Mariusz_74 Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Witam chciałbym zrobić 2 warki, Czytałem, szukałem na forum i wymyśliłem sobie coś takiego: a`la Milk Stout na ok 23 l piwa - Ekstrakt słodowy ciemny Brutal 1,7 kg - Ekstrakt słodowy jasny Brutal 1,7 kg - laktoza 250 g - chmiel : - lubelski - citra - drożdże safale US-05 - 8g - ekstrakt gotować z chmielem lubelski 30g - 45 min - 10 min przed końcem laktoza 250g - 10 min przed końcem lub na zimno Citra 30g Do refermentacji glukoza lub suchy ekstrakt Wędzone na ok 23 l piwa - Ekstrakt słodowy ciemny Brutal 1,7 kg - Ekstrakt słodowy jasny Brutal 1,7 kg - Słód wędzony Weyermann - 1kg - chmiel : - lubelski - simcoe - Drożdże górnej fermentacji Safbrew T-58 Słód wędzony 0,5 kg zaparzyć jak herbatę przez 30 min dolać do baniaka dodać Extracty gotować dodać chmiel lubelski 30g – 60 min pod koniec tj. na 10 min przed końcem aromatyczny (czy jest sens czy zapach wędzonego słodu nie zdominuje chmielu aromatycznego ?) simcoe Wyjdzie coś z tego ? a może jakieś sugestie, zmiany ? Lubie piwa słodkawe i pachnące z małą goryczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) Słodu raczej nie zaparzaj tylko zatrzyj , oczywiście ześrutowany, np przez 45- 60 minut w 68stC, albo na słodko w 72stC Edytowane 13 Maja 2012 przez slawek1k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Witam chciałbym zrobić 2 warki, Czytałem, szukałem na forum i wymyśliłem sobie coś takiego: a`la Milk Stout na ok 23 l piwa - Ekstrakt słodowy ciemny Brutal 1,7 kg - Ekstrakt słodowy jasny Brutal 1,7 kg - laktoza 250 g - chmiel : - lubelski - citra - drożdże safale US-05 - 8g Daruj sobie citre, da zbyt ostre zapachy i goryczkę. I dlaczego akurat 8g drożdży a nie cała saszetka ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 Witam - jeśli chodzi o drożdże to tylko tyle mi pozostało bo robiłem piwo miodowe z jakiegoś starodawnego przepisu. Zamiast citry jaki dać? - a słód zatrzeć w jakiej ilości wody (pierwszy raz bym to robił) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 (edytowane) 2-4l wody na kilogram słodu, najczęściej stosuje się 3- 3,5l/kg http://www.wiki.piwo...ć_i_rodzaj_wody http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna słód oczywiście ześrutowany Edytowane 13 Maja 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 po zatarciu prowizoryczna filtracja przez gazę, następnie młuto przelać goracą wodą i niech się odcedzi A dlaczego chmielisz Lubelskim na goryczę ? Zostaw na aromat a na goryczkę daj marynkę lub co masz goryczkowego - ostatecznie nieszczęsna citra na goryczkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 lubelski pozostał mi po piwie miodowym zamówiłem w tedy 100g a zapach wędzonego słodu nie zabije chmielu ? chciałbym coś takiego wędzono chmielowe posiadam jeszcze cascade, willamatte, simcoe, a może inaczej chmielić aby mieć takie nuty zapachowe może krócej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek1k Opublikowano 13 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 u mnie wędzonka była głównie w smaku, robiłem wedle tej receptury http://www.wiki.piwo...niowski(sziszi) ogólnie bardzo dobre ale po 2-3 miesiącach jeżeli zalezy ci na aromacie to dochmiel na zimno, eksperymentuj, zawsze coś z tego będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_74 Opublikowano 13 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2012 ok dzięki wszystkim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się