Gawon Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, po tym jak mi się zwolni fermentator (bo mam miejsce tylko na jeden) chcę zrobić jakiegoś przeniczniaka co byście polecili z ekstraktów na około 20-21L tak z ciekawości są jakieś piwa którym posowała by temperatura fermentacji od 25 do 30 C ? Edytowane 29 Kwietnia 2012 przez elroy poprawiony tytuł - ort. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2012 Pszenica z ekstraktu: http://www.homebrewing.pl/piwo-pszeniczne-12st-blg-zestaw-surowcow-p-156.html Drożdże WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciafu1 Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 tak z ciekawości są jakieś piwa którym posowała by temperatura fermentacji od 25 do 30 C ? Na przykład Saison. Tutaj masz recepturę konkursową Dori: http://www.wiki.piwo.org/Saison,_Dorota_Chrapek_%28dori%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2012 nie to że bym był czepliwy ale tam jest że 22 to do 25 może i dużo nie brakuje ale do 30 to spora różnica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2012 nie to że bym był czepliwy ale tam jest że 22 to do 25 może i dużo nie brakuje ale do 30 to spora różnica W tej konkretnej recepturze tak, ale generalnie saison może być fermentowany i w wyższych temperaturach. Przedział temperaturowy dla 3351 Saison: 21-35°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 WES ekstrakt pszeniczny 1.7kg vs Brewferm pszeniczny 8EBC 1.5kg chcę zrobić pszeniczniaka tak że by wyszło 20L ,kolega olo podał przepis i zastanawiam się który ekstrakt będzie lepszy ,z tego co widzę to WES chyba jest sporo ciemniejszy,no i 0.4kg więcej będzie czy 3.4kg to za dużo na 20L ? czy wyjdzie takie mętne jak te kupowane?nie chciał bym by smakowało jak okocim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Kolorem aż tak bardzo się nie przejmuj, piwo ma smakować. Przecież nie musisz wszystkiego ekstraktu zużyć na warzenie, jak zostanie to wykorzystasz. do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 czyli że te 3,4kg za dużo na 20L gotowca? jak się dozuje ekstrakt do refermentacji?jak to dawkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Nie za dużo, nie siejcie popeliny. Będzie dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 ale dalej nie wiem który ekstrakt,czy nie ma to przy tych "pancerniakach" znaczenia? i dalej nie wiem czy wyjdzie mi takie mętne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Pszeniczne ma być mętna, a ciemny kolor jest wynikiem procesu produkcji ekstraktu. Możliwe, że ten jaśniejszy ekstrakt, jest rozjaśniony syropem skrobiowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 no wiem że ma być i dlatego pytam czy będzie,kolor nie ma znaczenia,tak z ciekawości pytam jakieś wskazówki przydatne co do tego typu piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 no dobra,składniki zakupione zobaczymy co z tego wyjdzie,jakieś rady ? będzie puszka WES 1.7kg ekstraktu i 1.5kg Brewferm "pasożyty" co cukier zamienią na % mają tajemniczy nr.1433 a na moje pierwsze chmielenie wybrałem Fuggles w granulacie ,może być z tego piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 jakieś rady ? Kilka postów wcześniej dałem Ci radę - drożdże WB-06. Innych rad już dla Ciebie nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Mauribrew Weiss (po co te numerki, Mauribrew u nas są ze trzy rodzaje ) też są przyzwoite. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się