Krzys Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 Witam i pozdrawiam wszystkich piwnych pasjonatów. Przed ośmioma dniami nastawiłem piwo pszeniczne na bazie ekstraktów niechmielonych WES-a. Drożdże mauribrew weiss, temperatura 20-21 stopni. Początkowe blg 11,5-12. Piwko zaczęło żwawo bulgotać po ok.15 godzinach. Żwawe bulgotanie trwało nieco ponad dobę, po czym wyraźnie zwolniło, wręcz zanikło. Pomiar wykazał 5 blg. Pobujałem trochę fermentatorem, co poskutkowało nieznacznym przyspieszeniem tempa bulgotania na krótki czas. Później było sporadycznie. Od wczoraj cisza. Kolejny pomiar - 4,5 blg. Pierwszy raz robię pszeniczne, więc nie wiem czy taki wysoki poziom blg to normalne, czy powinienem podjąć jakieś działania żeby pomóc drożdżom. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 14 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2012 A piana na powierzchni jest ? Końcowy etap dofermentowania może być już mało widoczny ( czy tym bardziej słyszalny ) . A na bulgotanie nie zwracaj większej uwagi. Rurka to zło. Zostaw jeszcze na kilka dni i mierz Blg. Jeśli się nie będzie zmieniać, to znaczy , że już niżej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Nic nie rób, nie zaglądaj i nie gmeraj. Po 2 tygodniach od nastawienia lej do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys Opublikowano 15 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2012 Dziękuję za rady. Zastosuję się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 (edytowane) Podłączę się, bo mam podobny problem. Moje piwko podobnie bulgotalo około doby po czym przestało. Dzisiaj chciałem zlewać na cichą po 9 ciu dobach fermentacji w 22 stopniach, otworzyłem fermentator, a tam gęsta piana drożdżowa na wierzchu.. wyglądało to tak: http://www.flickr.co.../in/photostream Aerometr wykazal 15 g/l (?). Zlałem w sumie na tą cichą, bo to chyba czas, czyż nie?? Piwko na bazie brewkit'a Thomas Cooper's Wheat, gotowalem je trochę z kolendrą i skórką pomarańczową. Drożdże Brewferm Blanche. Piwko smakuje dobrze, alkohol w smaku nie wyczuwalny, ale w głowie lekka śmiga po szklance była :]... P.S. Jeszcze jedno: zwykle po świeżym piwie odczuwam kłucie w żołądku, natomiast po tym nic... Edytowane 19 Maja 2012 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Napisz jakie to piwo i jakie drożdże w sensie z czego robione i jakie drożdże zadane - bo bez tego ani rusz przy pomocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 ? Piwko na bazie brewkit'a Thomas Cooper's Wheat, gotowalem je trochę z kolendrą i skórką pomarańczową. Drożdże Brewferm Blanche. . z czego robione drożdże?? o ile dobrze rozumiem pytanie, to chyba chodzi o odpowiedź "drożdże suche, zhydrolizowane i dodane do warki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 Odfermentowania piwa nie mierzy się kłuciem w żołądku, tylko areometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 To była tylko taka mała dygresja.. Areometr był w użyciu, jak napisałem wcześniej.. Swoją drogą: jak się przelicza g/l na stopnie blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2012 "Cukier wylicza się z wzoru: cukier = 2660°Blg/(266-blg) z tego można wyprowadzic wzór blg = 266°Cukier/(2660+cukier) czyli jesli cukier = 600, to blg = 266*600/(2660+600) = 48,96" Cytat z wino.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 A najlepiej kupić w sklepie piwowarskim areometr wyskalowany do... skali Ballinga! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Właśnie!! Nie wiedziałem, że to aż tak proste.. Bo ja mam tutaj dwa areometry, każdy z innymi skalami, ale żaden z Blg i dlatego myślałem, że Wy też dokonujecie u siebie tych wszystkich żmudnych wyliczeń.. zastanawiałem się, jak to możliwe, że wychodzi to Wam tak szybko.. Na szczęście zamówiłem sobie jeden, a jak już go dostanę, to zobaczę jak to się ma do moich skali.. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się