yoshko Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Właśnie użyłem Bruntala Whisky do zasypu i ostatnie co o nim bym pomyślał, że jest wędzony. :-| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Nie wiem czego oczekiwałeś i ile go dałeś, ale jakiś czas temu pisałem, jakie efekty on daje. U mnie we wspomnianym przez amapa szkocie (60/-, 9 BLG) miał zaledwie 0,2 kg wędzonego torfem Bruntala. A jak widać - wyczuwalny jest. Także poczekaj na efekty po fermentacji i odrobinie leżakowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Stanowił 44% zasypu i nie czułem niczego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Nie wiem jakie wędzonki już stosowałeś, ale po Bruntalu nie spodziewaj się tego, co po wędzonym bukiem czy też kabli i podkładów jak po CP. To delikatny słód, akurat dla tych, którzy wiedzą jakich torfowych aromatów spodziewać się w whisky z Islay. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Ja robiłem 100% wędzonego bruntala i wyszedł bardzo delikatny. Ten słód jest bardzo nierówny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 A to jest druga sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 (edytowane) Czas na podsumowanie ostatnich degustacji. I tak: #88 - Nie-Whisky Dunkelweizen. Piwo bez infekcji, ale średnie. Pewnie rozejdzie się na ogniskach. Pszenice to jednak jakoś nie mój temat. Może też dojrzewanie w 9°C w piwnicy mu nie pomaga, ewentualnie wstawię jeszcze raz do ciepłego. I pomyliłem się w zasypie - dałem pilsa nie whisky. Generalnie piwo ma ładny kolor: ciemnej, mocnej herbaty z refleksami, ładną pianę, jest jakiś goździk, mało banana. Ot i wszystko. #87 - Koźlak Radwanicki. No i jest koźlak. Pyszny - nic dodać, nic ująć. Niech sobie leży ze 3 miesiące #99 - Zesty Lager - to jest ciekawostka - piwo pachnie nieco witowo (skórki). Czuć po nim, że została skrobia. Generalnie na początku czuć lekkie mydło, ale to znika podczas picia. Wad jako takich nie ma, ale raczej do szybszego wypicia na ogniskach. Bardzo jasne, z ładną pianą, mętne. Ogólnie robi bardzo dobre wrażenie. Zdecydowanie smakuje ludziom przyzwyczajonym do koncernowych piw, dla których jest "wyjątkowo cytrusowe i świeże" #86 - Belgian Chocolate Stout - przekombinowałem to piwo. Po pierwsze: za dużo łuski. Dała takie roślinne posmaki. Zakopałem te skrzynki możliwie głęboko, zobaczymy co wyjdzie. Edytowane 25 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wozik Opublikowano 25 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Ja robiłem 100% wędzonego bruntala i wyszedł bardzo delikatny. Ten słód jest bardzo nierówny. Ja też, kiedyś wsypałem go zamiast PA przez pomyłkę, było go 95% i jakieś 5-10% karmelu, miał być Bitter Whisky wyszło po około 3 miesiącach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2015 Wozik, nie wierzę, że jakieś piwo przetrwało u Ciebie 3 miesiące Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 No i dupa. Dzisiaj porównałem smak i aromat słodu podobno wędzonego torfem z ostatniej partii Bruntala i ze starym Bruntalem, który u mnie leży. Albo ta ostatnia partia była pomylona w browarze, albo ktoś miał moje 25 kg wędzonki, bo to co mam to zwykły pils. Otworzyłem piwo z ponad 90% zasypu tego słodu i wędzonki ani widu, ani słychu. Ale fajny lager wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Dramat, 19 dni bez warzenia. Dzisiaj do gara poszła warka #104 - Satanael - Dark Coffe Lager. 11,5 BLG, 23 l Ma być mocno cieliście, niemal słodko (ale bez przesady), lekko palono, chmielowo (generycznie) i kawowo. Także: Skład: 1,47 kg - Pils Bruntal 1,53 kg - Munich Bestmalz 0,5 kg - bursztynowy Strzegom 0,2 kg - melanoidynowy Strzegom 0,2 kg - karmelowy 600 Strzegom 50 g Sybilla 2014 50 g Perle 2014 189 g kawy z Abisynii Danish Lager 2gie pokolenie, w starterze 3 dni Zacieranie: 60' - 66->64°C bez mashoutu Chmielenie: 70' gotowanie FWH - 15 g Sybilla 30' - 10 g Sybilla 20' - 10 g Sybilla 15' - 10 g Perle 10' - 15 g Perle 5' - 15 g Perle, 15 g Sybilla 0' - kawa, 10 Perle, 5 g Sybilla Butelkowanie Degustacja Degustacja by bart3q 7 świec na czarnym stole Mroczny panie przyjm ofiarę Weź to dziecię -- dar ode mnie Sił chaosu obdarz mocą Edytowane 26 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 (edytowane) Za to w jednym z balonów #103 - Old Ale zrobiła się ładna błona. I teraz nie wiem - rozpędzać lambicowy blend