crosis Opublikowano 8 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2014 A dzisiaj test #71 - sPA. Piwo ma lekko ponad miesiąc, czas na wnioski: Jasno złoty kolorek, jak z reklamy. Średnia warstwa drobnej piany znika powoli, zostawiając cieniutką kołderkę na górze. Minimalnie zostaje na ściankach. Zapach? Hm. Raczej jak miód spadziowy, z lekką nutą świerku. W smaku jest ten świerk, lekka żywiczność, ale taka... hm... gałęziasta. Jakbym nieco za długo gotował część pędów, albo przyciął stare. Nie jest to przeszkadzające, świerk jest nie do przeoczenia, ale liczyłem na bardziej zdecydowany efekt. Piwo jest średnio wysycone, zostawia minimalną świerkową cierpkość na języku, goryczkę ma śladową. Pije się je bardzo przyjemnie, ale receptura jest ewidentnie do udoskonalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2014 I kolejna degustacja. Tym razem #73 - Mexican Blackbird - APA SH Mosaic. Piwo jest lekko przegazowane - nie wychodzi natrętnie z butelki, ale jednak jest. Jednocześnie utwierdzam się w tym, że: 1. Moisac to nie moja bajka 2. Trzeba uważać z przechowywaniem chmieli aromatycznych albo zainwestować w zgrzewarkę próżniową Ale do rzeczy: ładny słomkowy kolor, piana mimo przegazowania ładna, średnie pęcherzyki, bialutki kolor, robi się średnio obfita. Znika powoli, koronkuje ładnie. Piwo pachnie lekko owocami i lasem. Nie ma mocnego aromatu, bo też nie szalałem z chmielem. Zdecydowanie dominuje ten sosnowy las, z lekką nutą ziemistości. Owoce daleko w tyle. W smaku uderza to nieszczęsne nagazowanie. Drapie lekko gardło, ale poza tym piwo jest bardzo wytrawne, z przyjemną, zostającą na podniebieniu okrągłą goryczką (znika po kilku sekundach). Lekkie cytrusy w smaku. Generalnie fajne piwo, powtórzę ten zasyp na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Czas uzupełnić notatki sprzed wakacji: 2014-07-22: #75 - Do the evolution - American Wheat - zeszło do 2,5 BLG, poszło do butelek z 140 g cukru, nagazowanie celowane w 2,3. #76 - Mind your manners - Whisky Extra Stout - zeszło do 3 BLG, 150 g cukru, 2,4 nagazowanie. 2014-07-24: #77 - Porch - Belgian IPA - zeszło do 3 BLG, zabutelkowane z dodatkiem 146 g cukru. Oczywiście po wakacjach nie odmówiłem sobie delikatnej degustacji. I tak: Belgian IPA - jest belgian, jest IPA. Saphir dał bardzo ładne nuty kwiatowe, cytrusów niemal nie ma, belgijski charakter jest. Poleży jeszcze chwilę i będzie pyszne. Whisky extra stout: bardz stout, mniej whisky, bardzo wytrawny. Zobaczymy jak te piwa się rozwiną. A tymczasem czas na etykiety Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2014 (edytowane) Ponad 2 miesiące przerwy, piwnica świeci pustkami. Na chwilę koniec z pale ale - mam 25 kg pilsa, którego trzeba zużyć. No i pokończyły mi się słody kolorowe (trzeba zrobić inwentaryzację i zakupy). Tymczasem:#78 - - Brown Reddish Ale - 12,5 BLG, cholera wie ile IBU. 3,44 kg - Pale Ale Bestmalz 0,4 kg - Special X Bestmalz 0,37 kg - owies NS 0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Zacieranie:wytrawnie, bez mash outu Chmielenie: 70' - gotowanie 20' - 20 g Marynka, 20 g Tradition, 20 g Lubleski Selekt 15' - 20 g Marynka, 20 g Tradition, 20 g Lubleski Selekt 10' - 25 g Marynka, 25 g Tradition, 25 g Lubleski Selekt 5' - 20 g Marynka, 30 g Tradition, 30 g Lubleski Selekt, 10 g Sybilla 2' - 50 g Sybilla, 50 g Tradition, 50 g Lubelski Selekt 0' - 70 g Sybilla, 50 g Lubelski Selekt, 50 g Tradition 70°C - 50 g Lubelski Selekt, 60 g Iunga, 60 Tradition Wiem, wiem. Nachmieliłem jak głupi. I dobrze, zobaczymy co za potworek z tego wyjdzie. Po prostu nie mogłem już patrzeć na chmiel zalegający na półkach... czasem nawet ze zbioru 2011.... Edytowane 5 Września 2014 przez crosis FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Musiałem jednak zmienić nazwę tamtego piwa. Rosyjski pogański metal zdecydowanie tam nie pasuje, za to Iggy śpiewający "we're all gonna die" ze Slashem na gitarze - to pasuje idealnie. Tymczasem z fermentora pachnie jak ze świeżo otwartej paczki chmielu. Będzie dobrze! