bilon Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Witam. Jestem kompletnie zielony (dopiero co zamówiłem swój pierwszy brewkit) celem sporządzenia piwa które urzekło mnie smakiem gdy mieszkałem w Białymstoku. W tamtejszym Bierhalle piłem najlepsze jak do tej pory piwo - Alt. Poczułem jak aromat chmielu rozchodzi się po nozdrzach, poezja. Gdzieś wyczytałem że nie jest to do końca klasyczny Alt bo ma dodatek pszenicy (nie wiem na ile jest to prawda). Czy ktoś kto smakował to piwo potrafi poradzić czy można w brewkicie za 180 zł takie cudo uwarzyć i jak tego dokonać oraz z jakiego Coopera skorzystać, co ewentualnie dokupić ? Będzie to moje pierwsze własne piwo, przeczytałem artykuły zamieszczone dla początkujących, teraz czekam na konkretne podpowiedzi starszych smakoszy. Z góry dziękuję i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 alt z bierhalle jest bardzo nietypowym przedstawicielem stylu, ba niektórzy twierdzą że to nie alt, ale jak widać niektórym smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 6 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2012 Wydaje mi się, że z brewkita będzie ciężko. Obawiam się o słabe nachmielenie. Może lepiej ekstrakt słodowy i chmielenie? Ale to już byś musiał mieć gar do gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Wydaje mi się, że z brewkita będzie ciężko. Obawiam się o słabe nachmielenie. Może lepiej ekstrakt słodowy i chmielenie? Ale to już byś musiał mieć gar do gotowania. Myślisz że udałoby się uwarzyć coś podobnego smakowo osobie która nigdy tego nie robiła ? Czy jesteś w stanie podrzucić jakieś wskazówki ? No tak mi ten smak podszedł że bardzo chciałbym coś takiego wyrabiać i smakować. Kolega wyżej mówi że to nietypowy Alt. Mnie najbardziej z tego piwa podszedł niesamowity aromat chmielu który po wzięciu łyku piwa "wypełniał nozdrza" aż żal było przełykać - jeśli taki efekt mogę uzyskać warząc innego alta, a którego recepturę znacie to bardzo chętnie przyjmę wszelkie propozycje. Pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Jedyny Alt jaki robiłem to był gotowiec z BA, nie wiem jak ma się on do prawdziwego Alta, gdyż nigdy innego nie piłem. Wyglądało to tak: - słód monachijski - 4,3kg - chmiel Lubelski 100g - drożdże S-33 50°C 30 min. 64°C 30 min. 70°C 30 min. Chmielenie: 65g. od początku 35g. na ostatnie 5 min. Piwo było bardzo aromatyczne a pianę można było kroić nożyczkami. Tylko to już trochę wyższa szkoła jazdy niż brewkit. Musisz poczytać o warzeniu z procesem zacierania: http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Mnie najbardziej z tego piwa podszedł niesamowity aromat chmielu który po wzięciu łyku piwa "wypełniał nozdrza" aż żal było przełykać Jeśli chodzi tylko o aromat chmielu to możesz spróbować zagotować brewkit i dorzucić do niego tak jak w poniższym przykładzie: chmiel Lubelski [...] 35g. na ostatnie 5 min. Na pewno poprawi to aromat brewkita, ale czy to będzie to czego szukasz, to wątpię... Gabe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Zanim zaczniecie dawać dobre rady upewnijcie się, że wiecie o czy piszecie. Tak jak wspomniał Wiktor ten alt z bierhalle jest b. specyficzny, przypomina bardziej dunkelwiezena. Koledze radzę aby porównał z dunkelweizenem, jeżeli o to chodzi będzie łatwiej ułożyć recepturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilon Opublikowano 7 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 A czy za pomocą brewkita jestem w stanie takiego dunkelweizena uwarzyć ? Chwilowo nie bardzo mam gdzie spróbować więc w grę wchodziłby wynalazek własny. Pytanie tylko czy brewkit wystarczy czy też muszę zainwestować w sprzęt tysiące złotych by napić się tego pysznego piwa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 Tysiące to chyba lirów... Tureckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pieddro Opublikowano 7 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2012 A czy za pomocą brewkita jestem w stanie takiego dunkelweizena uwarzyć ? Chwilowo nie bardzo mam gdzie spróbować więc w grę wchodziłby wynalazek własny. Pytanie tylko czy brewkit wystarczy czy też muszę zainwestować w sprzęt tysiące złotych by napić się tego pysznego piwa ? tysiące? chyba starych złotych z nachmielonego brewkita pszenicznego zrobisz na pewno coś ciekawego, pod warunkiem użycia dedykowanych drożdży. Pszeniczne coopersa u mnie było udanym piwem z tym że nijak nie przypominało piwa pszenicznego (na drożdżach dołączonych do zestawu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 (edytowane) Tysiące to chyba lirów... Tureckich. 1 nowa lira turecka = 1,86117669 złotego polskiego Edytowane 20 Maja 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilon Opublikowano 25 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2012 Ehh przekonaliście mnie koledzy, biorę się za konstrukcję czegoś lepszego niż brewkit - jak się bawić to na porządnie. Zwłaszcza, że do wykorzystania mam miejsce lepsze niż niejedna piwnica w bloku (schron) gdzie jest całkiem przyjazna temperaturka w lecie. Także kegi nagrane, po mału, w oparciu o Wasze modele będę tworzył swoje laboratorium.. Proszę też o osoby które miały do czynienia z w/w. smakiem piwa podrzuciły receptury na piwo zbliżone smakiem i oczywiście namiary na miejsce z którego mógłbym w sieci zamówić składniki potrzebne do jego uwarzenia. Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie dobre rady, bo nimi piekło jest wybrukowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się