crosis Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Burgundowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Crosis , czemu link w podpisie o zapałkach nie działa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Bo nie przedłużyłem domeny, a blog nie doczekał się nowego wpisu od lat wielu. Czekaj, poprawię linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Działa tak samo dobrze jak to powyżej piwo jest czerwone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2014 Jaras, czerwony to nie musi być od razu burgundowy Sprawdź sobie #FF0000 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Eh, się działo się w browarze, a nie ma czasu uzupełnić zapisków. We wtorek uwarzyłem dubbla. Oczywiście z dodatkiem własnego syropu (light amber, 270F). Warka #61 - Dubbel - 17 BLG, 22 l, 22 IBU Skład: 3,5 kg - pilzneński Bestmalz 0,5 kg - monachijski Bestmalz 0,5 kg - aromatyczny Bestmalz 0,4 kg - pszeniczny Bestmalz 0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,3 kg - bursztynowy Strzegom 0,3 kg - Biscuit 0,2 kg - Special B 0,45 kg - Candi sirup, light amber 12 g - Iunga (11,5 % a-k) 10 g - EKG (6% a-k) Drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abbey (po warce #56) Zacieranie: 10-90-15 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 105' - gotowanie 60' - 12 g Iunga 30' - 10 g EKG Wyszło 22 l 19 BLG, 3 l wody zbiły to do około 17 Wczoraj zabutelkowałem warkę #56 - Even Flow. Zeszła ładnie do 2 BLG, poszła do 46 butelek z dodatkiem 157 g cukru białego. Baardzo ładny zapach, ale smak trochę się będzie układał. Przy okazji gęstwa z tej warki (Wyeast 1214 Belgian Abbey) poszła właśnie do dubbla. Dzisiaj rano, po 10ciu godzinach fermentują już jak szalone. Ponieważ koledzy warzą portera bałtyckiego, to przelałem warkę #59 - 1000 Liebes Lieder przy 5 BLG na cichą. Dzięki temu mam 1 litr gęstwy drożdży Wyeast 2352 Munich Lager II - pół litra dla nich i pół litra dla mnie - w poniedziałek zrobię to samo. Przy okazji warzenia dubbla robiłem też kolejny syrop, tym razem 280F - 137 °C - medium amber. Pierwszy spaliłem - telefon odwrócił moją uwagę i poszło do 160 °C. Ale efekt jest... ciekawy. Palony, ale nie odrzucający, czarny jak dupsko Lucyfera, nieprzepuszczający światła, ale pełen ciekawych smaków i aromatów: śliwki, od suszonych po mocno wędzone, rodzynki, gdzieś tam wiśnie - strasznie to ciekawe. Pójdzie do portera, a co A tutaj zdjęcie tego mojego "amber medium". Ta czerwień jest widoczna nawet jak stoi na białym tle, więc nie wiem, czy nie przegrzałem. Ale i tak ma bardzo ładny aromat i smak. Edytowane 16 Lutego 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 13 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 (edytowane) Nie przegrzałeś - do czerwonego to jeszcze trochę Tak, wiem - zaraz się dowiem że to burgund, mahoń czy inna wiśnia, tak więc ostatni raz powtórzę: zbadaj poziom estrogenu i testosteronu. Moim zdaniem mój czerwony jest fajniejszy od Twojego czerwonego Edytowane 13 Lutego 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2014 Nie krystalizuje Ci się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 (edytowane) A dzisiaj, korzystając z leniwej niedzieli zrobiłem porterka bałtyckiego, ale celowalem w lekkiego - 19 BLG. Poza tym postawnowiłem uwarzyć go bez palonych i barwiących słodów, same karmele 150, 300 i 600 EBC oraz mój przepalony candi syrup (doszedł do 160 °C) - opisałem dwa posty wyżej #62 - X - Baltic Porter, 22 l, 18,5 BLG, 30 IBU Skład: 3,5 kg - pilzneński Bestmalz 1,0 kg - monachijski Bestmalz 0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,4 kg - karmelowy 300 Strzegom 0,3 kg - karmelowy 600 Strzegom 0,45 kg - candi syrup palony 0,55 kg - cukier trzcinowy rafinowany 50 g - Sybilla, 6,5% a-k drożdże: Wyeast 2352 Munich Lager II - po zlaniu na cichą warki # 59 Zacieranie: 10-60-30 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 100' - gotowanie 60' - 20 g Sybilla 30' - 30 g Sybilla 15' - syrop i cukier Przy okazji zrobiłem testowo chili portera, 4 l, 15,2 BLG chmieliłem tak: 