pepe11 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 pytanie do filtrujących wiadrem z dziurami , jak sprawdzacie czy wysładzanie skończone skoro ok. 5 litrów filtratu jest pod dnem filtratora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Z tego co wyczytałem na kilku forach i ze dwie ksiżki wpadły mi w rekę to pierwsze kilka litrow wraca na "góre" do momentu uzyskania klarownego filtratu. Ja samą warke filtruje zazwyczaj do ilości która jest zadana w danym przepisie + to co wyparuje w trakcie chmielenia a to niestety doświadczalnie trzeba sprawdzic. Gdy mam to co chciałem sprawdzam blg tego co leci i resztki po odparowaniu pakuje do słoików na startery... P.S mam nadzieje że dobrze zrozumiałem Twoje pytanie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 13 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 (edytowane) Z tego co wyczytałem na kilku forach i ze dwie ksiżki wpadły mi w rekę to pierwsze kilka litrow wraca na "góre" do momentu uzyskania klarownego filtratu. Ja samą warke filtruje zazwyczaj do ilości która jest zadana w danym przepisie + to co wyparuje w trakcie chmielenia a to niestety doświadczalnie trzeba sprawdzic. Gdy mam to co chciałem sprawdzam blg tego co leci i resztki po odparowaniu pakuje do słoików na startery... P.S mam nadzieje że dobrze zrozumiałem Twoje pytanie:) nie chodzi mi o ilość a ,, gęstość '' filtratu to co jest pod filtratorem i to co poleciało z kranu może i (na pewno ma ) inne blg Edytowane 13 Czerwca 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 13 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2012 Żeby zmierzyć gęstośc musiałbyś to schłodzić, bez sensu. Musisz to ocenić na podstawie doświadczenia, jak bardzo blady jest filtrat w porównaniu z brzeczką przednią, posmakuj go - końcowe wody wysłodowe z reguły mają tylko kolor, dłuższe wysładzanie to już sztuka dla sztuki. Ja robię tak: Na wysładzanie biorę dokładnie taką samą ilość wody co na zacieranie, czyli 12 litrów. Te 12 litrów na wysładzanie zagotowuję i utrzymuję w wysokiej temp. na czas wysładzania, pobieram tylko wodę z gara (ok. 95 stopni) i dodaję chłodnej z kranu, żeby zbić do 75. Wiadomo, słód swoje wchłonie, ale ilość wody, którą dodaję do obniżenia temp. rekompensuje to w takim stopniu, że na sam koniec wysładzania zostaje około litra popłuczyn i 25 litrów w garze. Tyle że na koniec filtracji przechylam wiadro tak, by całość spłynęła, nie zostawiam nic poza lekkim osadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rageofhonor Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Normalnie 3x4 litry wysładzania wystarczy 75°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 (edytowane) Żeby zmierzyć gęstośc musiałbyś to schłodzić, bez sensu. Musisz to ocenić na podstawie doświadczenia, jak bardzo blady jest filtrat w porównaniu z brzeczką przednią, posmakuj go - końcowe wody wysłodowe z reguły mają tylko kolor, dłuższe wysładzanie to już sztuka dla sztuki. Albo zafunduj sobie refraktometr np. taki http://allegro.pl/re...2406698726.html Świetna rzecz, możesz sobie na bieżąco kontrolować blg wysłodzin albo szybciutko sprawdzić blg brzeczki nastawnej albo sprawdzić ile odfermentowało bez pchania chochli czy próbówki do warki. Edytowane 14 Czerwca 2012 przez emcede Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Można i tak, ale uważam, że skoro nawarzyłem juz tyle piwa (którego przyszło mi później wypić ) bez takiego sprzętu to nie jest mi to potrzebne. Za 150 złotych wołałbym wymienić sobie wszystkie fermentory, no ale jak kto lubi . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 14 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2012 Jak kupisz docenisz, uwierz mi a sprzęt posłuży Ci pewnie wiele lat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się