Skocz do zawartości

Rockowy Browar Domowy d-mol


Rekomendowane odpowiedzi

A dzisiaj test #71 - sPA. Piwo ma lekko ponad miesiąc, czas na wnioski:

 

Jasno złoty kolorek, jak z reklamy. Średnia warstwa drobnej piany znika powoli, zostawiając cieniutką kołderkę na górze. Minimalnie zostaje na ściankach. Zapach? Hm. Raczej jak miód spadziowy, z lekką nutą świerku.

 

W smaku jest ten świerk, lekka żywiczność, ale taka... hm... gałęziasta. Jakbym nieco za długo gotował część pędów, albo przyciął stare. Nie jest to przeszkadzające, świerk jest nie do przeoczenia, ale liczyłem na bardziej zdecydowany efekt. Piwo jest średnio wysycone, zostawia minimalną świerkową cierpkość na języku, goryczkę ma śladową. Pije się je bardzo przyjemnie, ale receptura jest ewidentnie do udoskonalenia :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I kolejna degustacja. Tym razem #73 - Mexican Blackbird - APA SH Mosaic.

 

Piwo jest lekko przegazowane - nie wychodzi natrętnie z butelki, ale jednak jest. Jednocześnie utwierdzam się w tym, że:

1. Moisac to nie moja bajka

2. Trzeba uważać z przechowywaniem chmieli aromatycznych albo zainwestować w zgrzewarkę próżniową

 

Ale do rzeczy:

ładny słomkowy kolor, piana mimo przegazowania ładna, średnie pęcherzyki, bialutki kolor, robi się średnio obfita. Znika powoli, koronkuje ładnie.

Piwo pachnie lekko owocami i lasem. Nie ma mocnego aromatu, bo też nie szalałem z chmielem. Zdecydowanie dominuje ten sosnowy las, z lekką nutą ziemistości. Owoce daleko w tyle.

 

W smaku uderza to nieszczęsne nagazowanie. Drapie lekko gardło, ale poza tym piwo jest bardzo wytrawne, z przyjemną, zostającą na podniebieniu okrągłą goryczką (znika po kilku sekundach). Lekkie cytrusy w smaku.

 

Generalnie fajne piwo, powtórzę ten zasyp na 100%.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Czas uzupełnić notatki sprzed wakacji:

 

2014-07-22:

#75 - Do the evolution - American Wheat - zeszło do 2,5 BLG, poszło do butelek z 140 g cukru, nagazowanie celowane w 2,3.

#76 - Mind your manners - Whisky Extra Stout - zeszło do 3 BLG, 150 g cukru, 2,4 nagazowanie.

2014-07-24:

#77 - Porch - Belgian IPA - zeszło do 3 BLG, zabutelkowane z dodatkiem 146 g cukru.

 

Oczywiście po wakacjach nie odmówiłem sobie delikatnej degustacji. I tak:

Belgian IPA - jest belgian, jest IPA. Saphir dał bardzo ładne nuty kwiatowe, cytrusów niemal nie ma, belgijski charakter jest. Poleży jeszcze chwilę i będzie pyszne.

Whisky extra stout: bardz stout, mniej whisky, bardzo wytrawny.

 

Zobaczymy jak te piwa się rozwiną. A tymczasem czas na etykiety :)

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ponad 2 miesiące przerwy, piwnica świeci pustkami.

 

Na chwilę koniec z pale ale - mam 25 kg pilsa, którego trzeba zużyć. No i pokończyły mi się słody kolorowe (trzeba zrobić inwentaryzację i zakupy).

 

Tymczasem:#78 -

- Brown Reddish Ale - 12,5 BLG, cholera wie ile IBU.

 

3,44 kg - Pale Ale Bestmalz

0,4 kg - Special X Bestmalz

0,37 kg - owies NS

0,2 kg - karmelowy 150 Strzegom

drożdże: Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

 

Zacieranie:wytrawnie, bez mash outu

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

20' - 20 g Marynka, 20 g Tradition, 20 g Lubleski Selekt

15' - 20 g Marynka, 20 g Tradition, 20 g Lubleski Selekt

10' - 25 g Marynka, 25 g Tradition, 25 g Lubleski Selekt

5' - 20 g Marynka, 30 g Tradition, 30 g Lubleski Selekt, 10 g Sybilla

2' - 50 g Sybilla, 50 g Tradition, 50 g Lubelski Selekt

0' - 70 g Sybilla, 50 g Lubelski Selekt, 50 g Tradition

70°C - 50 g Lubelski Selekt, 60 g Iunga, 60 Tradition

 

Wiem, wiem. Nachmieliłem jak głupi. I dobrze, zobaczymy co za potworek z tego wyjdzie. Po prostu nie mogłem już patrzeć na chmiel zalegający na półkach... czasem nawet ze zbioru 2011....

