestmalz Black - 0,2kg Wyermann jęczmień palony - 0,1 kg Wyermann Caramunich I -0,1 kg Marynka 7% - 50 g Drożdże: 1450 DF po świątecznym około 200 ml. Śrutowanie: 6 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 18l 63C- 45' 15' - 74C mash out WYSŁADZANIE:5+5+8 = około 18 litrów z korektą 6 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Marynka 50 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 15 blg przy wydajności 66% oraz IBU 39 Odczyt z refraktometru: 15,6 Brix SG: OG - 1.061 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 19C w 23 minuty około 100 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 18C - 31 dni FG - 1.014 [EDIT] 20.12.2017 Zlałem do butelek warkę 273 Podwędzany Rye Stout wyszło 44*0,5 litra butelek przy 3,5 blg - 1.014 FG. Szału od wędzonki nie ma, żytko też bardzo lekkie. Aromat i smak okej czekam na nagazowanie i wyleżakuje je z miesiąc. - Czas pracy 8 h Edytowane 20 Grudnia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 25 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 (edytowane) 25.11.2017warka 274 Pils (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Lager - 8 kg Bestmalz caramelpils -0,4 kg Chinook PL 10% -10 g Marynka 7% - 42 g Saaz 4% - 100 g Drożdże: jedno wiadro Wyeast 2308 Munich Lagery bujane w starterze, drugie wiadro FM 30 Bohemska rapsodia bujane w starterze. Śrutowanie: 8,4 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 27l 64C- 25' 74C - 60' 10' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 90': 70' Marynka 42 g i Chinook 10 g 30' Saaz 20 g 5' Saaz 30 g i 5 g mchu irlandzkiego 0' w 65C - Saaz 50 g i dałem tutaj 30 minut hopstand Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 44l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 66% oraz IBU 33 Odczyt z refraktometru: 13 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 35 minut około 180 litrów. Dochłodzone zimną wodą zadaną do fermentora. FERMENTACJA: 274.1 20 litry Munich Lager Planowana burzliwa: 10C - 31 dni FG - 1.010 wiadro I 274.2 22 litrów FM30 Planowana burzliwa: 10C - 34 dni FG - 1.01? wiadro II 2 litry na startery bo coś się mi przytkało i zostało w garze, a nie chciało mi się tego zagotowywać i dodawać ponownie. [EDIT] 29.12.2017 Zlałem też do kega warkę 274.1 Pils Munich Lager weszło 18,5l oraz 3 butelki. przy 2,5 blg - 1.010 FG. Zapach i smak okej. 3.01.2018 Zlałem do butelek warkę 274 Pils wersja na FM30 wyszło 43*0,5l przy 3 blg -1.012 FG. Zrobiły drożdże swoje, Saaz też się spisał choć na tym etapie goryczka jest ciut za duża. Piwo super klarowne No to 1,5 miesiąca leżakowania. - Czas pracy 7 h - rozruchowy pilsik Przy okazji wrzuciłem drożdże do soli żeby potrenować. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 23.11 zlałem warkę AIPA na cichą wiadro II - wyszło 19 litrów dodałem 60 g Citry i 60 g Ahtanum na 6 dni. 25.11 poszło drugie wiadro AIPA czyli nr I na cichą - około 21,5 litra z dodatkiem 60 g Simcoe i 60 g Mosaic w piątek ją zleje do kega. Wpisy do uzupełnienia notatek. A dziś zlałem do kega wiadro II około 16 litrów i 4 butelki 0,5l przy 4 blg - 1.016 FG. Goryczka dobra, aromat bardzo fajny kwiatowo-tropikalno cytrusowy, zniknie to piwo chyba dość szybko I o dziwo Citra nie dała cebuli tylko ładne kwiatki, szkoda ze nie jest już tak cytrusowa jak kiedyś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2017 (edytowane) 09.12.2017warka 275 Wheat Rye IPA (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale - 7 kg Bestmalz Pszeniczny - 5 kg