Cyberia Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) Witam, Jest to mój pierwszy post na tym forum. Jestem właśnie po swoim pierwszym warzeniu z procesem zacierania. Moje pytanie dotyczy procesu wysładzania. 1. Czy wysładzamy do momentu uzyskania o 2-3l więcej niż planowana końcowa objętość, czy też jakoś inaczej to należy robić? 2. Czy młóto należy wycisnąć, czy też tylko ma się woda wysładzająca spokojnie przesączyć a to co zostało uwięzione idzie już na kompost? Edytowane 18 Maja 2012 przez Cyberia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 1. Tak, zależy od szybkości odparowania wody w twoim garnku. Przy gwałtownym gotowaniu ucieka więcej wody. 2. Woda ma się przesączać, a nawet wskazane jest wzburzenie śruty (lepsza wydajność), co do reszty możesz zlewać wysłodziny do osobnego garnka i odparowywać je do 8-10 blg na starter. Lub ewentualnie gdy masz za wysokie Blg w swojej wychmielonej brzeczce dodać je później aby tracić cukrów zawartych w tych lurowatych wysłodzinach(po uprzednim wygotowaniu oczywiście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyberia Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Czyli prawidłowo będzie skropić wodą wysładzającą, ruszyć śrutę (zamieszać). Pierwszy filtrat po tej operacji zwrócić i tak operację powtarzać do uzyskania interesującej nas objętości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Ó i RZ że tak tajemniczo napiszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyberia Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 (edytowane) A tak mniej tajemniczo możesz? Ok co do ó już wiem. Przepraszam za ten błąd Edytowane 18 Maja 2012 przez Cyberia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Drugiego ci nie podkreśli, ale podpowiem, że ważyć!=warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 http://www.wiki.piwo.org/Filtracja_i_wys%C5%82adzanie polecam poczytanie. Ja robię to w taki sposób: 1. Przelewam z garnka do fermentatora z filtratorem z oplotu brzeczkę z młótem i dolewam z dwa litry wody około 78C. Czekam 10-15 minut aż się ułoży 2. Pierwsze 1,5 litra odbieram do rondla i wlewam z powrotem do fermentatora odczekuje 2 minuty 3. Zlewam przez rurkę igelitową do garnka brzeczkę. Zatrzymuje jak pojawia się pierwsza "wyspa" ponad płyn (młóto wystaje ponad wodę) 4. Dolewam 5-6 litrów wody na chama mieszając młóto i odczekuje 10 minut 5. Znowu zlewam już bez pkt. 2 i powtarzam pkt 4 i 5 do 3-4 razy wysładzania aż uzyskam odpowiednią ilość brzeczki do chmielenia. 6. To co nie mieści się w garze a leci jeszcze z rurki leje do małego gara i równo z chmieleniem zagotowuje i wlewam do chmielenia w miarę uciekania płynu lub wygotowuje na starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 a i sory miałem napisać Z PIWOWARSKIEJ ORTOGRAFII PAŁA http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C5%82%C3%B3to MŁÓTO!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyberia Opublikowano 18 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2012 Przepraszam jeszcze raz za błędy. Już je poprawiłem. Dziękuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 19 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2012 Odnosnie Twoich pytan Cyberia powinienes wysladzac do tego momentu az uzyskasz odpowiednia gestosc przez ciebie z gory zalozona uzyj kalkulatorow mieszania dwoch gestosci dostepnych na forum przewaznie sie powinno wysladzac do gestosci 4 Blg. ale moze ci sie zdarzyc ze bedziesz mial za duzo brzeczki ale tym tez sie nie martw co ci zostanie to zlej do petow i do zamrazarki nastepnym razem bedziesz wiedzial ile masz przygotowac slodow jaki powinienes zalozyc stosunek woda/slod Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się