crosis Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) No to dzisiaj warka #116 - Jakiś tam bitter - 13,5 BLG Skład: 4,5 kg - Pale Ale Maris Otter 0,05 kg - karmelowy 600 Strzegom 6 ml kwasu mlekowego 80% 4 g CaCl2 2 g soli Epson łyżeczka mchu irlandzkiego 55 g First Gold, zbiór 2012, leżał w zamrażarce, 6,44% a-k 53 g EKG, zbiór 2014, 6,9%a-k Drożdże 3638 Bavarian Wheat. Skubańce mi i paru osobom dały piwa bez jakichkolwiek nut pszenicznych, niech więc poudają brytole. Gęstwa po #111 Zacieranie: 68-66°C - 60' Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 8 g EKG 20' - 10 g First Gold 15' - mech 10' - 10 g First Gold, 10 g EKG 5' - 10 g First Gold, 10 g EKG 0' - 25 g First Gold, 25 g EKG Pod koniec chłodzenia awaria, bo zerwało się przyłącze wejściowe w chłodnicy - przy 25°C jakieś 100 ml wody poszło do środka. Może mniej. Od razu zadałem drożdże. Butelkowanie Degustacja Edytowane 16 Lipca 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Dobra, czas uzupełnić notatki: 2015-08-07 w butelki poszło: #114 - American Woman, zeszło do 1,4 BLG, co daje mu max 4,5% ABV, dostał 145 g cukru, wyszło 46 butelek #C - czyli cydr z mętnego soku z biedry, 50 butelek, 175 g cukru, 250 g ksylitolu 2015-08-11: #115 - Pale Ale - zeszło do 2 BLG, co daje mu max 5,6% ABV, pachniało pięknie, dostało 150 g cukru, wyszło 48 butelek 2015-08-17: #116 - Jakiś tam bitter. Pachnie bananami i lekką infekcją, plus alkohol. Temperatury mu się nie przysłużyły, ani też awaria chłodnicy. Ale w butelki poszło, zobaczymy - wylać zawsze zdążę. Zeszło do 1,5 BLG, co daje mu max 6,2% ABV. Wyszło 48 butelek, 140 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zainteresowało mnie twoje piwo nr 50 #50 - Starlight - czekoladowy porter A właściwie fakt, że dodałeś kakao odtłuszczone. Jaki był finalny efekt, piana to jakoś przeżyła? Rozumiem, że kakao było dodane do kotła. Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Kakao poszło tak jak w poprzednim czekoladowym porterze do kotła. Poprzedni miał pianę, ale nie powalającą. A ten, ponieważ na dzikusach zszedł do zera, ciągle leżakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 (edytowane) W końcu!Już prawie zapomniałem, jakie to uczucie warzyć. Dzisiaj powstawła warka: #117 - Brown Ale - Seasons in the Abbys - 12,5 BLG, jakoś 35-40 IBU. Skład: 4,0 kg - Pale Ale Bestmalz 0,3 kg - Aromatic Bestmalz 0,1 kg - karmelowy 30 Sstrzegom 0,1 kg - czekoladowy 1200 Strzegom Drożdże: ECY29 Conan Chmiele: 30 g EKG - 6,9% a-k 20 g Aramis - 4,3% a-k 20 g Goldings - 6,5% a-k 20 g First Gold - 6,44% a-k Zacieranie: od 71°C na lenia Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g EKG 30' - 10 g Aramis 20' - 10 g Goldings 15' - 10 g EKG 10' - 10 g First Gold 5' - 10 g EKG, 10 g First Gold 0' - 10 g Aramis, 10 g Goldings Plan na to piwo zakłada kolendrę i/lub trawę cytrynową. Ale jeszcze nie wiem, generalnie będę trochę szedł w kierunku warki 115. Ot, do szybkiego picia. EDIT: a jednak poszedłem w sam chmiel, bez dodatków Edytowane 11 Listopada 2015 przez crosis Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Bez kolendry jakoś ni cholery mi do brown ale nie pasuje Daj trawę