Billy the Kid Opublikowano 31 Maja 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2012 Czy ktoś ma może i chce się podzielić sprawdzoną recepturą na to piwo? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwed Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 Schwarzbier oraz Tmave to bardzo podobne piwa. Jeśli nic nie znajdziesz to polecam ten przepis na Tmave mi to piwo bardzo smakuje Zasyp - pilzneński 4,5 - monachijski 3,5 - Żywiecki palony 800 EBC 0,4 - Słód Black 1500 EBC 0,25 Zacieranie 25 L wody 52°C 10' 63°C 55' 72°C 30' 78°C filtracja Chmielenie 60' 5' - 50g Premiant granulat 50'- 60g lubelski granulat Fermentacja Wyeast 2124 Bohemian Lager gęstwa Uzyskałem 43 L 14,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2012 (edytowane) Jak Tmave, to mogę też polecić taki przepis: Skład: Pilzneński - 2,45 kg Monachijski typ II - 1 kg Caramunich typ I - 0,3 kg Carafa special typ I - 0,2 kg Zacieranie: w lodówce, 68°C przez 60 min Chmielenie: 20 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min Drożdże W34/70 Edytowane 4 Czerwca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Super, dzięki. Jak dodać słody palone, w którym momencie, koniec zacierania, filtracja ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2012 Po próbie jodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2012 (edytowane) Na około 10 minut przed końcem zacierania, jak kolego napisał po negatywnej próbie jodowej (o ile ją wykonujesz). Edytowane 4 Czerwca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się