wradko Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 A zacierasz według zegarka czy moze do proby jodowej? Ja zacieram nieco dluzej niz zazwyczaj. No i moze sie jeszcze zdazyc ze ten drobny slod osiadzie sie przy filtracji tak solidnie ze nie dasz rady wyplukac z niego wiekszosci cukrow. Do próby jodowej. Choć zazwyczaj wychodzi to wg zegarka Napisałem o gorszej wydajności, bo akurat robiłem pszeniczniaka i wyszła mi słaba wydajność, ale następnego dnia zacierałem piwo na słodzie pilzneńskim i wydajność była dobra. Tyle, że już wcześniej stosowałem ten słód i byłem bardzo rozczarowany, a tu taka niespodzianka Z 5 kg miałem 22 l 12 blg. Jak dla mnie to jest okej. Więc w sumie, nie wiem w czym jest problem. Słody Weyermana kupuję ześrutowane przez BA. Słody strzegomskie śrutuję sam u kolegi. Śrutuję drobno. Zacieram w podobny sposób (infuzyjnie, przez dolewanie gorącej wody do uzyskania właściwej temepratury). Filtruję używając filtratora z oplotu. Będę staranniej mieszał przed filtracją i będę obserwował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Żaden sklep piwowarski nie uczestniczy w "dniu darmowej dostawy"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Etykietki są :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zapraszam na promocje. Szczegóły na stronie sklepu.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 zrobiłem dość duże zamówienie ze dwa tygodnie temu , odbiór osobisty więc dzwonie czy można jechać od razu czy trzeba poczekać, okazuje się że pani od sprzedaży internetowej nie ma na pewno do pana zadzwoni bo muszą przygotować mijają dwa tygodnie i nic cisza . Oj coś ten Strzegom śpi ....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 uups zadzwoń tam najlepiej. Pewnie nie jest to zamierzone. No chyba, że zamawiałeś takie ilości, że nie wrabiają z produkcją i musisz poczekać. U mnie migiem od zamówienia do odbioru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 11 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2012 (edytowane) zrobiłem dość duże zamówienie ze dwa tygodnie temu , odbiór osobisty więc dzwonie czy można jechać od razu czy trzeba poczekać, okazuje się że pani od sprzedaży internetowej nie ma na pewno do pana zadzwoni bo muszą przygotować mijają dwa tygodnie i nic cisza . Oj coś ten Strzegom śpi ....... przeslij dane na priva to sprawdzę o co chodzi....Sprawdziłem, paczka czeka od prawie 2 tygodni. Zostały do Ciebie wysłane powiadomienia 27 listopada i 5 grudnia o możliwości odbioru. Nie było informacji zwrotnych że powiadomienie nie dotarło. Dzisiaj skontaktujemy się telefonicznie. Edytowane 11 Grudnia 2012 przez dmgp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Pytania takie mam: czy odbiór osobisty w Strzegomiu jest możliwy również w sobotę (latem była taka możliwość) oraz czy do słodu dostanę metryczkę konkretnej partii, czy może mam polegać tylko na tej ogólnej specyfikacji? Specyfikacje są jak dla mnie stanowczo zbyt ogólne, np. liczba Kolbacha jest w specyfikacji słodu pale podawana jako 37-43, czyli jest w zakresie od "dobre rozluźnienie" (35) do zbliżonego do nadmiernego" (45). Ekstrakt też podany jest tylko minimalny (79%), nie ma pH i siły diastatycznej, a z kolei czas scukrzania podany jest tylko maksymalny. Biorąc 1 worek, który ma mi starczyć na 6-7 warek nie mam czasu robić warek eksperymentalnych, żeby się dowiedzieć jakie są rzeczywiste właściwości tego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Pytania takie mam: czy odbiór osobisty w Strzegomiu jest możliwy również w sobotę (latem była taka możliwość) oraz czy do słodu dostanę metryczkę konkretnej partii, czy może mam polegać tylko na tej ogólnej specyfikacji? Specyfikacje są jak dla mnie stanowczo zbyt ogólne, np. liczba Kolbacha jest w specyfikacji słodu pale podawana jako 37-43, czyli jest w zakresie od "dobre rozluźnienie" (35) do zbliżonego do nadmiernego" (45). Ekstrakt też podany jest tylko minimalny (79%), nie ma pH i siły diastatycznej, a z kolei czas scukrzania podany jest tylko maksymalny. Biorąc 1 worek, który ma mi starczyć na 6-7 warek nie mam czasu robić warek eksperymentalnych, żeby się dowiedzieć jakie są rzeczywiste właściwości tego słodu. Nie w każdą sobotę odbiór jest możliwy w Strzegomiu. Zatem prosimy o wcześniejsze telefoniczne potwierdzenie (tel. 74 8582969). Oczywiście jest możliwość otrzymania atestu jakościowego dla konkretnej partii, z której pochodzi zakupiony słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Wczoraj otworzyłem nowy worek pilzeńskiego (ze Strzegomia oczywiście) i już na pierwszy rzut oka zauważyłem ziarna jakiegoś słodu ewidentnie palonego. Odważając potrzebną mi ilość 4,25 kg starałem się usuwać te ziarna. Tak samo podczas śrutowania. Koniec końców palone odpadki zważyłem (waga jubilerska, której używam do odmierzania chmielu) i wyszło 5,75 grama. Niby nie dużo i pewnie bez wpływu na smak. Ale, przynajmniej wg QBrew, już taka ilość (5 gram, przyjąłem, że jest to słód koloru Carafy III) podniosłaby kolor tej warki o 1° SRM z 3 do 4. Ciekawe jaka jest przyczyna domieszki słodów palonych. Niechlujstwo podczas rozsypywania? Niedoskonałość procesu produkcyjnego? Czy podciąganie koloru pod tzw. przeciętnego spijacza browara, a może trafił mi się worek z partii robionej pod czyjeś konkretne zamówienie. Tak czy owak dla mnie to najlepszy słód pilzneński na rynku. Jedyny jego mankament to zbyt ciemny kolor, a tu jeszcze taka przypalana niespodzianka. Spotkało was też coś takiego? