Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

Eh, się działo się w browarze, a nie ma czasu uzupełnić zapisków.

 

We wtorek uwarzyłem dubbla. Oczywiście z dodatkiem własnego syropu (light amber, 270F).

 

Warka #61 - Dubbel - 17 BLG, 22 l, 22 IBU

Skład:

3,5 kg - pilzneński Bestmalz

0,5 kg - monachijski Bestmalz

0,5 kg - aromatyczny Bestmalz

0,4 kg - pszeniczny Bestmalz

0,3 kg - karmelowy 30 Strzegom

0,3 kg - bursztynowy Strzegom

0,3 kg - Biscuit

0,2 kg - Special B

0,45 kg - Candi sirup, light amber

12 g - Iunga (11,5 % a-k)

10 g - EKG (6% a-k)

Drożdże: Wyeast 1214 Belgian Abbey (po warce #56)

 

Zacieranie:

10-90-15

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

105' - gotowanie

60' - 12 g Iunga

30' - 10 g EKG

 

Wyszło 22 l 19 BLG, 3 l wody zbiły to do około 17

 

 

Wczoraj zabutelkowałem warkę #56 - Even Flow. Zeszła ładnie do 2 BLG, poszła do 46 butelek z dodatkiem 157 g cukru białego. Baardzo ładny zapach, ale smak trochę się będzie układał. Przy okazji gęstwa z tej warki (Wyeast 1214 Belgian Abbey) poszła właśnie do dubbla. Dzisiaj rano, po 10ciu godzinach fermentują już jak szalone.

 

Ponieważ koledzy warzą portera bałtyckiego, to przelałem warkę #59 - 1000 Liebes Lieder przy 5 BLG na cichą. Dzięki temu mam 1 litr gęstwy drożdży Wyeast 2352 Munich Lager II - pół litra dla nich i pół litra dla mnie - w poniedziałek zrobię to samo.

 

Przy okazji warzenia dubbla robiłem też kolejny syrop, tym razem 280F - 137 °C - medium amber. Pierwszy spaliłem - telefon odwrócił moją uwagę i poszło do 160 °C. Ale efekt jest... ciekawy. Palony, ale nie odrzucający, czarny jak dupsko Lucyfera, nieprzepuszczający światła, ale pełen ciekawych smaków i aromatów: śliwki, od suszonych po mocno wędzone, rodzynki, gdzieś tam wiśnie - strasznie to ciekawe. Pójdzie do portera, a co :D

 

A tutaj zdjęcie tego mojego "amber medium". Ta czerwień jest widoczna nawet jak stoi na białym tle, więc nie wiem, czy nie przegrzałem. Ale i tak ma bardzo ładny aromat i smak.

Kandyz, bursztynowy, 137 *C.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie przegrzałeś - do czerwonego to jeszcze trochę :P

 

pavLpWes.jpg

 

Tak, wiem - zaraz się dowiem że to burgund, mahoń czy inna wiśnia, tak więc ostatni raz powtórzę: zbadaj poziom estrogenu i testosteronu. Moim zdaniem mój czerwony jest fajniejszy od Twojego czerwonego :D

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj, korzystając z leniwej niedzieli zrobiłem porterka bałtyckiego, ale celowalem w lekkiego - 19 BLG. Poza tym postawnowiłem uwarzyć go bez palonych i barwiących słodów, same karmele 150, 300 i 600 EBC oraz mój przepalony candi syrup (doszedł do 160 °C) - opisałem dwa posty wyżej

 

#62 - X - Baltic Porter, 22 l, 18,5 BLG, 30 IBU

Skład:

3,5 kg - pilzneński Bestmalz

1,0 kg - monachijski Bestmalz

0,5 kg - karmelowy 150 Strzegom

0,4 kg - karmelowy 300 Strzegom

0,3 kg - karmelowy 600 Strzegom

0,45 kg - candi syrup palony

0,55 kg - cukier trzcinowy rafinowany

50 g - Sybilla, 6,5% a-k

drożdże: Wyeast 2352 Munich Lager II - po zlaniu na cichą warki # 59

 

 

Zacieranie:

10-60-30

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

100' - gotowanie

60' - 20 g Sybilla

30' - 30 g Sybilla

15' - syrop i cukier

 

Przy okazji zrobiłem testowo chili portera, 4 l, 15,2 BLG chmieliłem tak:

90' - gotowanie

60' - 5 g Sybilla

30' - 5 g Sybilla

15' - 200 g cukru trzcinowego rafinowanego

15' - jedno chile Ancho, 1 chile Mortita

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to czas zacząć butelkować dolniaki. Dzisiaj warka #57 - Jedenastka przyszła do domu na przerwę diacetylową. Temperatura: 11,2 °C. BLG po poprawce: 2,2. Czuć siarkę, ale poza tym bardzo fajnie, miła goryczka :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i done. Wczoraj zabutelkowałem warkę nr 57 - Imperialna Desitka (11,5 BLG). Poszła do 40 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru białego.