90' - gotowanie 60' - 5 g Sybilla 30' - 5 g Sybilla 15' - 200 g cukru trzcinowego rafinowanego 15' - jedno chile Ancho, 1 chile Mortita Edytowane 17 Lutego 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 A dzisiaj zadałem do obu drożdże. Parametry: porter: 18,8 BLG, ok 22 l wysłodziny: 15,2 BLG, 4 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) No to czas zacząć butelkować dolniaki. Dzisiaj warka #57 - Jedenastka przyszła do domu na przerwę diacetylową. Temperatura: 11,2 °C. BLG po poprawce: 2,2. Czuć siarkę, ale poza tym bardzo fajnie, miła goryczka Edytowane 24 Lutego 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 No i done. Wczoraj zabutelkowałem warkę nr 57 - Imperialna Desitka (11,5 BLG). Poszła do 40 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru białego. Bardzo fajne piwo, siarka się schowała, generyczna goryczka i delikatny aromat lomika. Plan butelkowania na teraz: #60 - Guns of Brixton - dzisiaj w butelki #58 - Polotmave - do mieszkania na diacetylową #59 - 1000 Liebeslider - też butelkowanie tych dwóch dolniaków kolejno po sobie Plan warzelny: #63 - powtórka czerwonego (z poprawionym kolorem) - być może z innym chmielem - jutro #64 - jak będą London Ale od Amapa - będzie znów bitter, jak nie to AIPA na Pacific Ale #65 - dolniak #66 - dolniak #67 - wit na Forbidden Fruit (po zabutelkowaniu dubbla, 1214 idą odpocząć) #68 - AIPA albo bitter, zależnie od #64 #69 - jak się wyrobię to dolniak, jak nie to jakieś neutralne, lekki ejl banita12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 I w sumie poszło szybko - warka #60 - Guns of Brixton - ESB poszła do 45 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru. WLP041 - Pacific Ale odfermentowały do 3,3 BLG - czyli całkiem nisko. W sumie zgodziłoby się to z ich opisem, więc nie narzekam. Piwo wyszło fajne, z dość generycznym chmielowym aromatem, ale to się może zmienić, z ładnym, mocno bursztynowym kolorem oraz wyraźną słodową podbudową. Żona właśnie wycina etykiety na inne piwa, a ja idę odważyć słody na jutrzejszą powtórkę czerwonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Wczoraj zatarłem i wysłodziłem, a dzisiaj nachmieliłem warkę: #63 - Czerwony wiewiór v2.0 - 23 l. 15,2 BLG, 27 IBU W sumie bardzo podobnie, wymiotłem tylko resztkę słodu pszenicznego, więc jest trochę więcej, oraz dodałem 100 g karmelowego 600 (50 g normalnie, 50 g na koniec). Zacieranie lekko bardziej wytrawne, dodatkowy chmiel i skórka pomarańczy, bo akurat bawiłem się cytrusami i candi syrup (ale efekty tego opiszę później, powiem tylko tyle: urywają cztery litery). Całość wygląda tak: Skład: 3 kg - Pilzneński Bestmalz 0,7 kg - Monachijski I Bestmalz 0,5 kg - Karmelowy Czerwony Strzegom 0,63 kg - Pszeniczny Bestmalz 0,2 kg - Special B 0,15 kg - Zakwaszający 0,1 kg - karmelowy 600 20 g - chmiel Stella 14,8% a-k 30 g - chmiel Summer, 6,10% a-k 10 g - chmiel Waimea, 14,9% a-k drożdże Wyeast 2278 Czech Pils, III-ci zbiór po warce #57 Zacieranie: 10-40-30 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 90' gotowanie 30' - 10 g Stella, 5 g Waimea 15' - 15 g Summer 10' - 15 g świeżej skórki pomarańczy 5' - 10 g Stella, 15 g Summer, 5 g Waimea Edytowane 3 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Gotowe słody na jutrzejszą warkę: #63 - AIPA - 25 l, 16 BLG, 65~70 IBU Skład: 4,7 kg - Pale Ale Bestmalz 0,2 kg - Pszeniczny Bestmalz 0,15 kg - Caramel Pils Bestmalz 0,10 kg - zakwaszający 0,10 kg - owies NS 0,10 kg - pszenica NS 0,04 kg - Chateau Abbey (amber) Drożdże: WLP041 - Pacific Ale - I-szy zbiór po ESB (#60) 10 g Columbus 15,9% a-k 10 g Bravo 16,7% a-k 65 g Amarillo 10,1% a-k (15 g na zimno) 60 g Citra 12% a-k (20 g na zimno) 18 g Cascade 7,4% a-k 45 g Simcoe 11,9% a-k (15 g na zimno) Zacieranie: ponieważ te WLP mają zdecydowanie niskie odfermentowanie, zacieram: 10-60-10 mashout i 10' przerwy Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Columbus 30' - 10 g Bravo 20' - 20 g Amarillo 15' - 10 g Simcoe 10' - 10 g Amarillo, 10 g Citra 5' - 18 g Cascade, 10 g Citra 3' - 10 g