cytrynową to może być ciekawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Było celowane w 115 - piwo, które zeszło turbo szybko i wchodziło jak woda. Teraz mam być podobnie, więc stąd kolendra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Z mojego doświadczenia wynika, że dwie rzeczy kompletnie nie pasują do piw ciemnych. Mianowicie kolendra i skórka limonki. Oczywiście, każdy ma swój gust, ale ja bym był ostrożny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Warka #115 i syndrom jaszczura pijących mówią co innego. No, ale są piwa ciemne i ciemne, nie dałbym tego do stoutów czy piw z mocnymi akcentami palonymi. #115 było w kolorze bardzo ciemnej miedzi, a wczorajsza będzie bardziej w stronę ciemnej wiśni. Aczkolwiek do wczorajszej z lenistwa nie dałem nic poza chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Warka #115 i syndrom jaszczura pijących mówią co innego. No, ale są piwa ciemne i ciemne, nie dałbym tego do stoutów czy piw z mocnymi akcentami palonymi. #115 było w kolorze bardzo ciemnej miedzi, a wczorajsza będzie bardziej w stronę ciemnej wiśni. Aczkolwiek do wczorajszej z lenistwa nie dałem nic poza chmielem. No to pisałbym się na butelkę jak będzie gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 No, ale są piwa ciemne i ciemne, nie dałbym tego do stoutów czy piw z mocnymi akcentami palonymi. Zgadza się . Ja dałem właśnie do czegoś takiego. Wypić wypiłem, ale na pewno powtarzać nie będę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Dziwne te conany. Rozumiem, że miałem może nieco przepracowane, ale zapach ze startera nieco siarkowo-kwaskowaty. Niby nic, ale bardziej cydr niż piwo (może kwestia strasznie cienkiej brzeczki starterowej uzupełnianej białym cukrem). Ale spiłem próbeczkę przed zadaniem - smak czyściutki. Więc hop. I wystartowały błyskawicznie, właściwie piana po merdaniu wiadrem nie zdążyła opaść, bo zastąpiła ją ta z fermentacji. Zobaczymy, ile im zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 (edytowane) A wczoraj warka #118 - Speed of Light - wit 11,5 BLG. Dziwny, ale wit. Skład: 2,0 kg - pale ale 0,9 kg - pszenica NS 0,5 kg - owies NS 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,25 kg - płatki ryżowe 0,15 kg - otręby owsiane 10 g - chmiel Goldings 6,5% a-k 20 g - chmiel Triskel skórka z 1 limonki sok z 1 limonki skórka z 1 sweetie 20 g kolendry Zacieranie: witowe. Najpierw przy kleiku 30' w 66, potem 10' zagotowanie, zbicie temperatury, 30' białkowej, godzina w 66°C, 20' w 72, wygrzew Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Goldings 15' - 10 g Triskel, 10 g kolendra 10' - sok z limonki 5' - 10 g Triskel, 10 g kolendra, skórki W mieszkaniu pachniało oszałamiająco! Edytowane 23 Listopada 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 11,5 BLG - wydajność zaskoczyła, biorąc pod uwagę szybkość filtracji przy dwóch oplotach. Próbka smakuje i pachnie obłędnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 W jakim celu dodałeś otrębów? To chyba głównie łuska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Bo miałem, a leżały już długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 (edytowane) Gdzieś w