i dodawać, czy poczekać jeszcze. Nie próbowałem, nie wiem w co idzie ta infekcja, ale w drugim balonie jej nie ma - czyli dałem tyłka z dezynfekcją płatków... Edytowane 30 Marca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Jak bardzo mieliłeś kawę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Nie tak jak do zaparzania wrzątkiem (czyli najdrobniej). Powiedzmy, że tak jak do kawiarki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) Piękne w piwowarstwie domowym jest szukanie inspiracji - w piwach komercyjnych, w literaturze, albo w piwach innych piwowarów. Odkąd spróbowałem u przemasa lagera na francuskich chmielach chodziło to za mną strasznie. Wczoraj zabutelkowałem warkę #103 - Automatic Overdrive - French Lager. Piwo jest niesamowicie jasne, jaśniejsze nawet od niektórych witów. Lekkie w odbiorze, z pięknym, kwiatowym aromatem i wyraźną goryczką. Pewnie amap powie, że przechmielone, ale będzie niesamowicie orzeźwiało. Zeszło do 2,2 BLG, poszło do 46 butelek 0,5 l z dodatkiem 115 g cukru. Fermentowało w 3ce. Edytowane 1 Kwietnia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 no ja cię proszę, 60g chmielu??? poza tym sie spróbuje to sie wypowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zły post się zlinkował. 110 g, drogi Amapie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Jakie masz zdanie na temat chmielu Magnat? Takie samo, jak Zgoda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zły post się zlinkował. 110 g, drogi Amapie jakbym nie liczył to wychodzi 70g bo chyba nie łudzisz się, że te 40g na 0' podbiją ci goryczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Pamiętaj, że ja zostawiam to jeszcze potem na 10-15', więc tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) A dzisiaj APA #105 - Serial Killer - APA, 11,5 BLG Skład:3,6 kg - pale ale Bestmalz 0,4 kg - pszeniczny Bruntal0,08 kg - Karmel 300Equinox, Citra, Chinook, Cascade DEWyeast 1728 Scottish Ale - I pokolenie 5 g CaCl22 g siarczanu magnezu 5 ml kwasu mlekowego 80% Zacieranie:66->64°C - 60'Chmielenie:70' - gotowanie20' - 5 g Equinox, 5 g Chinook, 5 g Citra, 5 g Cascade DE15' - to samo 10' - to samo5' - to samo 0' - 10 g Equinox, 10 g Chinook, 10 g Citra, 10 g Cascade DE 66°C - 10 g Equinox, 10 g Chinook, 10 g Citra, 10 g Cascade DE 10' przerwy 60 °C - to samo i chłodzenie do 20 °C Na zimno: po 25 g Citra i Equinox - porcja pierwsza po 25 g Citra i Equinox - porcja druga Butelkowanie Degustacja Degustacja by bart3q Generalnie to piwo poszło bardzo ładnie, ale muszę wykombinować jakąś metodę na pozbywanie się chmielin po whirpoolu, która jednocześnie będzie najszybsza. Natomiast zapach brzeczki - genialny Edytowane 26 Maja 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) W sobotę, 2015-04-18 w butelki poszedł chyba ostatni porterek bałtycki tego roku: #102 - Svantevit Fermentował z piątce, która okazała się mieć nieszczelne już wieko (przy rurce). Zostanie na cichą albo kwasy, czas kupić ze 2 nowe wiadra. Zszedł do 4 BLG, co daje mu max 7,7% alkoholu. Zmieścił się do 70ciu niskich bączków 0,33 (w końcu udało mi się zabutelkować całą warkę do takich samych butelek). Co ciekawe, ten żałośnie nisko wędzony słód z Bruntala gdzieś tam majaczył. Testowana próbka ładnie dawała śliwkami, kawą, czekoladą i właśnie lekkim torfem. Poszedł do piwnicy leżakowej - co daje mi tam już 9 skrzynek różnych porterów Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 żałośnie nisko wędzony słód z Bruntala nagle żałośnie nisko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 No tak, ta partia w porównaniu do poprzedniej jest żałośnie nisko wędzona. Prawie w ogóle - lager 98% peated ledwie czuć. Ale poprzednia była idealna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 No to dobra, wczoraj APA Serial Killer poszła na cichą z dodatkiem pierwszej porcji chmielu: po 25 g Citry i Equinoxa I tak - jestem blisko swojego Świętego Graala. To piwo pachnie niesamowicie, próbka była idealnie klarowna, 1 BLG. Smak zdominowany przez chmiel przy niemal śladowej goryczce. Ona tam jest, ale jakby jej nie było. Aromat przygotowuje na kopnięcie w język, ale to, co jest jest ledwie ułamkiem tego, co się dostaje. Idealnie. Dzisiaj będzie powtórka, jeszcze jaśniej, jeszcze lżej, ale tym razem z homeopatyczną dawką na FWH. Ha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się