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałem jednak zmienić nazwę tamtego piwa. Rosyjski pogański metal zdecydowanie tam nie pasuje, za to Iggy śpiewający "we're all gonna die" ze Slashem na gitarze - to pasuje idealnie.

 

Tymczasem z fermentora pachnie jak ze świeżo otwartej paczki chmielu. Będzie dobrze!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

http://www.piwo.org/topic/6985-rockowy-browar-domowy-d-moll/page__st__540#entry297750

 

Nic z tego nie będzie. Równie dobrze można gryźć łodygę łopianu :P Ale pachnie ładnie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszło w kanał. Uwierz mi, piłem różne wynalazki i tutaj nie było sensu butelkować. Za to faktycznie sprawdziłem jakie efekty daje "sypanie chmielu wiadrami" ;)

 

Dzisiaj warka #79 - tutaj jest już duuuużo delikatniej :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj warka #79 -

- NZ Pale Ale - 12 BLG, 23 l, 40 IBU

 

Skład:

3,7 kg - pilzneński Bestmalz

0,38 kg - karmelowy 150 Strzegom

0,1 kg - pszeniczny Bestmalz

100 g - Wakatu - 7,4% a-k

50 g - Rakau szyzka - 10,5% a-k

50 g - Galaxy - 14,2% a-k

10 g - Columbus - 15% a-k

Drożdże Wyeast 1450 Denny's Favorite 50

 

Zacieranie:

na słodko 67-68 °C - 60'

 

Chmielenie:

70' - gotowanie

FWH' - 10 g Columbus

20' - 10 g Wakatu

15' - 10 g Wakatu

10' - 10 g Wakatu

5' - 10 g Wakatu

0' - 10 g Wakatu, 50 g Rakau

Whirpool:

86°C - 10 g Wakatu

76°C - 20 g Wakatu

66°C - 20 g Wakatu

Na zimno:

3 dni: - 50 g - Galaxy

 

Nazwa nieco przydługa, ale uwielbiam ten kawałek, śpiewany przez Coopera i Nicole.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dzisiaj zmierzę się ze stylem, którego na razie nie udało mi się dobrze zrobić.

 

Warka #80 -

- weizen - 12,5 BLG, 18 IBU

 

Skład:

2,55 - pszeniczny Bestmalz

2,3 - pilzneński Bestmalz

0,2 - Caramel Malt Bestmalz

0,15 - owies NS, na poprawę filtracji (nie wchodzi w zliczenie zasypu)

Drożdże 3068

8 ml kwasu mlekowego

 

Zacieranie:

39->44°C - 20' (tylko pszenica)

53°C - 10'

płynne przejście (1°C na 2 min) do 73°C (w sumie 50')

73°C - 40' (właściwie 100', bo musiałem pojechać do miasta. Spadło do 64 °C)

mash out

 

Chmielenie:

FWH: 10 g Galaxy

10' - 10 g Galaxy

 

Tak mało chmielu na warkę nigdy nie zużyłem.

 

// EDIT:

po raz pierwszy udało mi się uzyskać rasowego Primatora Weizen. Słodki, ale to się pewnie ułoży. Za to banany i goździki mocne :)

 

Butelkowanie

Degustacja

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam dużo mniejsze doświadczenie, ale karmel w weizenie jakoś mi nie pasuje ;)

 

To jest Caramel pils ma on trochę inne właściwości ;) Jednak im pszenica prostsza tym lepsza, ale może Przemek lubi słodsze i pełniejsze Weizeny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest de facto słód karmelowy. Ma 3,7 EBC - tutaj specyfikacja. On ma zwiększyć uczucie pełni piwa i minimalnie "przyzłocić" kolor. Niektórzy idą dalej i dają np 50-100 g karmelowej 30 albo Carahella - ja wybrałem zdecydowanie mniej karmelowe rozwiązanie.

 

Dodałem go, bo moja małżonka lubi pszenice podobne bardziej do czeskich, niż bardzo wytrawne (co też tłumaczy schemat zacierania).

 

Jaras: wyjątkowo w tym przypadku moje piwo może Ci smakować. A, nie wiem, czy zauważyłeś, ale poprzednie też zacierałem na słodko :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No a jaaaaaaaaaak - lubimy słodsze i pełniejsze :D

Jaras: wyjątkowo w tym przypadku moje piwo może Ci smakować. A, nie wiem, czy zauważyłeś, ale poprzednie też zacierałem na słodko :P

widzę, że zmierzacie w dobrym kierunku... lol

macie u mnie butelczynę :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.