Skocz do zawartości

Czy coś z tego wyjdzie ?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

chciałbym zrobić 2 warki, Czytałem, szukałem na forum i wymyśliłem sobie coś takiego:

 

a`la Milk Stout

na ok 23 l piwa

 

- Ekstrakt słodowy ciemny Brutal 1,7 kg

- Ekstrakt słodowy jasny Brutal 1,7 kg

- laktoza 250 g

- chmiel : - lubelski

- citra

- drożdże safale US-05 - 8g

 

- ekstrakt gotować z chmielem lubelski 30g - 45 min

- 10 min przed końcem laktoza 250g

- 10 min przed końcem lub na zimno Citra 30g

Do refermentacji glukoza lub suchy ekstrakt

 

Wędzone

na ok 23 l piwa

 

- Ekstrakt słodowy ciemny Brutal 1,7 kg

- Ekstrakt słodowy jasny Brutal 1,7 kg

- Słód wędzony Weyermann - 1kg

- chmiel : - lubelski

- simcoe

- Drożdże górnej fermentacji Safbrew T-58

 

Słód wędzony 0,5 kg zaparzyć jak herbatę przez 30 min dolać do baniaka dodać

Extracty gotować dodać chmiel lubelski 30g – 60 min pod koniec tj. na 10 min przed końcem aromatyczny (czy jest sens czy zapach wędzonego słodu nie zdominuje chmielu aromatycznego ?) simcoe

 

Wyjdzie coś z tego ? a może jakieś sugestie, zmiany ? Lubie piwa słodkawe i pachnące z małą goryczką

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słodu raczej nie zaparzaj tylko zatrzyj , oczywiście ześrutowany, np przez 45- 60 minut w 68stC, albo na słodko w 72stC

Edytowane przez slawek1k
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

chciałbym zrobić 2 warki, Czytałem, szukałem na forum i wymyśliłem sobie coś takiego:

 

a`la Milk Stout

na ok 23 l piwa

 

- Ekstrakt słodowy ciemny Brutal 1,7 kg

- Ekstrakt słodowy jasny Brutal 1,7 kg

- laktoza 250 g

- chmiel : - lubelski

- citra

- drożdże safale US-05 - 8g

 

 

Daruj sobie citre, da zbyt ostre zapachy i goryczkę. I dlaczego akurat 8g drożdży a nie cała saszetka ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

- jeśli chodzi o drożdże to tylko tyle mi pozostało bo robiłem piwo miodowe z jakiegoś starodawnego przepisu. Zamiast citry jaki dać?

- a słód zatrzeć w jakiej ilości wody (pierwszy raz bym to robił)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2-4l wody na kilogram słodu, najczęściej stosuje się 3- 3,5l/kg

http://www.wiki.piwo...ć_i_rodzaj_wody

http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna

słód oczywiście ześrutowany

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

po zatarciu prowizoryczna filtracja przez gazę, następnie młuto przelać goracą wodą i niech się odcedzi

 

A dlaczego chmielisz Lubelskim na goryczę ?

Zostaw na aromat a na goryczkę daj marynkę lub co masz goryczkowego - ostatecznie nieszczęsna citra na goryczkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lubelski pozostał mi po piwie miodowym zamówiłem w tedy 100g

a zapach wędzonego słodu nie zabije chmielu ?

chciałbym coś takiego wędzono chmielowe

posiadam jeszcze cascade, willamatte, simcoe, a może inaczej chmielić aby mieć takie nuty zapachowe może krócej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie wędzonka była głównie w smaku,

robiłem wedle tej receptury http://www.wiki.piwo...niowski(sziszi) ogólnie bardzo dobre ale po 2-3 miesiącach

jeżeli zalezy ci na aromacie to dochmiel na zimno, eksperymentuj, zawsze coś z tego będzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.