Jump to content

Weizen - zacieranie


Recommended Posts

Przyszła pora na kolejną warkę, tym razem już nie "monosłodową".

Plan jest wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk)

Czy wszystkie słody mam wrzucić na raz, na początku?

Jeżeli jakaś oczywista rzecz to proszę wybaczyć nowemu niewiedzę.

Link to comment
Share on other sites

No i daj więcej cukru do refermentacji bo 88g na 22l to wychodzi jakieś 1,9 nasyceniem CO2 podczas gdy w tym stylu powinno być 2,5-2,9. W tym przepisie jest 200g/22l http://www.wiki.piwo..._Smyk_(Anteks) Ja daję 160g i jest ok.

 

Ominąłbym jeszcze przerwę w 50C, wpłynie to pozytywnie na pianę. Nie zaszkodzi to piwu, bo słody są teraz tak dobrze rozluźnione, że bez tej przerwy drożdże mają co jeść.

Edited by leech
Link to comment
Share on other sites

Do butelkowania jeszcze trochę, ale dam tak, jak mówisz (proporcjonalnie). Przerwę w 50C skróciłem do 5 min, teraz jest 63. Histereza rzędu ± 1,5C nie zaszkodzi mam nadzieję...

Link to comment
Share on other sites

Filtruje się. Pytanie: czy warto jeszcze raz zalać całością brzeczki młóto celem ponownej filtracji przed wysładzaniem? Ostatnio tak zrobiliśmy i jakoś poszło, a teraz się filtruje tragicznie wolno...

Link to comment
Share on other sites

Ostatnio tak zrobiliśmy... Miało przed fermentacją 12,5 może coś wyjdzie. To idę wysładzać.

 

9l przed wysładzaniem to nie jest jakoś maławo?

Edited by wyvern
Link to comment
Share on other sites

Po co tracisz czas na niepotrzebne pomiary ? lepiej postaraj się wysładzać do założonej wielkości albo litrów albo Blg. Dojdziesz po paru warkach do stanu , że bez pomiarów wysłodzisz założoną ilość z dokładnością do 1 °Blg.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.