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-moll/page__st__540#entry297750 Nic z tego nie będzie. Równie dobrze można gryźć łodygę łopianu Ale pachnie ładnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Sprzedaje jako perfumy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Myślałem, czy by nie zostawić 10ciu butelek do testów, ale nie ma takiej potrzeby. Sprawdziłem co chciałem sprawdzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Czyli co kanał czy butelkujesz? Zabutelkuj dla potomności spróbujemy na jakimś spotkaniu będzie ciekawie Albo zostaw dla Wyverna on uwielbia takie piwa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Poszło w kanał. Uwierz mi, piłem różne wynalazki i tutaj nie było sensu butelkować. Za to faktycznie sprawdziłem jakie efekty daje "sypanie chmielu wiadrami" Dzisiaj warka #79 - tutaj jest już duuuużo delikatniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 (edytowane) A dzisiaj warka #79 - - NZ Pale Ale - 12 BLG, 23 l, 40 IBU Skład: 3,7 kg - pilzneński Bestmalz 0,38 kg - karmelowy 150 Strzegom 0,1 kg - pszeniczny Bestmalz 100 g - Wakatu - 7,4% a-k 50 g - Rakau szyzka - 10,5% a-k 50 g - Galaxy - 14,2% a-k 10 g - Columbus - 15% a-k Drożdże Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 Zacieranie: na słodko 67-68 °C - 60' Chmielenie: 70' - gotowanie FWH' - 10 g Columbus 20' - 10 g Wakatu 15' - 10 g Wakatu 10' - 10 g Wakatu 5' - 10 g Wakatu 0' - 10 g Wakatu, 50 g Rakau Whirpool: 86°C - 10 g Wakatu 76°C - 20 g Wakatu 66°C - 20 g Wakatu Na zimno: 3 dni: - 50 g - Galaxy Nazwa nieco przydługa, ale uwielbiam ten kawałek, śpiewany przez Coopera i Nicole. Edytowane 20 Września 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Podzieliłby się kolega gęstwinką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 17 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Odleję Ci ze startera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2014 Wiesz - jeśli to nie problem to gęstwa byłaby lepsza, bo ja aktualnie mam na czym warzyć, tylko te DFy całkiem niezłe są i chciałbym wejść w ich posiadanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Acha. No dobra, niech i tak będzie. Ale to tak za 2 tygodnie jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 (edytowane) A dzisiaj zmierzę się ze stylem, którego na razie nie udało mi się dobrze zrobić. Warka #80 - - weizen - 12,5 BLG, 18 IBU Skład: 2,55 - pszeniczny Bestmalz 2,3 - pilzneński Bestmalz 0,2 - Caramel Malt Bestmalz 0,15 - owies NS, na poprawę filtracji (nie wchodzi w zliczenie zasypu) Drożdże 3068 8 ml kwasu mlekowego Zacieranie: 39->44°C - 20' (tylko pszenica) 53°C - 10' płynne przejście (1°C na 2 min) do 73°C (w sumie 50') 73°C - 40' (właściwie 100', bo musiałem pojechać do miasta. Spadło do 64 °C) mash out Chmielenie: FWH: 10 g Galaxy 10' - 10 g Galaxy Tak mało chmielu na warkę nigdy nie zużyłem. // EDIT: po raz pierwszy udało mi się uzyskać rasowego Primatora Weizen. Słodki, ale to się pewnie ułoży. Za to banany i goździki mocne Butelkowanie Degustacja Edytowane 26 Października 2014 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xenocyd Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 będziesz mógł sobie z amapem wymienić uścisk dłoni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Mam dużo mniejsze doświadczenie, ale karmel w weizenie jakoś mi nie pasuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Mam dużo mniejsze doświadczenie, ale karmel w weizenie jakoś mi nie pasuje To jest Caramel pils ma on trochę inne właściwości Jednak im pszenica prostsza tym lepsza, ale może Przemek lubi słodsze i pełniejsze Weizeny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 No a jaaaaaaaaaak - lubimy słodsze i pełniejsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 To nie jest de facto słód karmelowy. Ma 3,7 EBC - tutaj specyfikacja. On ma zwiększyć uczucie pełni piwa i minimalnie "przyzłocić" kolor. Niektórzy idą dalej i dają np 50-100 g karmelowej 30 albo Carahella - ja wybrałem zdecydowanie mniej karmelowe rozwiązanie. Dodałem go, bo moja małżonka lubi pszenice podobne bardziej do czeskich, niż bardzo wytrawne (co też tłumaczy schemat zacierania). Jaras: wyjątkowo w tym przypadku moje piwo może Ci smakować. A, nie wiem, czy zauważyłeś, ale poprzednie też zacierałem na słodko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 No a jaaaaaaaaaak - lubimy słodsze i pełniejsze Jaras: wyjątkowo w tym przypadku moje piwo może Ci smakować. A, nie wiem, czy zauważyłeś, ale poprzednie też zacierałem na słodko widzę, że zmierzacie w dobrym kierunku... lol macie u mnie butelczynę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Ale ja nie pisałem o piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Hahahaha amap, nie przesadzaj To, że 1 piwo nachmielę homeopatycznie jeszcze nie znaczy, że się amapuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 19 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się