Skocz do zawartości

Browar Whittail


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

No.101 - Woman Of The World (Pilsener) (2013-12-14)

 

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 9:1

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 4 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Słód melanoidynowy - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 20 g Magnum - 60 min

- 20 g Lubelski - 15 min

- 15 g Lubelski - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane drożdżami Mangrove Jack's Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

 

Pilsener.pdf

 

Ocena: Po pierwszym łyku czuć mocną goryczkę, ale przyjemną. Potem już smakuje jak typowy Pils, z czasem pewnie będzie jeszcze lepsze.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No.102 - S.O.S. (Too Bad) (American Brown Ale) (2013-12-27)

 

Dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego

 

Zasyp:

- Słód pale ale Strzegom - 3,2 kg

- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,3 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg

- Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,15 kg

- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg

- Słód melanoidynowy - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 10 g El Dorado - 60 min

- 5 g El Dorado - 20 min

- 10 g Mosaic - 10 min

- 10 g Mosaic - 5 min

- 10 g Mosaic - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Mangrove Jack's British Ale, temperatura fermentacji 17 °C.

 

10 litrów chmielone na zimno 10 g Cascade

 

American Brown Ale.pdf

 

Ocena: Niechmielone na zimno wyszło lepsze niż chmielone dodatkowo Cascade.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.103 - The Train Kept A-Rollin (Weizen) (2014-01-04)

 

Zasyp:

- Słód pszeniczny Strzegom - 2,4 kg

- Słód pilzneński Strzegom - 1 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 0,6 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

 

Zacieranie:

- 44 °C - 30 min

- 53 °C - 15 min

- 63 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Wysładzanie: 5 litrów wody z kranu i 10 litrów wody zdemineralizowanej.

 

FWH:

- 15 g Lubelski

 

Gotowanie (70 minut):

- 10 g Lubelski - 60 min

- 15 g Lubelski - 5 min

 

Wyszło 20,5 litra 12,8 °Blg, zadane gęstwą Mauribrew Weiss, temperatura fermentacji 20 °C.

 

Weizen.pdf

 

Ocena: Zbyt mdły, nijaki i mało treściwy

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.104 - Seasons Of Wither (Munich Dunkel) (2014-01-11)

 

Zasyp:

- Słód monachijski typ I Strzegom - 3 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 0,3 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg

- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg

- Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg

- Słód melanoidynowy - 0,05 kg

- Kreda - 3 g

- Chlorek wapnia - 2 g

 

Zacieranie:

- 67 °C - 60 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 10 g Magnum - 60 min

- 15 g Hallertauer Spalter Select - 15 min

- 15 g Hallertauer Hersbrucker - 5 min

 

Wyszły 22 litry 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 8 °C.

 

Monachijskie Ciemne.pdf

 

Ocena: Bardzo złożony smak słodów, trochę za dużo smaków suszonej śliwki i rodzynków. Za mało słodu monachijskiego,

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.105 - Pandora's Box (Bohemian Pilsener) (2014-01-18)

 

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 8:2

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 3,7 kg

- Słód monachijski Strzegom - 0,25 kg

- Słód Carapils Bestmalz - 0,25 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 63 °C - 15 min

- 72 °C - 45 min

- 78 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 25 g Premiant - 70 min

- 25 g Saaz - 20 min

- 25 g Saaz - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 12,8 °Blg zadane drożdżami Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

 

Bohemian Pilsener.pdf

 

Ocena: Pierwsza butelka przypominała Pilznera Urquella.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.106 - Toys in the Attic (Vienna Lager) (2014-01-25)

 

Zasyp:

- Słód wiedeński Strzegom - 2,8 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,05 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

- Słód barwiący Strzegom - 0,05 kg (mash-out)

 

Zacieranie:

- 62 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 15 g Brewers Gold - 60 min

- 15 g Hallertauer Tradition - 20 min

- 15 g Hallertauer Hersbrucker - 5 min

 

Wyszło 21,5 litra 12 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

 

Vienna Lager.pdf

 

Ocena: Za mało chmielowe jak dla mnie, choć wiadomo - taki styl.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.107 - Uncle Salty (Dortmunder Export) (2014-02-01)

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 3,0 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,6 kg

- Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg

- Słód zakwaszający - 0,2 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg

- Gips - 5 g

- Kreda - 5 g

 

Zacieranie:

- 64 °C - 25 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 10 g Taurus - 60 min

- 15 g Hallertauer Spalter Select - 15 min

- 15 g Hallertauer Mittelfruh - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 13,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 8 °C.

