pepek84 Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 W ciemnej też ocenisz klarowność. Poza tym pierwsza otwarta butelka i tak nie doczeka sklarowania. Stawiam 3 swoje piwa na to A na serio, to warto jedną testową napełnić butelkę PET ( 0,5 litra po np. coca coli ) bez otwierania sprawdzisz czy się nagazowało. underoak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reynevan Opublikowano 29 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Ja swoje pierwsze warki lałem do butelek plastikowych 0,33 po sztuce z każdej - celem nie tyle późniejszej konsumpcji co sprawdzenia jak piwo się gazuje i jaki ma kolor, tudzież konsystencję - teraz już tego nie robię ale dla początkujących piwowarów może to być ciekawe Dodam tylko że buteleczki były karbowane - po nagazowaniu 'wyprostowały' się - czyli ciśnienie zrobiło swoje Słowem - polecam underoak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Yo! Rozumiem, ze burzliwa fermentacja konczy sie w momencie, kiedy BLG sie ustabilizuje, tak? Macie jakies porady, co do pobierania probek? Otwieranie fermentora mu nie zaszkodzi? Piwo pracuje az milo, piana podbila bardzo wysoko, sam fermentor musze co jakis czas dociskac, bo pojawiaja sie nieszczelnosci:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Zamontuj kranik i tamtędy pobieraj próbki.... Wysłane z mojego MB525 za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2012 Macie jakies porady, co do pobierania probek? Otwieranie fermentora mu nie zaszkodzi? Jak już piana jest nikła (albo nie ma jej już wcale) wrzuć zdezynfekowany areometr do fermentora, można odczytywać co jakiś czasu uchylają na chwile wieko. P.S. Dobrze jest wtedy mieć co najmniej dwa areometry underoak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Zaopatrz się w wężyk 6 mm (np. leroy merlin) i zobacz czy wejdzie przez otwór od rurki fermentacyjnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Ja dezynfekuję areometr pirosiarczynem i wrzucam do fermentatora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Czołem! Wlasnie sprawdzilem BLG w piwie - po otwarciu okazalo sie, ze piany nie ma juz praktycznie w ogole, pozostal gdzieniegdzie maluski korzuszek. Piwo od wczoraj pracuje 'wolniej' niz w dni poprzednie. Czy mozna uznac to za koniec fazy burzliwej i czas zdekantowac piwo do drugiego fermentora ? Ballingometr wskazal wynik najpierw 4, pozniej 3BLG, po zakreceniu 'splawika'. Tutaj zdjecie: Kolor piwa jest nastepujacy: Wyglada bardzo metnie. w zapachu bardzo aromatyczne, czuc słodowosc i jakies slodkie aromaty. W smaku czuc slod i duzo chmielu, nawet delikatne aromaty owocowe. Bardzo cieszy mnie fakt, ze nie jest ani troche kwasne )!! Co dalej? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Sprawdź BLG jutro albo za dwa dni, jak się nie zmieni, to albo przelewaj na cichą albo butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Super! Jaki skutek w efekcie koncowym bedzie miec pominiecie fermentacji cichej? Chcielibysmy zeby piwo wyszlo jak najbardziej klarowne. Co myslicie o klarowaniu piwa przed rozlewem? Myslimy czy nie sprobowac z zelatyna i zolem krzemionkowym. Tylko tutaj znowu nie moge znalezc konkretnego opisu, jak to zrobic dobrze. Jedni pisza, ze po sklarowaniu nalezy do butelek dodac drozdze (ale nie jest napisane skad i ile) i cukier, natomiast inni pisza, ze wyjda z tego niezle granaty .. Jakies pomysly/odnosniki macie moze Panowie mili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Witaj! Nie warzyłem jeszcze piwa typu jakie Ty popełniłeś, więc nie czuję zbyt kompetentny zabierać głos w temacie. Pozwolę sobie jednak nabić licznik postów;) Jeżeli wskazania cukromierza nie zmienią się przy następnym pomiarze, możesz przelać piwo na fermentację cichą, lub zostawić w tym fermentorze na dwa tygodnie i rozlać do butelek. Przy wrzeniu moich piw stosuję jedną i drugą technikę. Piwa później klarują się w pełni w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 A jaka roznice, w pozniejszych wlasciwosciach piwa, da mi zdekantowanie piwa do innego fermentora, lub zostawienie w tym samym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Im dłuższą cicha czy leżakowanie w butelkach tym klarowniejsze piwo. Jeśli piwo jeszcze do końca nie przefermentowało na cichej przefermentuje do końca i zabutelkujesz bez strachu o granaty. Ja robiłem do tej pory weizeny bez cichej i Ci powiem że chyba osadu w butelce nie było więcej jak w piwie z cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Oukej. Przelejemy je w takim razie jutro na cicha, wstawie w chlodniejsze miejsce, a w niedziele zatrzemy Pilznera )). Gestwe planuje zebrac do wydezynfekowanych sloikow i trzymac w lodowce - zda egzamin takie rozwiazanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Zda :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Nie warzyłem jeszcze piwa typu jakie Ty popełniłeś, więc nie czuję zbyt kompetentny zabierać głos w temacie. Obawiam się, że to piwo nie będzie miało nic wspólnego z koelschem, więc doradzaj śmiało. underoak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkom73 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Odnosnie metody pobierania probek ja uzywam strzykawek sa wyjalowione a koszt niewielki, odnosnie FC oprocz piw pszenicznych wszystkie inne zawsze przelewam na CF wynik piwo bardziej klarowne a i w razie czego moze sie czasami jeszcze dofermentowac dokladniej mozna wyliczyc surowiec refermentacyjny. underoak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Piwo przelalem na cicha, stoi sobie w chlodniejszym miejscu. Bylem pod wrazeniem ilosci gestwy na dnie, jest jej od groma, mam caly litrowy sloik drozdzy ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 Piwo przelalem na cicha, stoi sobie w chlodniejszym miejscu. Bylem pod wrazeniem ilosci gestwy na dnie, jest jej od groma, mam caly litrowy sloik drozdzy ! Niekoniecznie drożdży. Weź dwie butelki po dużym 'Kubusiu' (lub inne wąskie, wysokie) i podziel gęstwę na pół, a następnie uzupełnij wodą (zimną, przegotowaną - ja stosuję czasem mineralną ze sklepu), zamieszaj i odstaw do ułożenia się warstw. Żywe drożdże utworzą kremową warstwę na samej górze - reszta to śmieci białkowe, chmielowe i martwe drożdże. Można oczywiście wlać wszystko do świeżej brzeczki i powinno wyjść poprawne piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się