Lusterko87 Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Moja droga żonka zapragnęła abym uwarzył piwo z zawartością żurawiny. Moje pytanie : w jakiej postaci dodać żurawinę ? susz,sok, świeże owoce ? Jaki słód użyć jako podstawowy : Pale ale, monachijski, pilzneński ? Chmiel pewnie tylko na aromat ? czy może jaki uniwersalny np Perle ? Jedynie co wiem że żurawinę należy dodać na ostatnie 15 minut gotowania. Dla ułatwienia dodam ze żonka lubi Magnus żurawinowy - i po części chcę zrobić klona, choć pewnie jest on robiony na dolniakach...a ja chce zrobić górniaka na jakiś uniwersalnych drożdżach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 16 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2012 Moja droga żonka zapragnęła abym uwarzył piwo z zawartością żurawiny. Moje pytanie : w jakiej postaci dodać żurawinę ? susz,sok, świeże owoce ? Jaki słód użyć jako podstawowy : Pale ale, monachijski, pilzneński ? Chmiel pewnie tylko na aromat ? czy może jaki uniwersalny np Perle ? Jedynie co wiem że żurawinę należy dodać na ostatnie 15 minut gotowania. Dla ułatwienia dodam ze żonka lubi Magnus żurawinowy - i po części chcę zrobić klona, choć pewnie jest on robiony na dolniakach...a ja chce zrobić górniaka na jakiś uniwersalnych drożdżach. Ja bym warzył piwo podobne do Cream Ale, ale bez dodatków niesłodowych. Tak ok 12°Blg z 10% cukru do fermentacji. Najlepiej na gęstwie US05. Dalej bym przygotował słodki syrop owocowy. I bym dodawał porcję syropu przed podaniem piwa. Czemu tak? Wprowadzi to słodycz i smaki owocowe. A smak owoców zmienia się podczas fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) Tutaj masz recepturę opracowaną przeze mnie, musisz tylko przeskalować, wystarczy jak podzielisz przez 4 Piwa niestety się rozeszło wiec nie poczęstuję, dochodziły słuchy że co niektórym smakowało, raczej tego już nie powtórzę jak dla mnie to za kobiece aż nadto . Edytowane 18 Czerwca 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 18 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 W sumie to ma być kobiece piwo "dla żonki" a możesz powiedzieć kiedy dodałeś żurawinę w którym etapie warzenia ? Powiem Ci że trafiłem na tę recepturę lecz raczej będę chyba polegać na dwóch słodach i chyba będzie to monachijski jasny lub ciemny lub tylko pilzneński. Głownie chodzi mi o o sposób dodania żurawiny. OO a możesz powiedzieć w jakim stopniu ta żurawina była wyczuwalna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2012 (edytowane) No piwo było żurawinowe wyczuwalnie kwaśne przed dodaniem ksylitolu, dodawałem na ostatnie 20 minut gotowania /myślę że gdyby posiedziało 10 min dłużej puściło by jeszcze więcej soku/. Aha istotna sprawa to żurawina bagienna polska. Czyli że masz jeszcze około 3 - 4 miesięcy do zbiorów, żeby temat dopracować. Edytowane 18 Czerwca 2012 przez josefik Lusterko87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 19 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 Dzięki wielkie za info. W sumie w głównej mierze już wiem że chodzi o świeże i że z sokiem,oraz suszonymi owocami nie ma co kombinować. choć i próby można jakieś poczynić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2012 (edytowane) Ja kiedyś dodałem podczas warzenia dwie garście suszonej żurawiny, ale efekt był taki, że gdybym nie wiedział, to bym nic nie wyczuł. Edytowane 19 Czerwca 2012 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 20 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Dlatego jednak odrzucam pomysł na susz owocowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 20 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2012 Ogólnie jest duża różnica między żurawiną amerykańską /czy jak się tam nazywa/, a bagienną polską, na korzyść tej rodzimej. Te dwie garście to może byś poczuł gdybyś do kufla wrzucił, a nie do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się