 

Bardzo fajne piwo, siarka się schowała, generyczna goryczka i delikatny aromat lomika.

 

Plan butelkowania na teraz:

#60 - Guns of Brixton - dzisiaj w butelki

#58 - Polotmave - do mieszkania na diacetylową

#59 - 1000 Liebeslider - też

butelkowanie tych dwóch dolniaków kolejno po sobie

 

Plan warzelny:

#63 - powtórka czerwonego (z poprawionym kolorem) - być może z innym chmielem - jutro

#64 - jak będą London Ale od Amapa - będzie znów bitter, jak nie to AIPA na Pacific Ale

#65 - dolniak

#66 - dolniak

#67 - wit na Forbidden Fruit (po zabutelkowaniu dubbla, 1214 idą odpocząć)

#68 - AIPA albo bitter, zależnie od #64

#69 - jak się wyrobię to dolniak, jak nie to jakieś neutralne, lekki ejl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I w sumie poszło szybko - warka #60 - Guns of Brixton - ESB poszła do 45 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru.

 

WLP041 - Pacific Ale odfermentowały do 3,3 BLG - czyli całkiem nisko. W sumie zgodziłoby się to z ich opisem, więc nie narzekam. Piwo wyszło fajne, z dość generycznym chmielowym aromatem, ale to się może zmienić, z ładnym, mocno bursztynowym kolorem oraz wyraźną słodową podbudową. Żona właśnie wycina etykiety na inne piwa, a ja idę odważyć słody na jutrzejszą powtórkę czerwonego :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zatarłem i wysłodziłem, a dzisiaj nachmieliłem warkę:

#63 - Czerwony wiewiór v2.0 - 23 l. 15,2 BLG, 27 IBU

 

W sumie bardzo podobnie, wymiotłem tylko resztkę słodu pszenicznego, więc jest trochę więcej, oraz dodałem 100 g karmelowego 600 (50 g normalnie, 50 g na koniec). Zacieranie lekko bardziej wytrawne, dodatkowy chmiel i skórka pomarańczy, bo akurat bawiłem się cytrusami i candi syrup (ale efekty tego opiszę później, powiem tylko tyle: urywają cztery litery).

 

Całość wygląda tak:

Skład:

3 kg - Pilzneński Bestmalz

0,7 kg - Monachijski I Bestmalz

0,5 kg - Karmelowy Czerwony Strzegom

0,63 kg - Pszeniczny Bestmalz

0,2 kg - Special B

0,15 kg - Zakwaszający

0,1 kg - karmelowy 600

20 g - chmiel Stella 14,8% a-k

30 g - chmiel Summer, 6,10% a-k

10 g - chmiel Waimea, 14,9% a-k

drożdże Wyeast 2278 Czech Pils, III-ci zbiór po warce #57

 

Zacieranie:

10-40-30

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

90' gotowanie

30' - 10 g Stella, 5 g Waimea

15' - 15 g Summer

10' - 15 g świeżej skórki pomarańczy

5' - 10 g Stella, 15 g Summer, 5 g Waimea

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowe słody na jutrzejszą warkę:

 

#63 - AIPA - 25 l, 16 BLG, 65~70 IBU

Skład:

4,7 kg - Pale Ale Bestmalz

0,2 kg - Pszeniczny Bestmalz

0,15 kg - Caramel Pils Bestmalz

0,10 kg - zakwaszający

0,10 kg - owies NS

0,10 kg - pszenica NS

0,04 kg - Chateau Abbey (amber)

Drożdże: WLP041 - Pacific Ale - I-szy zbiór po ESB (#60)

10 g Columbus 15,9% a-k

10 g Bravo 16,7% a-k

65 g Amarillo 10,1% a-k (15 g na zimno)

60 g Citra 12% a-k (20 g na zimno)

18 g Cascade 7,4% a-k

45 g Simcoe 11,9% a-k (15 g na zimno)

 