Strzegom Żytni - 1 kg Strzegom Karmel 30 -0,3 kg Chinook PL 10% -110 g Mosaic 12% - 40 g Cennetenial 9,4% - 40 g Eukanot 16,1% - 40 g Cascade PL 4,5% - 40 g Drożdże: Obydwa wiadra WLP 090 SDS po AIPA Śrutowanie: 8,4 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 29l 64C- 60' 10' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Chinook 70 g 5' Chinook pl, cascade pl, Cenntenial, Mosaic i Eukanot po 20 g oraz 5 g mchu irlandzkiego 0' w 65C - Chinook pl, cascade pl, Cenntenial, Mosaic i Eukanot po 20 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 42l o gęstości 16 blg przy wydajności 67% oraz IBU 55 Odczyt z refraktometru: 16,7 Brix SG: OG - 1.066 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 14C w 35 minut około 180 litrów. Dochłodzone zimną wodą zadaną do fermentora. FERMENTACJA: 275.1 23 litry Planowana burzliwa: 17C - 15 dni Cicha 5 dni - 9C z 20 g Eukanota, 50 g Centenniala i 50 g Mosaic. FG - 1.01? wiadro I 275.2 19 litrów Planowana burzliwa: 17C - 14dni Cicha 7 dni - 9 C z 23 g Mosaica, 42 g Centenniala i 60 g Eukanota. FG - 1.013 wiadro II [EDIT] 22.12.2017 Zlałem na cichą warkę 275.2 Wheat Rye IPA z dodatkiem 23 g Mosaica, 42 g Centenniala i 60 g Eukanota. 23.12.2017 Zlałem na cichą warkę 275.1 Wheat Rye IPA z dodatkiem 29.12.2017 Zlałem do kega warkę 275.2 Wheat Rye IPA weszło 18,5l sporo strat z chmielinami przy 3,3 blg - 1.013 FG. Szczerze aromat nie urywa czterech liter i jest niski... Eukanot zawodzi na obecną chwilę. Zobaczymy czy będzie lepiej po nagazowaniu. 3.01.2018 Do kega poszła też warka 275.1 Wheat Rye IPA weszło 18,5l oraz 6*0,5l butelek przy 3,7 blg -1.015 FG. Pachnie ekstra głównie mosaiciem trochę przebija się cennteniala. Przyjemnie i słodko zobaczymy jak to się z tą bazą słodową sprawi. - Czas pracy 9 h Edytowane 3 Stycznia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) 13.12.2017warka 276 Polskie Pszeniczne (receptura własna) czyli American Wheat tylko takie Polskie.SKŁAD: Bestmalz Pszeniczny - 5 kg Malteurope Mep@lager - 4 kg Chinook PL 10% -23 g Cascade swoja szyszka PL ??% - 110 g Drożdże: Obydwa wiadra WLP 090 SDS po AIPA Śrutowanie: 9 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 29l 67C- 50' 10' - 75C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 60': 60' Chinook 23 g 30' Cascade 35 g 5' Cascade 25 g 0' w 100C - Cascade 50 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 44l o gęstości 12,5 blg przy wydajności 64% oraz IBU 23 Odczyt z refraktometru: 13,0 Brix SG: OG - 1.051 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 21C w 35 minut około 120 litrów. Dochłodzone zimną wodą zadaną do fermentora. FERMENTACJA: 276.1 23 litry Planowana burzliwa: 17C - 14 dni Cicha -10 C nachmielona 100 g Cascade pl granulat FG - 1.01? wiadro I 276.2 21 litrów Planowana burzliwa: 17C - 32 dni FG - 1.012 wiadro II [EDIT] 04.01.2018 Zlałem na cichą warkę 276 Polskie Pszeniczne wyszło 22,5 l. Dodałem Cascade pl w ilości 100 g poszło do 10C. Zapach i smak okej. 11.01.2018 Zlałem do butelek warkę 276.2 Polska Pszenica wyszło 44*0,5l i 1*0,33l przy 3 blg - 1.012 FG. W aromacie sporo jabłuszka i pszeniczności. Chmiel bardzo słabo wyczuwalny oraz goryczka niska. Piwo jest wręcz słodkawe i nie do końca orzeźwia... Oby się zmieniło po nagazowaniu bo słabo lubię słodką pszeniczność. 