Merv Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Witam Czy ktoś z Was używał mąki żytniej do warzenia? Myślałem o zastąpieniu części mąki pszennej użytej do uwarzenia witbiera mąką żytnią. Dla ułatwienia filtracji użyłbym mąki razowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Czesc. Ja stosowalem srutowane zyto. Filtracja bez problemu. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) A jak smakowo? Podobnie do słodu żytniego? Też tak dużo beta-glukanów? Edytowane 8 Maja 2012 przez Merv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Czesc. Ja robilem ciemne piwo i stosowlem zwykle ejlowe drozdze. Ktos tam wspominal ze piwo moze byc. Piwo "sliskie" w smaku. Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Zobaczę jak 20% sprawdzi się w witbierze i napiszę co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Płatki żytnie filtrują się bez problemu w ilości ok. 20% zasypu. A brzeczka jest śliska jak ze słodu żytniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 Ostatnio widziałem płatki tylko pełnoziarniste, z resztkami łuski - zatarłem na nich jedną warkę, ale źle się scukrzały, jakby łuska utrudniała dostęp do skrobi. Dlatego tym razem chcę użyć mąki. Zastanawia mnie jeszcze tylko temperatura kleikowania żyta... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 8 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2012 (edytowane) Ostatnio widziałem płatki tylko pełnoziarniste, z resztkami łuski - zatarłem na nich jedną warkę, ale źle się scukrzały, jakby łuska utrudniała dostęp do skrobi. Dlatego tym razem chcę użyć mąki. Żyto z łuską? edit: zdanie gramatycznie mi się nie podobało Edytowane 8 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Pszenica - na opakowaniu pisze "pełne ziarno" a na płatku jest coś co przypomina łuskę. Nie jestem pewien co to. Płatki żytnie wyglądały bardzo podobnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Ajtam, "pełne ziarno". Nie ma tam żadnej łuski, tylko osłona bielma. Łuska to nie ziarno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 Możesz mieć rację że to jest osłona bielma. Tak czy owak - źle się te płatki scukrzały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 U mnie żytnie się scukrzały jak trzeba. Zacierałem trochę dłużej niż normalnie, ale nie ma co się dziwić przy prawie 25% dodatków niesłodowanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 9 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2012 U mnie te pełnoziarniste płatki po 2,5h w 62-66 stopniach nadal dawały pozytywny wynik próby jodowej. Było ich 40%, reszta pilzneński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się