pepe11 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Mam pytanie , jaki miód nadaje się najlepiej do piwa miodowego , czy są gatunki które w ciemno odrzucać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tu dyskusja o tym Czyli szukajka działa normalnie, a już się przestraszyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tu dyskusja o tym Czyli szukajka działa normalnie, a już się przestraszyłem Taa, bardzo wyczerpujące informację , po pierwsze zacieram , nie robię z puchy ,po drugie temat jest dla mnie ważny , opinie jednego czy dwóch forumowiczów to jak dla mnie za mało, nadal liczę na wnoszące coś w temacie wpisy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tylko gryczany, bo ma zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Ewentualnie sztuczny, bo ma aromat Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Tylko gryczany, bo ma zapach. Dziekuję za odpowiedź , z tego co pamiętam wrzosowy jest bardzo ostry , do normalnej konsumpcji raczej się nie nadajeciekawe jak komponował by się z piwem , ostatnio robiłem z lipowym, piwo super miód dał moc ale posmaków raczej brak. Spróbuję z gryczanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Gryczany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Taa, bardzo wyczerpujące informację , po pierwsze zacieram , nie robię z puchy ,po drugie temat jest dla mnie ważny , opinie jednego czy dwóch forumowiczów to jak dla mnie za mało, nadal liczę na wnoszące coś w temacie wpisy Temat zaczyna się warzeniem z puchy, ale szybko przechodzi w zacieranie. Streszczenie: 1. Gryczany albo 2. Sztuczny albo 3. Pasteryzacja i dodanie miodu albo 4. Przelanie do kega, dodanie miodu, mocne szybkie schłodzenie (nawet <4°C), szybki wyszynk (mało bezpieczne, ale 'jest ryzyko jest zabawa' ) Edit: Sporo już tracimy na dodaniu miodu podczas chmielenia Edytowane 22 Maja 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 (edytowane) Bardzo aromatyczny (na granicy "odrzucającej aromatyczności") jest tez miód lawendowy. Edytowane 22 Maja 2012 przez mrblaha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Temat zaczyna się warzeniem z puchy, ale szybko przechodzi w zacieranie. Streszczenie: 1. Gryczany albo 2. Sztuczny albo 3. Pasteryzacja i dodanie miodu albo 4. Przelanie do kega, dodanie miodu, mocne szybkie schłodzenie (nawet <4°C), szybki wyszynk (mało bezpieczne, ale 'jest ryzyko jest zabawa' ) Edit: Sporo już tracimy na dodaniu miodu podczas chmielenia Zrobiłem piwo na podstawie przepisu Pierona ( warka CXXXIX ) wyszło super , dlatego ten temat mnie interesuje. Znajomi byli zachwyceni , doszedł nam kolejny pasjonat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Robię piwo miodowe na drożdżach S04, prosty zasyp ( pilzneński i 2 rodzaje karmelowych jasnych ok 0,6kg) chmiel minimalnie na goryczkę i na aromat - celuję w 12Blg, Na koniec chmielenia (gaz stop) dodaję 2-2,5kg miodu (50% gryczany , 50% akacja i wielokwiat) i szybkie chłodzenie. Dostaję ok. 20-23l 16Blg.Niestety z każdej partii miodu uzyskuję inny smak. Dwa lata temu tym Kozlakiem miodowym wygrałem konkurs. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Robię piwo miodowe na drożdżach S04, prosty zasyp ( pilzneński i 2 rodzaje karmelowych jasnych ok 0,6kg) chmiel minimalnie na goryczkę i na aromat - celuję w 12Blg, Na koniec chmielenia (gaz stop) dodaję 2-2,5kg miodu (50% gryczany , 50% akacja i wielokwiat) i szybkie chłodzenie. Dostaję ok. 20-23l 16Blg.Niestety z każdej partii miodu uzyskuję inny smak. Dwa lata temu tym Kozlakiem miodowym wygrałem konkurs. Dzięki ! mam pytanie , co znaczy chmiel minimalnie w tym przypadku ? ile aromatycznego ile goryczki i kiedy ? Dzięki za przepis na pewno spróbuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twawrzyniak Opublikowano 22 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Co do chmielu pamięć jest zawodna.sprawdziłem w notatkach:pilzneński 3kg, monachijski 1kg, Carahell 0,5kg, Carabelge 025kg ( możesz zastosować inne karmelowe jasne), 52C 15min, 63C 30min, 72C 30min, 78C wysładzanie. Chmielenie 70min ,w 5min 35g Marynki w 55min 35g Lubelski , gaz stop 1kg gryczanego i 1kg spadziowego z wielokwiatowym. Wyszło 28l 16Blg. Drożdże S04. Po burzliwej zeszło do 4Blg. 1 tydzień cichej i w butelki. Do nagazowania dałem 220g miodu gryczanego zalanego wrzątkiem. Piwo miało posmaki miodu pitnego wymieszanego z piwem, ładną trwałą pianę. Nie licz na smaki sklepowych miodowych piw. Chyba , że dodasz słodzik i "plastikowy" miód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2012 Co do chmielu pamięć jest zawodna.sprawdziłem w notatkach:pilzneński 3kg, monachijski 1kg, Carahell 0,5kg, Carabelge 025kg ( możesz zastosować inne karmelowe jasne), 52C 15min, 63C 30min, 72C 30min, 78C wysładzanie. Chmielenie 70min ,w 5min 35g Marynki w 55min 35g Lubelski , gaz stop 1kg gryczanego i 1kg spadziowego z wielokwiatowym. Wyszło 28l 16Blg. Drożdże S04. Po burzliwej zeszło do 4Blg. 1 tydzień cichej i w butelki. Do nagazowania dałem 220g miodu gryczanego zalanego wrzątkiem. Piwo miało posmaki miodu pitnego wymieszanego z piwem, ładną trwałą pianę. Nie licz na smaki sklepowych miodowych piw. Chyba , że dodasz słodzik i "plastikowy" miód... nie ,, licze '' na smaki sklepowych , mam w sąsiedztwie Krajana za ich pseudo miodowe powinien ścigać prokurator z urzędu , spróbuje Twój przepis zatrzeć , bedzie dobrze , dzięki za wsparcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Nie wiem czemu wszyscy tak się bronią przed "aromatem identycznym z naturalnym". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Nie wiem czemu wszyscy tak się bronią przed "aromatem identycznym z naturalnym". bo wychodzi "Łomża Eksport Miodowa" a to jak dla mnie średni "rarytas" Bez pasteryzacji to tylko gryczany i to w minimalnej dawce 2l na 20l brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wisnia1983 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2012 (edytowane) Jakiś czas temu też zrobiłem miodowe: Słód PILZNEŃSKI 3,0kg Słód Monachijski typ I (lub typ II) 1,0kg Słód karmelowy jasny Strzegom 0,5kg Miód gryczany 1.4 kg Chmiel Marynka (granulat)- 15g Chmiel Lubelski (granulat)- 35g Drożdże Safale US-05 Zacieranie (słód wrzucić do wody o temp ok. 66 stopni) 62°C - 10 min szybkie podgrzanie miedzy przerwami 72°C - od 50 min do negatywnej próby jodowej Czas gotowania 70 minut Chmielenie 15g Marynka oraz 15g Lubelski – dodać w 10 min 20g Lubelski – dodać na ostatnie 15 min Miód dodać po schłodzeniu do 20°C (ok. 1,2kg), reszte miodu zostawić na refermantacje ok. 10g miodu na 1 litr piwa) BLG początkowe 15,5, od fermentowało do 1,5 (trochę płytko). Wielkość warki 21 l. Piwko wyszło przednie, porządny aromat miod tylko trochę słaba goryczka Edytowane 6 Czerwca 2012 przez wisnia1983 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się