Churchill_MD Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Czy do pszeniczniaka potrzebna jest raczej woda miękka, czy twarda? Kolega nie znający się na rzeczy chciałby, abym uwarzył mu pszeniczniaka na wodzie Kinga Pienińska. Z tego co widzę, to ma ona taki skład: sodowy (Na+) 4,59 wodorowęglanowy (HCO3-) 335,60 potasowy (K+)2,31 siarczanowy (SO42-) 28,50 magnezowy (Mg2+) 13,13 chlorkowy (Cl-) 7,09 wapniowy (Ca2+ 97,80 fluorkowy (F-) 0,05 krzemionka (SiO2) 12,30 Czy będzie dużym błędem jej użycie? Ja bym zrobił na kranówie, ale kolega się uparł ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Przekonaj kolegę do kranówy. Ale skoro się uparł. Nic nie stoi na przeszkodzie abyś użył Kingi Pienińskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Ok. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Czy do pszeniczniaka potrzebna jest raczej woda miękka, czy twarda? Kolega nie znający się na rzeczy chciałby, abym uwarzył mu pszeniczniaka na wodzie Kinga Pienińska. Z tego co widzę, to ma ona taki skład: sodowy (Na+) 4,59 wodorowęglanowy (HCO3-) 335,60 potasowy (K+)2,31 siarczanowy (SO42-) 28,50 magnezowy (Mg2+) 13,13 chlorkowy (Cl-) 7,09 wapniowy (Ca2+ 97,80 fluorkowy (F-) 0,05 krzemionka (SiO2) 12,30 Czy będzie dużym błędem jej użycie? Ja bym zrobił na kranówie, ale kolega się uparł ;-) Jak będziesz używał tej wody do weizena to tylko dodaj kwasu aby zbić wodorowęglany, bo ta woda jest zbyt mocno wodorowęglanowa jak na weizena. Z szybkich wyliczeń na 20L wody do zacierania oraz około 15 do wysładzania dodałbym 12ml kwasu fosforowego (75%), 3g gipsu (żeby zrobić balans pomiędzy chlorkami i siarczanami) i 4g NaCl (żeby zwiększyć wartość sodu dla zaokrąglenia smaku piwa). Jak nie masz gipsu i nacl to odpuść - użyj tylko kwasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) i 4g NaCl (żeby zwiększyć wartość sodu dla zaokrąglenia smaku piwa). Jak nie masz gipsu i nacl to odpuść Łukasz a nie chodziło Ci o chlorki? NaCl większość z nas ma w domu Sód to ma marny wpływ na odbiór piwka.Zainteresowanym głębszą analizą i modyfikacją wody polecam: http://www.brewersfr...tor/?id=2P1D147 Edytowane 29 Lipca 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Mariusz, miałem na myśli żeby lekko zwiększyć sód (zaokrąglenie piwa), a przy okazji trochę chlorki żeby zbalansować je z siarczanami. Wg mnie do weizena ich balans będzie ok. Generalnie i tak podstawa to odpowiednia alkaliczność wody, która w tym przypadku jest zbyt duża jak na weizena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Ja bym zrobił na kranówie, ale kolega się uparł ;-) Klient nasz pan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Klient nasz pan I to mogłoby zakończyć dyskusję hehehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Churchill_MD Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 To ja jednak kranówę wezmę ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Kolega i tak nie poczuje różnicy Churchill_MD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się