zapiskach zgubił mi się #119 - Stout. To uzupełnię później. Ale dzisiaj: 23-12-2015 #120 - Ginger Saison - Wild Side v 2.0 - 13,5 BLG 25 l 3,0 kg - Pils Bestmalz 1,0 kg - wiedeński Strzegom 0,5 kg - Bursztynowy Strzegom 0,4 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,3 kg - czerwony Strzegom 0,2 kg - karmelowy 30 Strzegom 0,05 kg - karmelowy 300 Strzegom Chmiele: Dana i Aramis Drożdże: Wallonian Farmhouse po #118 - Wit Zacieranie: miało być na wytrawnie bez mash outu, ale okazało się, że mocna, żeliwna konstrukcja nad kuchenką pozostawia sporą bezwładność temperaturową. W związku z tym: 40' - 68-64°C 60' - 66-59°C Chmielenie: FWH - 17 g Dana 30' - 10 g Dana 10' - 65 g świeżo startego imbiru, 10 g Aramis, 10 g kolendry 5' - skórki z 1 pomarańczy i 2 cytryn, 10 g kolendry, 15 g Aramis Teoretycznie niska wydajność, ale zapakowałem też 8 butelek na startery. Wyszło ciemne, może nieco ciemniejsze niż na to liczyłem, ale całościowo jestem zadowolony z efektu. Jeśli walońscy najeźdźcy zrobią robotę - będzie bardzo dobre piwo. No i uzupełnianki: 22-12-2015: zabutelkowałem #118 - Wita, z 145 g cukru. Wyszło coś 47 butelek 0,5 Edytowane 25 Grudnia 2015 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2015 O, znalazłem stoucika. #119 - stout. Jakiś, bo cholera wie co było. Powiedzmy, że 14 BLG. 4 kg - Pale Ale Bestmalz 1 kg - Monachijski ciemny Bestmalz 0,3 kg - kawowy CM 0,25 kg - czekoladowy Strzegom 0,2 kg - jęczmień palony Chmieliłem Daną i Goldingsem, może EKG. Może nawet gdzieś nawet mam schemat chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Dzisiaj test warki #120, bo od Wigilii stoi w wiadrze. Dlaczego? Bo nie było kiedy zlać, a po operacji kolana nie mogłem nic takiego robić. Mówi się trudno, jak było coś nie tak, ale bez dramatu, to pójdzie do balona i zadam LLB z pracującego już piwa. A dzisiaj #121 My dead drunk friends - Lager, 14 BLG Skład: 4 kg - pilzneński Bestmalz 0,6 kg - czerwony Bestmalz 0,3 kg - karmelowy 30 Bestmalz 28 g Dana - 11% a-k 12 g Goldings - 6,5% a-k Drożdże: WLP833 German Zbok Zacieranie: 66°C - 40' 75-72°C - 30' mash out i przerwa Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Dana 30' - 10 g Dana 10' - 8 g Dana, 12 g Goldings Edytowane 16 Lutego 2016 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 (edytowane) #121 ładnie sobie bulka, a tymczasem dzisiaj: #122 - Satanael v. 2.0 - Coffe Dark Lager, 12 BLG Skład: 1,5 kg - Monachijski Ciemny Bestmalz 1,3 kg - Pils Bestmalz 0,5 kg - Aromatic Bestmalz 0,38 kg - Bursztynowy Strzegom 0,2 kg - melanoidynowy Strzegom 0,2 kg - karmelowy 600 Strzegom 200 g kawy Yirgacheffe - świeżo mielona Drożdże: WLP833 German Zbok 20 g Iunga 2014 - 11% a-k 18 g Goldings - 6,5% a-k 27 g First Gold - 6,44% a-k 20 g Archer - 4,3% a-k Zacieranie: hochkurz, ze startem na 68°C Chmielenie: 70' - gotowanie FWH - 10 g Iunga 30' - 10 g Iunga 20' - 10 g Goldings 15' - 8 g Goldings 10' - 20 g First Gold 5' - 7 g First Gold, 20 g Archer 0' - 200 g kawy Wersja pierwsza, czyli warka #104 była absolutnie genialna. Wytrawna, mocno kawowa, przyjemna. Teraz postanowiłem nieco zmienić zasyp, dodać jej nieco ciała, ale jednocześnie skontrować to mocniejszą goryczką i wprowadzić mocniejsze nuty chmielowe do aromatu. Zobaczymy, co będzie. Zmiana drożdży na mniej neutralne też powinna swoje zrobić. 