Atebo Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Pora zacząć uzupełniać zaległości i: Warka nr 1 - Wheat Beer -Coopers kwiecień 2012 - na dzisiaj 23 maja 2012 zostało 10 butelek 1/2l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Warka nr 2 - Irish Stout -Coopers kwiecień 2012 - w smaku zdecydowanie bardziej mi zasmakowało niż White z warki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Warka nr 3 - Grodziskie 8º BLG 20l Słód pszeniczny 1,30 kg Słód wędzony 0,70 kg Słód pilzneński 0,50 kg Chmiel Lubelski, granulat, 50 g drożdże: Safbrew S-33 Pierwsze zacieranie przebiegło z przebojami -musiałem wydłużyćz przyczyn niezależnych ostatnią przerwę do 3 godzin. Jednak wszystko wyszło w miarę OK. Rozlano 22-maja2012 Blg3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 Warka nr 4 - Pale Ale 12º BLG Słód pilzneński 2,5 kg Słód monachijski 1,3 kg Słód karmelowy jasny 0,2 kg Chmiel Marynka, granulat, 35 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g drożdże:Safale US 05 Po 10 dniach burzliwej zlałem na cichą 22 maja. Jednak coś niepokojącego - zapach coś w stylu fermentujących owoców natomiast smak wydaje się OK. Postoi z tydzień na cichej i ciekawi mnie co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 23 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2012 będzie ok. Nic się nie przejmuj i daj mu spokój nie zaglądaj co chwilę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) 26 maja 2012 Warka nr 5 - Tripel 18º BLG Słód pilzneński 5,7 kg Słód karmelowy jasny Steinbach 0,3 kg Cukier kandyzowany 0,5 kg Chmiel Marynka, granulat, 30 g Chmiel Lubelski, granulat, 15 gWyeast XL 3522 Belgian Ardennes Na burzliwą trafiło: 21litrów Blg 18,5 Pojawiły się w moim browarze nowe sprzęty:- mieszadło własnoręczny wyrób-taca z nierdzewki 35cm z allegro jako FD-sterownik Boleckiego Edytowane 27 Maja 2012 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 (edytowane) 27 maja 2012 Warka nr 6 Alt 11,5º BLG Słód monachijski 3,7 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Safbrew S-33 Na burzliwą poszło 19litrów 12 Blg Edytowane 27 Maja 2012 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 27 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Filtrowałeś już tą tacą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 27 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2012 Tak robiłem -Tripla 18Blg i Alt-a 11.5 z 6 kg zasypu wszystko szło bez problemu. Miałem zamiar jak dojadą nowe tarczki ponacinać jeszcze troszkę szczelin ale chyba dam sobie spokój ilość jest na taki kociołek chyba wystarczająca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 warka: 4 Pale Ale 12º BLG rozlałem do butelek 18l + 102g cukru. Blg2,5 korko_czong 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 (edytowane) Warka nr 7 Witbier Na podstawie zaadoptowanej receptury (flood-a) z wiki Zacieranie: Infuzyjne Fermentacja: Górna Zawartość ekstraktu (Blg): 11 Brzeczka nastawna w litrach: 25 (na tyle przeliczałem z oryginalnej receptury) Słody słód pilzneński 1,9kg słód pszeniczny 1,15kg płatki pszenne 0,6kg płatki owsiane 0,380kg płatki jęczmienne 0,265kg Słód zakwaszający 76g Słód melanoidynowy (parzony) 76g Chmiele Chmiel Lubelski 102,5 GPH Chmiel Hallertau Hersbrucker 50GPG Drożdże Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes Inne dodatki Kolendra - 10g Curaçao - 23g Zacieranie Płatki skleikowane w 66°C -70°C przez pół godziny, dodane po 1 etapie Zacier główny 54°C - 30min, i dodanie płatków 64°C - 60min, 72°C - 15min 78°C - 5min Czas gotowania 70 minut 102 GPH chmiel Lubelski (60 min) 50 GPH Hallertauer Hersbrucker (10 min) 5g kolendra 15,0 min 5g curacao 15,0 min 5g kolendra 5 min 15g curacao 5,0 min Po wysładzaniu do chmielenia poszło 26l. Po gotowaniu zostało 22l brzęczki o BLG 11 Zadane gęstwą Wyeast 3522 Belgian Ardennes z 1 zbioru Edytowane 3 Czerwca 2012 przez Atebo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Warka nr 8 A'la Grodziskie - warzone 8 czerwca 2012 EURO-start wzorowane na recepturze Jana Szały z wiki Okroiłem troszkę recepturę tak na 25l. Lekko przypaliło dno garnka przy zacieraniu. Do fermentacji poszło 23l BLG8 drożdże Wyeast 2565 Kölsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 10 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2012 Warka nr 9 10-czerwca-2012 Bezstylowiec z pozotałych na regale składników: słód pilzneński 4,1 słód momahijski 0,5 zakwaszający 0,25 słód pszeniczny kg 1,5 słód orkiszowy 0,57kg chmiel Marynka 25g chmiel Perle 25g Chmiel Hallertau Hersbrucker 5g Drożdże Wyeast 3522 Belgian Ardennes II zbiór zacier: - 57°C - 10 min - 62°C - 30 min - 72°C - 20 min gotowanie: 70min Chmielenie: Marynka - 60min Perle + Chmiel Hallertau Hersbrucker - 25min Do fermentacji poszło 20l 16BLG 2l do słoików i pasteryzacji obniżone Blg do 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Warka nr 10 14-czerwca-2012 Pszeniczne 11 Blg 23l do baniaka na Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Warka nr 11 15-czerwca-2012 Dry Stot Blg: 10 24l do baniaka na Wyeast 1084 Irish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Warka nr 12 16-czerwca-2012 Zach Weisse Blg: 13 22,5 l do baniaka na: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Warka nr 13 19-czerwca-2012 Grodzisz wg. Szały z wiki Blg:8 20l do baniaka na: Wyeast 2565 Kölsch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Warka nr 14 25-czerwca-2012 Czarna Pszenica 13Blg 22l do baniaka na: Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Warka nr 15 26-czerwca-2012 Irisch red Ale wg: Krzysztof Fidler z wiki Blg: 12,5 23l do baniaka na Wyeast 1084 Irish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Warka nr 31 IPA 15Blg 22 listopad 2012 ok 50l do fermentacji. 3 warka zacierana na (prawie) HERMS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 #33 Kolońskie 11,8Blg - i od rana warzę testuję i uczę się Hermsa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 20 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2013 #40 1.05.2013 Pszenno żytnie 14 Blg #41 2.05.2013 Duseldorf ALT 12,5 Blg #42 15.05.2013 Pszeniczne2 13 Blg #43 15.05.2013 Pszeniczne2 13 Blg #44 20.05.2013 Pszeniczne3 13,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 #45 MarcAle 55l 14,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 #46 Pszeniczne3 13Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atebo Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 #47 11.06.2013 Polskie Ale 13 Blg # 48 07.08.2013 Pszenno-żytnie 15 Blg WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się