przemski Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) 1l wody doprowadzić do wrzenia, dodać 2 kg cukru, dodać 1ml kwasu fosforowego 85% lub 25g kwasu cytrynowego.... Dżony pisał o 1g kwasku cytrynowego na 1 kg cukru, u Ciebie to 12,5g kwasku - spory rozstrzał (piszę o kwasku bo to najłatwiej dostępny zakwaszacz, po prostu leży sobie w kuchni) Edytowane 18 Maja 2012 przez przemski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Wszystko jest kwestią czasu konwersji i pH. Ja bazowałem na linkowanym artykule i pomiarze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Wszystko jest kwestią czasu konwersji i pH. Ja bazowałem na linkowanym artykule i pomiarze. a co mierzyłeś? skręcalność światła spolaryzowanego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2012 Odpadam z tej dyskusji. Powodzenia w eksperymentach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Tak jak Przemski mam zamiar warzyć http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Golden_Strong_Ale,_Jan_Sza%C5%82a i zastanawia mnie co wnosi syrop, autor napisał że można zwykły cukier zastosować. No właśnie ale sam tak nie zrobił. pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Tak jak Przemski mam zamiar warzyć http://www.wiki.piwo..._Ale,_Jan_Szała i zastanawia mnie co wnosi syrop, autor napisał że można zwykły cukier zastosować. No właśnie ale sam tak nie zrobił. pozdrawiam. Najprościej napisać do Janka na PW. Ale generalnie chodzi o to, że piwo ma być mocne i jednocześnie lekkie w odbiorze, dlatego zamiast słodu, stosuje się częściowo cukier. Tańszym zamiennikiem cukru może być syrop glukozowo-fruktozowym. Jeżeli jego udział będzie zbyt duży, może wprowadzić posmaki bimbrowe, alkoholowe. Większa ilość cukru z resztą też. Podejrzewam, że Janek zastosował ten syrop, bo akurat był w jego posiadaniu. Nie mam jednak żadnego praktycznego doświadczenia z syropem glukozowo-fruktozowym. Najkwiększym chyba specjalistą od tego typu wynalazków był BNP, który niestety wyniósł się z tego forum, ale udziela się chyba nadal na forum bimbrowniczym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Najkwiększym chyba specjalistą od tego typu wynalazków był BNP, który niestety wyniósł się z tego forum, ale udziela się chyba nadal na forum bimbrowniczym. Udziela sie też na browar.biz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Pisanie do Janka nie wzbogaciło by forum i następcy by pytali o to samo a chyba nie o to chodzi.Czasami pytam na PW ale jakoś mi niezręcznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżony Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2012 Tak jak Przemski mam zamiar warzyć http://www.wiki.piwo..._Ale,_Jan_Szała i zastanawia mnie co wnosi syrop, autor napisał że można zwykły cukier zastosować. No właśnie ale sam tak nie zrobił. pozdrawiam. Syrop jako taki nie wnosi do piwa absolutnie nic Zastosowałem go m.in. dlatego, że takowy posiadałem i chciałem dostarczyć drożdżom możliwie jak najwięcej cukrów prostych. W przypadku dodawania syropu/cukru do gotowania, nie ma większego znaczenia które z nich się wybierze. Cukier w kwaśnej brzeczce i tak się zinwertuje. Pozdrawiam zza Wielkiej Wody Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się