7 świec na czarnym stole Mroczny panie przyjm ofiarę Weź to dziecię -- dar ode mnie Sił chaosu obdarz mocą Edytowane 18 Lutego 2016 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Dzisiaj #123 - Brown Sugar v 2.0 - Brown Ale, 14 BLG, 23 l Ostatni brown wyszedł świetny. Teraz ciapkę mocniejszy oraz na słodzie brown z fawcettsa. Zobaczymy jak wyjdzie. Skład: 4,3 kg - Pale Ale Bestmalz 0,7 kg - Brown Ale Fawcetts drożdże Wyeast 1450 Denny's Favorite 50 (tak, wróciły do browaru!) 20 g - Iunga, 11% a-k 10 g - Archer, 4,4% a-k 12 g - EKG, 4,6% a-k Zacieranie: 40' - od 66°C do 63°C 20' - 73°C mashout Chmielenie: 10' - gotowanie FWH - 10 g Iunga 30' - 10 g Iunga 15' - 12 g EKG, 10 g Archer Edytowane 25 Lutego 2016 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Wczoraj poszła warka #87 - Ace of Spades - ESB - 12,5 BLG, 45 IBU Sporo czasu już minęło, ale czy możesz jeszcze napisać dwa słowa na temat chmielu Aurora? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 Użyłem starego chmielu i efekt był jaki był - na dodatek przekombinowałem zasyp, który daj piwo za jasne, za wytrawne, bez ciała. W połączeniu z za mocną goryczką i zapachem starego chmielu piwo było raczej mało pijalne. Zostało skonsumowane na co bardziej pijackich imprezach plenerowych początku 2015. Niektórym nawet smakowało Co do samego chmielu: piłem kilka piw na Aurorze i raczej jest fajnym, generyczny z nutami kwiatowymi. Ogólnie przyjemny chmiel bez fajerwerków. Zazwyczaj masz opis degustacji piwa podlinkowany pod nim. Tego jest tutaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 O zabrakło zapisania numeru #124. Ale na szczęście jest google calendar Ok, to będzie tak: 2016-03-24 #124 - Minerał Fiutta (bo kurwa tak!) - brown wheat - 12,5 BLG Skład: 3 kg - pale ale Bestmalz 1,5 kg - pszenica karmelowa Steinbach - 110-140 EBC 1 kg - monachijski Bestmalz Drożdże Wyeast 3068 Święte Szatany Zacieranie: Na wytrawnie z mash outem Chmielenie: 70' gotowanie 10 g Iunga FWH 15 g Nelson 11,5 % a-k 20' 15 g Nelson 10' 20 g Nelson 0' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Przyszedł czas na wnioski. #118 - Speed of light - WIT. Strasznie dziwne piwo. Wyszło jaśniutkie, słomkowe. Wytrawne strasznie, na początku kolendra, skórki i reszta powodowały, że było bardzo ciężko pijalne. Teraz też nie jest sesyjne, ale bardzo smaczne. #120 - Wild Side v 2.0 - ginger saison I tutaj chyba trafiłem w punk. Ładnie zbalansowane piwo, kolendra i imbir grają razem, jest też goryczka - wszystko miło gra ze słodem i średnią pełnią piwa. I tutaj pewne aspekty drożdży Wallonian Farmhouse od yeastbay. Jedno jest pewne - wytrawność to ich podstawowa cecha. Poza tym są lekko fenolowe, dają sporo takich właśnie "domowych nut" - ale mimo to mocno podkreślają dodatki do piwa - czyli jednak zachowują sporo neutralności. Chyba zagoszczą u mnie na stałe - na pewno bardziej neutralne od ardennów. Zgubiło mi się cholera #117 - Brown Ale. Wylałem?! Szlag... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się