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Oczywiście jest możliwość otrzymania atestu jakościowego dla konkretnej partii, z której pochodzi zakupiony słód. Myślę, że dobrze by było do każdego zamówienia, przynajmniej większego (powiedzmy od 25kg), taką metryczkę dołączać lub też podać numer partii oraz umieszczać wyniki analiz na stronie www dla zalogowanych klientów. Swoją droga też chętnie bym się dowiedział jaki dokładnie słód kupiłem. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez JacekKocurek slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Wczoraj otworzyłem nowy worek pilzeńskiego (ze Strzegomia oczywiście) i już na pierwszy rzut oka zauważyłem ziarna jakiegoś słodu ewidentnie palonego. Odważając potrzebną mi ilość 4,25 kg starałem się usuwać te ziarna. Tak samo podczas śrutowania. Koniec końców palone odpadki zważyłem (waga jubilerska, której używam do odmierzania chmielu) i wyszło 5,75 grama. Niby nie dużo i pewnie bez wpływu na smak. Ale, przynajmniej wg QBrew, już taka ilość (5 gram, przyjąłem, że jest to słód koloru Carafy III) podniosłaby kolor tej warki o 1° SRM z 3 do 4. Ciekawe jaka jest przyczyna domieszki słodów palonych. Niechlujstwo podczas rozsypywania? Niedoskonałość procesu produkcyjnego? Czy podciąganie koloru pod tzw. przeciętnego spijacza browara, a może trafił mi się worek z partii robionej pod czyjeś konkretne zamówienie. Tak czy owak dla mnie to najlepszy słód pilzneński na rynku. Jedyny jego mankament to zbyt ciemny kolor, a tu jeszcze taka przypalana niespodzianka. Spotkało was też coś takiego? Dokładnie coś takiego samego mi się przydarzyło wiosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Mam taki do otwarcia ,ale nie będę się przejmował.Liczy się smak.Mój smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 4 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Kilka ziaren może się znależć (są wspólne drogi transportowe i mimo czyszczenia po każdym rodzaju słodu coś tam zostaje). Nie ma to jednak wpływu na barwę i smak (znikome ilości) Barwa jest zawsze badana dla danej partii. Słody do sprzedaży detalicznej nie są w jakikolwiek sposób wybierane, czy selekcjonowane. Pochodzą z większej parti produkcyjnej która rozsyłana jest do browarów i pakowana w worki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 dmgp - W jakie worki pakujecie słody? To są tylko 25 kg, czy większe (50, 100kg) też? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 dmgp - W jakie worki pakujecie słody? To są tylko 25 kg, czy większe (50, 100kg) też? 25 i 50kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Czyli jak zamawiam np. 100kg, to dostanę dwa worki po 50 kg, lub 4 po 25? A zamawiając 50 dostanę 2x25 lub 1x50? Czy mogę w uwagach zapisać w jakim chce daną ilość worku? Pytam bo ostatnio dostałem większą ilość w workach po 25 kg. Mam jeszcze taką sugestię - że jeżeli cena zależy od ilości słodu, a nie od worka (a na to wychodzi). To kupując jednorazowo 75 kg, lub 125kg powinniśmy kupować słód po odpowiednio cenie wg ceny kilograma dla ilości odpowiednio 50 i 100 kg. Teraz kupując 125 kg płacimy za 100+25 czyli 290+82.50=372.50; powinno być 290/100*125=362.50. Edytowane 25 Stycznia 2013 przez H.M. pershi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Czyli jak zamawiam np. 100kg, to dostanę dwa worki po 50 kg, lub 4 po 25? A zamawiając 50 dostanę 2x25 lub 1x50? Czy mogę w uwagach zapisać w jakim chce daną ilość worku? Pytam bo ostatnio dostałem większą ilość w workach po 25 kg. Mam jeszcze taką sugestię - że jeżeli cena zależy od ilości słodu, a nie od worka (a na to wychodzi). To kupując jednorazowo 75 kg, lub 125kg powinniśmy kupować słód po odpowiednio cenie wg ceny kilograma dla ilości odpowiednio 50 i 100 kg. Teraz kupując 125 kg płacimy za 100+25 czyli 290+82.50=372.50; powinno być 290/100*125=362.50. Zgodnie z sugestią klienta zostanie to zmienione. Obecnie jesteśmy w trakcie dostosowywania systemu. Zostaną dodane dodatkowe opcje wyboru większych ilości powyżej 100 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 Napiszcie z doświadczenia - czego się spodziewać po słodach karmelowym 600 i jasnym czekoladowym.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 oba dadzą posmaki palone, 600 dodatkowo wniesie trochę suszonych ciemnych owoców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 600 dodatkowo wniesie trochę suszonych ciemnych owoców. Coś jak Specjal B? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 Faktycznie dość podobnie, ale Specjal B wykorzystywałem dość dawno temu i wrażenia się trochę zatarły Z tego co pamiętam, to no na pewno nie dawał tyle posmaków palonych co 600 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 28 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2013 No nie da posmaków palonych bo jest 2x jaśniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
illuzio Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 A pytanie do karmelowego 600.. Jaka jego ilość w % jest dopuszczalna w zasypie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 A pytanie do karmelowego 600.. Jaka jego ilość w % jest dopuszczalna w zasypie?? Do 30% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się