marbelka Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Jak wpływa dodatek 10%płatków owsianych do pilzneńskiego na końcowe Blg?Pytam,bo warząc z 100% pilznenskiego z 13Blg spadło mi po tyg burzliwej i 12 dni cichej na 2Blg .Chcę do następnej warki dodać 10% płatków owsianych i zastanawiam się czy przez to ,że brzeczka będzie miała większą lepkość-oleistość po skończonej fermentacji Blg będzie wyższe niż przy warce z samego pilzneńskiego i np nie zejdzie poniżej xBlg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Będzie wyższe, bo w płatkach też jest skrobia, więc będą i cukry. A to do ilu odfermentuje to zależy od zacierania i drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Będzie wyższe, bo w płatkach też jest skrobia, więc będą i cukry. A to do ilu odfermentuje to zależy od zacierania i drożdży. chyba źle zadałem pytanie-powiedzmy,że sposób zacierania i drożdże w 100% wykorzystają swoje możliwości ,ale ze względu na "lepkość" spowodowaną dodatkiem płatków Blg końcowe będzie wyższe o...... w stosunku do brzeczki bez płatków, również z max wykorzystaniem zacierania i drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 Nic z tych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 10 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2012 ok-dzięki , myślałem,że gęstość spowodowana dodatkiem płatków "uniesie" mi balingometr i po przefermentowaniu nawet 100%cukrów będzie pokazywało np 3-4Blg a ja będę się bał granatów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur K Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Cześć, postanowiłem odkopać temat ponieważ nie mogę znaleźć odpowiedzi na prawdopodbnie błache pytanie, ale dopiero zacząłem przygodę z wrażeniem piwa. Zastanawiam się czy cukier wytworzony z płatków owsianych/pszenicznych podczas zacierania wpływa na końcowy poziom alkoholu? Znalazłem sprzeczne informacje i dlatego chciałem rozwiać wątpliwości. Jest to moja warka #2 i generalnie plan jest taki żeby zrobić coś na styl witbier w procesie partial-mash. „Zasyp”: 1,7kg ekstrakt jasny pszeniczny, 1kg słód pilzneński, 0,5kg płatki owsiane, 0,5kg płatki pszeniczne. Drożdże Mangrove Jack M21. Chciałbym uzyskać 10-15L warkę, jednak zależy mi zeby piwo było świeże i nie zbyt ciężkie dlatego chciałbym celować w max 5% alkoholu. Będę wdzięczny za radę jak i konstruktywna krytykę z góry dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 13 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2023 Tak wpływa na końcową ilość alkoholu. Enzymy ze słodu rozkładają cukry z płatków. A drożdże potem je jedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 15 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2023 Partial mash zawsze na propsie, pozdrawiam. I co teraz przeciwnicy ekstraktów hę powiecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się