13.01.2018 Zlałem warkę 276 Polskie Pszeniczne do kega wyszło 18,5 l oraz 6*0,5l butelek przy 3 blg- 1.012 FG. Doszło trochę aromatu z Cascade PL jest delikatnie inne. Goryczka też ciut mocniejsza się wydaje. - Czas pracy 7 h - Sprawdzimy swoją szyszkę czy warto mieć Cascade Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) 20.12.2017warka 277 RIS (receptura własna) SKŁAD: Bestmalz Pale Ale - 8,5 kg Malteurope Mep@lager - 3,5 kg Caramel Pils Bestmalz - 0,312 kg Jęczmień Palony Weyermann - 0,3 kg Colorado Honig Malt - 0,3 kg Carafa III special Wyermann - 0,2 kg Chocolate Bestmalz - 0,2 kg Black Bestmalz - 0,1 kg Caramunich I Wyeremann - 0,1 kg 1,7 kg ekstraktu słodowego jasnego Bruntal Chinook PL 10% -90 g Drożdże: Bezpośrednio z wiadra po Smoked Rye Stout 1450 Danny's Favorite jakieś 0,7l Śrutowanie: 13,512 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 39l 66C- 50' 10' - 75C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH (czesć poszła do Imbirowych wysłodzin patrz warka niżej) GOTOWANIE 80': 60' Chinook 60 g + 1,7 kg ekstraktu słodowego 30' Chinook 30 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 21l o gęstości 30 blg przy wydajności ??% oraz IBU 71 Odczyt z refraktometru: 31,2 Brix SG: OG - 1.130 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 16C w 25 minut około 100 litrów.. FERMENTACJA: 277 21 litrów Planowana burzliwa: 16C - 7 dni 20C -21 dni FG - 1.01? [EDIT] 31.01. 2018 Zlałem warkę 277 RIS-a do 36*0,33 butelek oraz 9 litrów do balona przy 9.3 blg - 1.037 FG. Samo piwo trochę alkoholowe, natomiast aromat kawa z owocami. W smaku goryczka idealna słodowość nie dominuje, a samo piwo sprawia wrażenie bardzo wytrawnego. 10.5% będzie miażdżyć. No to do zobaczenia za 3-4 miesiące jak trochę dojrzeje. Do balona tak jak pisałem dodałem Lochristi Brettanomyces Blend THE YEAST BAY gęstwę rozruszaną w 2 litrach brzeczki. Aromat tej mieszanki mi się bardzo spodobał - spiłem piwo od Bartka browar u Koziołka i był świetny, a od niego dostałem gęstwę. Zobaczymy czy ruszą przy takim procentażu Zakładam jakieś 2 miesiące fermentacji a ile będzie to trwało to zobaczymy. - Czas pracy 9 h Edytowane 31 Stycznia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) 20.12.2017warka 277.5 Imbirowe (receptura własna) SKŁAD: Wysłodziny z RIS-a z warki 277 około 20 litrów - 11,5 blg Chinook PL 10% -5 g 1,5 litra odzyskany z chmielin RIS-a Imbir świeży korzeń posiekany - 50g Drożdże: 1450 DF po świątecznym około 150 ml. GOTOWANIE 60': 60' Chinook 5 g 15' Imbir 50 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 19l o gęstości 15 blg przy wydajności ??% oraz IBU ?? Odczyt z refraktometru: 15,7 Brix SG: OG - 1.048 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 17C w 2 minut około 100 litrów. FERMENTACJA: 277.5 19 litrów Planowana burzliwa: 17C - 10 dni 22C - 16 dni FG - 1.015 [EDIT] 14.01.2018 A wczoraj zlałem warkę 277.5 Imbirowe wyszło 34*0,5l butelek przy 3,9 blg - 1,015 FG. Piwo intensywnie Imbirowe i nawet sporo ciała ma. Co ciekawe w końcu nie przesadziłem chyba z goryczką, piwo jest lekko wytrawne na finiszu ale słodkawe w odbiorze. Chyba będzie dobrze zobaczymy - Czas pracy 9 h Edytowane 15 Stycznia 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Zlałem do butelek warkę 273 Podwędzany Rye Stout wyszło 44*0,5 litra butelek przy 3,5 blg - 1.014 FG. Szału od wędzonki nie ma, żytko też bardzo lekkie. Aromat i smak okej czekam na nagazowanie i wyleżakuje je z miesiąc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2017 (edytowane) Zlałem na cichą warkę 275.2 Wheat Rye IPA z dodatkiem 23 g Mosaica, 42 g Centenniala i 60 g Eukanota. 23.12.2017 Zlałem na cichą warkę 275.1 Wheat Rye IPA z dodatkiem 20 g Eukanota, 50 g Centenniala i 50 g Mosaic. Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 Zlałem do kega warkę 275.2 Wheat Rye IPA weszło 18,5l sporo strat z chmielinami przy 3,3 blg - 1.013 FG. Szczerze aromat nie urywa czterech liter i jest niski... Eukanot zawodzi na obecną chwilę. Zobaczymy czy będzie lepiej po nagazowaniu. Zlałem też do kega warkę 274.1 Pils Munich Lager weszło 18,5l oraz 3 butelki. przy 2,5 blg - 1.010 FG. Zapach i smak okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Ostatnie piwo w tym roku: 29.12.2017warka 278 Marcowe (receptura własna) SKŁAD: Malteurope pilzneński - 4,5 kg Malteurope wiedeński - 5 kg Karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg Carabohemian Wyermann - 0,2 kg Caramunich I Wyeremann - 0,1 kg Marynka 7% - 100 g Drożdże: Obydwa wiadra Munich Lagery po Pilsie., Śrutowanie: 10,1 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 31l 64C- 60' 10' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 60': 60' Marynka 60 g 30' Marynka 25 g 5' Marynka 15 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 40 l o gęstości 15,4 blg przy wydajności 67% oraz IBU 34 Odczyt z refraktometru: 16 Brix SG: OG - 1.063 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 12C w 35 minut około 200 litrów. FERMENTACJA: 278.1 21 litrów Planowana burzliwa: 9C - 2 1dni FG - 1.01? wiadro I 278.2 19 litrów Planowana burzliwa: 9C - 21dni FG - 1.01? wiadro II [EDIT] 3.02.2016 zlałem 278.2 Marcowe do keg 18,5l. Nie zrobiłem pomiaru... z pośpiechu bo drożdże z niego leciały do Rauchbiera no cóż bywa. 6.02.2018 Zlałem własnie warkę 278 Marcowe do butelek przy 3,9 blg - 1.015FG. Właściwie się skapnąłem, że to koło marcowego stać nie będzie z 15,4 blg początkowym W smaku jest miło słodowe ale i tak wytrawne. Nie wiem czy znowu za mocna goryczka nie wyszła ale wydaje mi się że będzie okej. No to na wiosnę zaglądnę co u niego. - Czas pracy 7 h Edytowane 6 Lutego 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zlałem do butelek warkę 274 Pils wersja na FM30 wyszło 43*0,5l przy 3 blg -1.012 FG. Zrobiły drożdże swoje, Saaz też się spisał choć na tym etapie goryczka jest ciut za duża. Piwo super klarowne No to 1,5 miesiąca leżakowania. Do kega poszła też warka 275.1 Wheat Rye IPA weszło 18,5l oraz 6*0,5l butelek przy 3,7 blg -1.015 FG. Pachnie ekstra głównie mosaiciem trochę przebija się cennteniala. Przyjemnie i słodko zobaczymy jak to się z tą bazą słodową sprawi. Jutro na cichą pójdzie AW jedna wersja z Cascade PL, a drugą szykuję na piątek na rozlew do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zlałem na cichą warkę 276 Polskie Pszeniczne wyszło 22,5 l. Dodałem Cascade pl w ilości 100 g poszło do 10C. Zapach i smak okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Zlałem do butelek warkę 276.2 Polska Pszenica wyszło 44*0,5l i 1*0,33l przy 3 blg - 1.012 FG. W aromacie sporo jabłuszka i pszeniczności. Chmiel bardzo słabo wyczuwalny oraz goryczka niska. Piwo jest wręcz słodkawe i nie do końca orzeźwia... Oby się zmieniło po nagazowaniu bo słabo lubię słodką pszeniczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zlałem warkę 276 Polskie Pszeniczne do kega wyszło 18,5 l oraz 6*0,5l butelek przy 3 blg- 1.012 FG. Doszło trochę aromatu z Cascade PL jest delikatnie inne. Goryczka też ciut mocniejsza się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 15 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 A wczoraj zlałem warkę 277.5 Imbirowe wyszło 34*0,5l butelek przy 3,9 blg - 1,015 FG. Piwo intensywnie