Zacieranie: ponieważ te WLP mają zdecydowanie niskie odfermentowanie, zacieram:

10-60-10

mashout i 10' przerwy

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH - 10 g Columbus

30' - 10 g Bravo

20' - 20 g Amarillo

15' - 10 g Simcoe

10' - 10 g Amarillo, 10 g Citra

5' - 18 g Cascade, 10 g Citra

3' - 10 g Citra

0' - 10 g Simcoe, 10 g Amarillo

whirpool:

88°C - 10 g Amarillo, spadek do 68 °C i 10 g Simcoe i 10 g Citra

 

Na zimno - jeszcze pomyślę :)

2014-03-24:

na zimno:

15 g Amarillo

15 g Simcoe

20 g Citra

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kto dużo warzy, ten dużo butelkuje. Dzisiaj do butelek poszła warka #58 - Tmave (czy tam Polotmave). Kolor bardziej w stronę miedzi/bursztynu.

 

Zeszło do 2,5 BLG. Co jest bardzo przyzwoitym wynikiem. Idealnie klarowne rozlałem do 45 butelek z dodatkiem 150 g cukru.

 

I teraz wrażenia: jest przyjemna, delikatna paloność w aromacie, chmiel raczej generyczny, goryczka przyjemna. Jest dobrze.

 

Wiadra się zwalniają, to i warzyć trzeba :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj do butelek poszła warka #58 - 1000 Liebeslieder. Wyszło 43 butelki 0,5, z dodatkiem 150 g cukru. Zeszło do 3,3 BLG. Fajne, delikatne, z mocną słodową podbudową.

 

A w garze warka #65 - Suicide Blonde v 2.0 - Witbier - 26 l, 13 BLG

 

Zasyp:

2 kg - pilzneński

1,6 kg - pszenica niesłodowana

0,3 kg - owies niesłodowany (na poprawienie filtracji)

0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne

0,3 kg - caramel pils

15 g Pacific Jade 14,8% a-k

8 g Pacifica 5,2% a-k

20 g kolendra indyjska

30 g mrożonej skórki cytryny

30 g świeżej skórki cytryny

x g amber candi syrup (były nim zalane skórki pomarańczy)

x g amber candi syrup robiony razem ze skórkami pomarańczy

 

drożdże Wyeast 3463 Forbidden Fruit

 

Zacieranie: (wzorowane na przepisie codera)

płatki i pszenicę kleikuję: 30' w 66°C i 10' w 100°C

potem do wiadra,

słód zacieram przez 60' w 53°C

dolewam kleik

pozwalam swobodnie opaść do 63°C i taką temp. utrzymuję - w sumie 90'

potem do 73°C na 15'

i mash out

 

Chmielenie:

gotowanie 70'

30' - 10g Pacific Jade

10' - 10 g kolendry, 5 g Pacific Jade, 30 g mrożonej skórki cytryny i x g candi syrup (zalane nim skórki z pomarańczy)

5' - 8 g Pacifica, 30 g świeżej skórki cytryny, x g candi syrup robiony razem ze skórkami pomarańczy

3' - 10 g kolendry

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcesz, żeby Ci odlać 100 ml ze startera i sam sobie rozpędzisz, czy poczekasz na gęstwę?

 

Jak Jaras chce gęstwę to ja bym zaklepał te 100 ml ze startera :D Chyba, że już zadałeś drożdże...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj poszedł rozlew warki #61 - Dubbla. Wyszło 69 butelek 0,33 (trochę było 0,4) z dodatkiem 170 g cukru. Po ponad 4ech tygodniach fermentacji zszedł do 2,5 BLG. W zapachu i smaku wyczuwalny alkohol, ale w sumie przy 1214 to nic dziwnego. Piwo średnio klarowne, osad pylisty, nie było go też za dużo. Za 2 albo 3 lata będzie wspaniałe :D

 

Za to korzystając z okazji zrobiłem warkę #66 - Hearbreaker - Pils - 20l, 12,5 BLG, 50 IBU

Skład:

3 kg - pilzneński Bestmalz

0,5 kg - Carapils Bestmalz

217 g Lomik 4,5% a-k

Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager

 

Zacieranie:

10-30-30 i mashout

 

Chmielenie:

90' - gotowanie

60' - 50 g Lomik

40' - 30' g Lomik

20' - 37' g Lomik

10' - 50 g Lomik

0' - 50 g Lomik

 

Git, pozbyłem się zalegającego Lomika. Ciekawe, czy to będzie pijalne :D

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.