slotish Opublikowano 1 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2012 (edytowane) Jeśli w sezonie lagerowym chcielibyście uwarzyć coś pijalnego, sesyjnego i odbiehającego od standardowego pilsa polecam niniejszą recepturę. Polskie zboża okazało się być czystym lekko słodowym lagerem z lekkim aromatem Lomika i nadzwyczajną lepkością. Złożony zasyp sprawia, że smakowo odbiega od jęczmiennych lagerów. Piwo to smakowało wielu osobom i zdobyło uznanie wśród moich znajomych, którzy nie zawsze pozytywnie odnoszą się do moich piwowarskich "wyczynów". Woda: Zastosowałem mieszankę RO i kranówki by uzyskać miękką wodę. Zasyp: Pilzneński - 1,25 kg Pszeniczny jasny - 0,75 kg Orkiszowy - 0,75 kg Żytni - 0,5 kg Kasza gryczana palona - 0,5 kg Kasza jaglana - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,3 kg Pszenica - 0,1 kg Zacieranie: Kasze i pszenica skleikowane w 7 litrach wody przez gotowanie 20 minut. Kleik dodany do kotła zaciernego i dodanie 5 litrów wody: 53-52°C - 15 min. 65-63°C - 40 min. 73°C - 90 min. dodanie łuski gryczanej do filtracji Chmielenie: 60 min - 20g Marynka 9,1% ak 10 min - 30g Lomik 3,5% ak - 1,5 łyżeczki mchu irlandzkiego Drożdże: Użyłem W34/70 ( 2 litrowy starter z suchych drożdży ) Ostatecznie wyszło 17,5 litra brzeczki, którą schłodziłem do 13C. Piwo fermentowało w 8C przez trzy tygodnie, bez przenoszenia na cichą, i ostatecznie zeszło do 2 BLG. Piwo zostało rozlane z dodatkiem 130 gram cukru rozrobionym w litrowym syropie na 18,5 litrów zielonego piwa. Uwagi: W celu ułatwienia filtracji można zacierać w większej ilości wody oraz zastosować mash out. 100 gram pszenicy można zapewne pominąć w recepturze - ja użyłem jej tylko w celu wyczyszczenia śrutownika po kaszy jaglanej, której drobne ziarenka nie chciały w całości się ześrutować. W przypadku stosowania kasz w woreczkach - koniecznie należy ją ważyć. W przypadku kaszy gryczanej ważyłem woreczki trzech różnych producentów i za każdym razem okazywało się, że deklarowane 100gram\woreczek w rzeczywistości wynosi 80 gram... Tutaj wrażenia jacera z degustacji: http://www.piwo.org/...-polskie-zboza/ Edytowane 1 Maja 2012 przez slotish mcpol1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Jakie miałeś Blg początkowe? Mam je w planie na ten sezon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ruda23 Opublikowano 23 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2016 musze sprobowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się