Imbirowe i nawet sporo ciała ma. Co ciekawe w końcu nie przesadziłem chyba z goryczką, piwo jest lekko wytrawne na finiszu ale słodkawe w odbiorze. Chyba będzie dobrze zobaczymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) 21.01.2018warka 279 Kazbek Pils (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Lager - 8 kg Bestmalz caramelpils -0,4 kg Marynka 7% - 60 g Kazbek 4,6% - 50 g Drożdże: obydwa wiadra FM 30 Bohemska rapsodia po Pilsie. Śrutowanie: 8,4 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 27l 64C- 30' 74C - 60' 10' - 76C mash out WYSŁADZANIE:10+10+10 = około 30 litrów z korektą 11 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 70': 70' Marynka 60 g 5' Kazbek 20 g i 5 g mchu irlandzkiego 0' w 65C - Kazbek 30 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 41l o gęstości 13 blg przy wydajności 65% oraz IBU 29 Odczyt z refraktometru: 13,5 Brix SG: OG - 1.053 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 180 litrów. FERMENTACJA: 279.1 21 litrów Planowana burzliwa: 10C - 21 dni FG - 1.012 wiadro I 279.2 20 litrów Planowana burzliwa: 10C - 21 dni FG - 1.01? wiadro II [EDIT] 15.02.2018 A dzisiaj zlałem warkę 279.2 Kazbek Pils do kega 18,5 litra oraz 3 butelek. Nie zmierzyłem blg bo nie miałem jak próbki ogrzać. Piwo pachnie i smakuje okej. Miałem jedną wersję nachmielić na zimno kazbekiem ale rezygnuje po spróbowaniu tego piwa. Chmiel nie ma efektu wow ani nie jest owocowy zbytnio - uderzył w coś ala sybilla więc nie widzę sensu. 16.02.2018 Zlałem też warkę 279.1 Kazbek Pils do 40*0,5 butelek przy 3 blg -1.012 FG. Goryczka znowu ciut mocna A już celowałem w niższą. A samo piwo okej, czyste bez estrów, słodowo-chmielowe. Poleży z 2 miechy w butelkach. - Czas pracy 7 h Edytowane 16 Lutego 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 24 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) 24.01.2018warka 280 Witbier (receptura własna) SKŁAD: Malteurope Mep@Lager - 2,5 kg pszenica niesłodowana -2 kg Marynka 7% - 20 g Cascade własna szyszka 2017 4% - 25 g Skórka z 2 pomarańczy i jednej cytryny -45 g Kolendra EKO - 15 g 100 g cukru trzcinowego Drożdże: obydwa wiadra FM 20 Białe Walonki starter 1,5l. Śrutowanie: 4,5 kg w kilka minut. ZACIERANIE:woda do zasypu - 13l 68C- 45' 74C - 10' 10' - 76C mash out WYSŁADZANIE:6+6+6 = około 18 litrów z korektą 6 ml kwasu mlekowego do 5,2 pH GOTOWANIE 90': 90' Marynka 20 g 5' skórki cytrusów i kolendra 0' w 95C - Cascade 25 g Po gotowaniu parametry piwa: Wyszły 23l o gęstości 10,5 blg przy wydajności 64% oraz IBU 19 Odczyt z refraktometru: 11 Brix SG: OG - 1.042 Chłodzenie chłodnicą zanurzeniową do 11C w 40 minut około 70 litrów. FERMENTACJA: Planowana burzliwa: 10C - 21 dni FG - 1.01? wiadro I [EDIT] 15.02.2018 Zlałem też dziś do butelek warkę 280 WItbiera wyszło 44 butelki 0,5 l przy 4 blg - 1,016FG. No to wyszedł całkiem nieżle, trochę słodszy i pełniejszy tak jak planowałem pod teściową. Kolendra nie dominuje, skórka jest ładnie w aromacie. Goryczka ciut wysoka i wychodzi gdzieś tam w smaku lekkie mydełko. Powinno się ułożyć przez prawie miesiąc - Czas pracy 6 h Edytowane 15 Lutego 2018 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 29 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2018 Dnia 24.01.2018 o 20:23, Undeath napisał: 24.01.2018warka 280 Witbier (receptura własna) SKŁAD: Drożdże: obydwa wiadra FM 20 Białe Walonki starter 1,5l. Chyba jedno wiadro Ale ja się nie czepiam literówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się