Citra 0' - 10 g Simcoe, 10 g Amarillo whirpool: 88°C - 10 g Amarillo, spadek do 68 °C i 10 g Simcoe i 10 g Citra Na zimno - jeszcze pomyślę 2014-03-24: na zimno: 15 g Amarillo 15 g Simcoe 20 g Citra Edytowane 25 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 (edytowane) Kto dużo warzy, ten dużo butelkuje. Dzisiaj do butelek poszła warka #58 - Tmave (czy tam Polotmave). Kolor bardziej w stronę miedzi/bursztynu. Zeszło do 2,5 BLG. Co jest bardzo przyzwoitym wynikiem. Idealnie klarowne rozlałem do 45 butelek z dodatkiem 150 g cukru. I teraz wrażenia: jest przyjemna, delikatna paloność w aromacie, chmiel raczej generyczny, goryczka przyjemna. Jest dobrze. Wiadra się zwalniają, to i warzyć trzeba Edytowane 3 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Dzisiaj do butelek poszła warka #58 - 1000 Liebeslieder. Wyszło 43 butelki 0,5, z dodatkiem 150 g cukru. Zeszło do 3,3 BLG. Fajne, delikatne, z mocną słodową podbudową. A w garze warka #65 - Suicide Blonde v 2.0 - Witbier - 26 l, 13 BLG Zasyp: 2 kg - pilzneński 1,6 kg - pszenica niesłodowana 0,3 kg - owies niesłodowany (na poprawienie filtracji) 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,3 kg - caramel pils 15 g Pacific Jade 14,8% a-k 8 g Pacifica 5,2% a-k 20 g kolendra indyjska 30 g mrożonej skórki cytryny 30 g świeżej skórki cytryny x g amber candi syrup (były nim zalane skórki pomarańczy) x g amber candi syrup robiony razem ze skórkami pomarańczy drożdże Wyeast 3463 Forbidden Fruit Zacieranie: (wzorowane na przepisie codera) płatki i pszenicę kleikuję: 30' w 66°C i 10' w 100°C potem do wiadra, słód zacieram przez 60' w 53°C dolewam kleik pozwalam swobodnie opaść do 63°C i taką temp. utrzymuję - w sumie 90' potem do 73°C na 15' i mash out Chmielenie: gotowanie 70' 30' - 10g Pacific Jade 10' - 10 g kolendry, 5 g Pacific Jade, 30 g mrożonej skórki cytryny i x g candi syrup (zalane nim skórki z pomarańczy) 5' - 8 g Pacifica, 30 g świeżej skórki cytryny, x g candi syrup robiony razem ze skórkami pomarańczy 3' - 10 g kolendry Edytowane 8 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Nieśmiało sie tylko przypomnę w sprawie tych 3463 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Chcesz, żeby Ci odlać 100 ml ze startera i sam sobie rozpędzisz, czy poczekasz na gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Poczekam na gęstwę, bo jeszcze przynajmniej spróbuję schwarzbiera uwarzyć, więc brak mocy póki co. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Oks. A ten wit przy przelewaniu do wiadra pachniał obłędnie... jaram się nim jak kościoły w Norwegii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Chcesz, żeby Ci odlać 100 ml ze startera i sam sobie rozpędzisz, czy poczekasz na gęstwę? Jak Jaras chce gęstwę to ja bym zaklepał te 100 ml ze startera Chyba, że już zadałeś drożdże... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Dzisiaj poszedł rozlew warki #61 - Dubbla. Wyszło 69 butelek 0,33 (trochę było 0,4) z dodatkiem 170 g cukru. Po ponad 4ech tygodniach fermentacji zszedł do 2,5 BLG. W zapachu i smaku wyczuwalny alkohol, ale w sumie przy 1214 to nic dziwnego. Piwo średnio klarowne, osad pylisty, nie było go też za dużo. Za 2 albo 3 lata będzie wspaniałe Za to korzystając z okazji zrobiłem warkę #66 - Hearbreaker - Pils - 20l, 12,5 BLG, 50 IBU Skład: 3 kg - pilzneński Bestmalz 0,5 kg - Carapils Bestmalz 217 g Lomik 4,5% a-k Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager Zacieranie: 10-30-30 i mashout Chmielenie: 90' - gotowanie 60' - 50 g Lomik 40' - 30' g Lomik 20' - 37' g Lomik 10' - 50 g Lomik 0' - 50 g Lomik Git, pozbyłem się zalegającego Lomika. Ciekawe, czy to będzie pijalne Edytowane 9 Marca 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Und, nie popatrzyłem za szybko w wątek, potem odzywałem się na fejsie, ale nie dałeś znać.. trzeba będzie czekać na gęstwę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2014 Dobra, jak coś zaczekam Na spotkaniu w ZG byłem to nie miałem jak wejść w neta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się