Makaron Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 A może to nie pleśń? Może jakieś dzikie drożdże? Tylko tak sobie gdybam bo najważniejsze jest to, że piwo nie jest kwaśne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 4 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2009 A może to nie pleśń? Może jakieś dzikie drożdże? Tylko tak sobie gdybam bo najważniejsze jest to, że piwo nie jest kwaśne ;) Zgadzam się z tym w 100%... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 ... Winorobek, czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej pleśni? Pleśń pleśni nie równa i dwie inne (odmiany) pleśni mogą wyglądać niemal identycznie. Drugą opcją jaką podejrzewam to (jakieś) bakterie tlenowe. Prosiłbym o, w miarę możliwości stałą i szczegółową relacje z testów organoleptycznych (smaku i zapachu) oraz tego jak piwo wygląda- klarowność, zmętnienia, (jakieś) bąbelki wewnątrz piwa. Ciężko jest mi powiedzieć coś w ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radam Opublikowano 5 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 ... Winorobek' date=' czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o tej pleśni?[/quote']Pleśń pleśni nie równa i dwie inne (odmiany) pleśni mogą wyglądać niemal identycznie. Drugą opcją jaką podejrzewam to (jakieś) bakterie tlenowe. Prosiłbym o, w miarę możliwości stałą i szczegółową relacje z testów organoleptycznych (smaku i zapachu) oraz tego jak piwo wygląda- klarowność, zmętnienia, (jakieś) bąbelki wewnątrz piwa. Ciężko jest mi powiedzieć coś w ciemno. Moją główną obawą jest to, że pleśń jest bardzo toksyczna. Jeśli możliwe jest, że piwo smakuje dobrze i mimo to jest skażone pleśnią to niezbyt dobrze to wróży konsumentom tego piwa:). Jednak domyślam się, że gdyby to była pleśń to piwo jednak byłoby paskudne w smaku. Po miesiącu dam znać jak smakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
winorobek Opublikowano 5 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2009 Nie koniecznie musi być paskudne w smaku! "Toksyczny smak" mógł zostać zamaskowany przez coś, a skoro nie wyczuwasz już goryczki, to mogła nastąpić jakaś reakcja "toksyn"* i "goryczy"* (kwasu pruskiego?), która dała nam "coś", co jest w piwie. Nic nie jest pewne. Kolega nie zna ani temp. podczas (całej) fermentacji, pH, dokładnej ilości alkoholu na poszczególnym etapie? * nie wiem jakie to mogły być substancje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Czy ktos z was robił już piwo wiśniowe? Jestem ciekaw rezultatu. Ja kilka razy uwarzylem takie piwo pszenne wisniowe: 5 lbs (2.27 kg) 2-rzedowy pale5 lbs (2.27 kg) pszenny 0.5 lbs (0.23 kg) Crystal 20L 1 oz. (28 gr) Hallertauer 60 min drozdze plynne American Wheat WLP320 2 lbs (0.91 kg) mrozonych wisni, fermentacja cicha W polskich warunkach slod 2-rzedowy pale mozesz zastapic slodem pilsner, slod Crystal mozesz zastapic slodem karamelowym jasnym, chmiel Hallertauer mozesz zastapic lubelskim, a drozdze plynne WLP320 bym zastapil US-05. Zdecydowanie NIE uzylbym Safebrew WB-06 albo podobnych drozdzy "bawaryjskich pszennych", (to jest "inny" rodzaj pszenniaka). Wisnie byly mrozone i bez pestek, przed wrzuceniem ich do fermentora zagotowalem je i "zmaszowalem" (z-puree-owalem? ). Z tego co pamietam to nie mialem bialego osadu w fermentorze. W taki sam sposob zrobilem tez piwo pszenne malinowe i truskawkowe. Dla mnie to piwo jest dobre, ale nie "wspaniale". W skali od 0 do 10 dalbym temu piwu 6-7. Jednak to piwo bylo bardzo popularne wsrod znajomych "nie-piwoszy", slyszalem nawet opinie ze "jest to najlepsze piwo jakie pilam w zyciu" . Dlatego IMO jest to dobre piwo jako np. prezent na swieta, lub na jakas impreze itd, ale nie na konkurs piwowarski. Tutaj jest podobne piwo komercjalne, nazywa sie Samuel Adams Cherry Wheat. http://www.samueladams.com Edytowane 1 Czerwca 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Robiłem na bazie weizena piwo jagodowe i malinowe i wyszło tak sobie. Brałem ~1.2 kg owoców na warkę, to chyba jednak za dużo, szczególnie w przypadku malin. Masz może jakieś przepisy na piwo pszeniczne z dodatkiem miodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 Ja miod dodaje do mojego "zwyklego" pszenicznego, ktory w zasadzie jest taki sam jak ten powyzej, tylko ze z dodatkiem 0.5 lbs munich i 1 oz Saaz na 5 min. Dadaje 1 lb miodu zamiast cukru przy butelkowaniu. Mozesz tez dodac miod do spokojnej, ale ja uzyskuje wiecej smaku i zapachu gdy dodam miod przy butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Witam wszystkich - to mój debiut na tym forum. Zainteresował mnie ten wątek i chciałbym dowiedzieć się o dalsze losy tego "krieka". Czy ma ktoś jeszcze jakieś doświadczenia z warzeniem z udziałem wiśni z BA albo "domowymi"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2009 Gdybym teraz używał wiśni, poszukałbym na targu jednej ze starych polskich odmian, takich małych, trudnych do drylowania, z małą ilośćą miąższu. Własnie pije nalewkę na takich wiśniach, efekt świeżego owocu powalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 22 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) Witam - przymierzam się do Gose z wiśniami wg mniej wiecej takiego zasypu - jak pokaząłem trochę niżej. Warkę chce podzielić na pół - i zrobić 10 l zwykłego gose, oraz 10 litrów gose z wiśniami. Wiśnie chce dac na cichą, i trzymac je przez około 2 tygodnie. Pytanie - ile dać wiśni ? Myslałem o 2 kg na 10 litrów. Przynajmniej połowę z nich zamierzam wydrylować. Surowce: Pilzneński Strzegom - 1,7 kg Pszeniczny Strzegom - 2.4 kg Płatki Owsiane - 0,4 kg Chmiel Sybilla - granulat 13g Chmiel Lubelski - granulat 10g Kolendra Indyjska - 25g Sól niejodowana - 20g Drożdże Suche S-33 Zacieranie 64°-66°C - 120 minut, 72°C-69°C - 45 minut, 75°C - mashout 5 minut Gotowanie 75 minut: 60' - Sybilla 10g 30' - Sybilla 3g + 10g Lubelski 10' - 8g Mech Irlandzki 3' - 25 Kolendra + 20g Soli Zakwaszanie będzie kwasem mlekowym - przy rozlewie. http://byo.com/stories/item/1018-leipziger-gose-style-profile Edytowane 22 Marca 2017 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 To ja dorzucę swoje 3 grosze, o moim doświadczeniu z wiśniami. Ja wrzuciłem mrożonkę na cichą fermentację. Piwo na bazie słodu wędzonego czereśnią ze Strzegomia. Wiśnie moczyły się około 4 tygodni. Efekt - moim zdaniem świetny. Piękny kolor. Uwaga na chmiel, bo mam wrażenie, że wiśnie wyciągnęły sporo goryczy, więc trzeba chmielić więcej, niż wynika ze wskaźników. Wszystko można przeczytać tu: http://www.piwo.org/topic/20856-314wopl/?p=427774. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się