wyvern Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Przyszła pora na kolejną warkę, tym razem już nie "monosłodową". Plan jest wg tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_S%C5%82awomir_Franaszek_(Franekkkk) Czy wszystkie słody mam wrzucić na raz, na początku? Jeżeli jakaś oczywista rzecz to proszę wybaczyć nowemu niewiedzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Tak, całość od początku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Nie za mało cukru do refermentacji i za dużo chmielu w tej recepturze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Można i tak, co kto lubi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Ja robię po przepisie, nie potrafię jeszcze 'wyczuć' efektu tak na sucho. Może dam 50g ale szyszki, co Wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Jak dla mnie to i tak za dużo, 20 gramów granulatu Lubelskiego wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 (edited) W sumie w przepisie 25g idzie na goryczkę, a reszta na aromat, także jest ok. Chociaż w klasycznym weizenie nie dodaje się chmielu na końcu chmielenia. Edited May 23, 2012 by leech Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Zobaczymy, co wyjdzie, z grubsza się przepisu trzymam a na eksperymenty przyjdzie jeszcze czas:) Dzięki za odpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 (edited) No i daj więcej cukru do refermentacji bo 88g na 22l to wychodzi jakieś 1,9 nasyceniem CO2 podczas gdy w tym stylu powinno być 2,5-2,9. W tym przepisie jest 200g/22l http://www.wiki.piwo..._Smyk_(Anteks) Ja daję 160g i jest ok. Ominąłbym jeszcze przerwę w 50C, wpłynie to pozytywnie na pianę. Nie zaszkodzi to piwu, bo słody są teraz tak dobrze rozluźnione, że bez tej przerwy drożdże mają co jeść. Edited May 23, 2012 by leech Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Do butelkowania jeszcze trochę, ale dam tak, jak mówisz (proporcjonalnie). Przerwę w 50C skróciłem do 5 min, teraz jest 63. Histereza rzędu ± 1,5C nie zaszkodzi mam nadzieję... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Mam ostatnią przerwę - jak po wskazanym czasie będzie jeszcze skrobia to mam przedłużyć, tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Oczywiście. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Negatywna próba 20 minut przed końcem, w dodatku z obciętą jedną przerwą. Możliwe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Możliwe. Co nie zmienia faktu, że powinieneś trzymać tą przerwę tyle ile w przepisie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swiaderny Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Jasne. Ale nie rezygnuj z ostatniej przerwy. Teoria mówi, że poprawia piankę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 trzymam, trzymam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Filtruje się. Pytanie: czy warto jeszcze raz zalać całością brzeczki młóto celem ponownej filtracji przed wysładzaniem? Ostatnio tak zrobiliśmy i jakoś poszło, a teraz się filtruje tragicznie wolno... Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Postaw wyżej gar, powinno pomóc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 Właśnie się kończy, tylko czy warto 2. raz? Leci i tak bez rurki, więc wysokość nie ma znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Teraz zostaję Ci wysładzanie czyli dolanie gorącej wody do młóta. Chyba nie chcesz przefiltrowaną brzeczką znowu zalać młóta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 (edited) Ostatnio tak zrobiliśmy... Miało przed fermentacją 12,5 może coś wyjdzie. To idę wysładzać. 9l przed wysładzaniem to nie jest jakoś maławo? Edited May 23, 2012 by wyvern Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 W ilu litrach zacierałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted May 23, 2012 Author Share Posted May 23, 2012 15l wody, przed wysładzaniem wyszło jakieś 16 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 To git, teraz 15l do wysładzania i powinno wyjść ok. 25l do gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
misiuzeb Posted May 23, 2012 Share Posted May 23, 2012 Po co tracisz czas na niepotrzebne pomiary ? lepiej postaraj się wysładzać do założonej wielkości albo litrów albo Blg. Dojdziesz po paru warkach do stanu , że bez pomiarów wysłodzisz założoną ilość z dokładnością do 1 °Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now