 

Dortmunder.pdf

 

Ocena: Łagodny, delikatnie chmielony lager. W tle czuć goryczkę od Taurusa.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.108 - Adam's Apple (Oktoberfest) (2014-02-08)

 

Zasyp:

- Słód wiedeński Strzegom - 2,3 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 1,4 kg

- Słód pilzneński Strzegom - 0,3 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg

- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,05 kg

- Słód zakwaszający - 0,05 kg

- Chlorek wapnia - 2 g

 

Zacieranie:

- 65 °C - 30 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 10 g Magnum - 60 min

- 15 g Hallertauer Tradition - 15 min

- 15 g Hallertauer Mittelfruh- 0 min

 

Wyszło 20,5 litra 13 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

 

Oktoberfest.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być dziś jabłko w nazwie! Wiem jednak czemu tak się nazywa obecne, nie czepiaj się -wiemy kogo bo nie ma potrzeby prowokować. Kolejna wędzonka w butelkach, jak się ułoży to się wymienimy piwkami ale to pod koniec lutego dopiero. GB.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.109 - Walk This Way (Bohemian Pilsener dziesiątka) (2014-02-15)

 

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 9:1

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 2,4 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,3 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,3 kg

- Słód Carapils Bestmalz - 0,25 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,15 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

- MH - Saaz szyszka - 25 g

 

Zacieranie:

- 64 °C - 20 min

- 72 °C - 40 min

- 78 °C

 

FWH:

- 25 g Saaz szyszka

 

Gotowanie (70 minut):

- 25 g Premiant - 70 min

- 12,5 g Saaz - 20 min

- 12,5 g Saaz - 5 min

- 2 g pożywka dla drożdży Wyeast - 70 min

 

Wyszło 21 litrów 10 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

 

Eksperymentalnie wrzuciłem do zacierania 25 g chmielu. Nie wiem czy to coś da, bo różnie piszą na forach amerykańskich, ale zapach zacieru z chmielem niezapomniany.

 

Dziesiatka.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być dziś jabłko w nazwie! Wiem jednak czemu tak się nazywa obecne, nie czepiaj się -wiemy kogo bo nie ma potrzeby prowokować. Kolejna wędzonka w butelkach, jak się ułoży to się wymienimy piwkami ale to pod koniec lutego dopiero. GB.

Ja na razie nie mam nic nowego, bo dopiero stoi na lagerowaniu w garażu kilka fermentorów, za to mam starego portera bałtyckiego, który ma już półtora roku; kilka miesięcy temu go otworzyłem i nie nadawał się do picia, bo się nie nagazował, dodałem gęstwy do refermentacji i teraz jestem zaskoczony, że taki dobry wyszedł. Nawet żona, która nie lubi mocnych piw powiedziała, że dobre.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.110 - Big Ten Inch Record (Koźlak) (2014-02-22)

 

Zasyp:

- Słód pilsneński Strzegom - 2,45 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 1,75 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,6 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg

- Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,2 kg

- Słód melanoidynowy - 0,2 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg

- Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,1 kg

- Chlorek wapnia - 3 g

 

Zacieranie:

- 63 °C - 10 min

- dekokt 72 °C - 15 min, gotowanie 15 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 10 g Taurus- 60 min

- 22 g Lubelski - 20 min

 

Wyszło 21 litrów 15,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

 

Bock.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.111 - Sweet Emotion (Schwarzbier) (2014-03-01)

 

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:2

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 2,3 kg

- Słód monachijski typ I Strzegom - 0,8 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,8 kg

- Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,3 kg

- Słód barwiący Strzegom - 0,2 kg (ekstrahowany w 2 litrach zimnej wody, dodany w 78 °C)

- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

- Kreda - 3 g

 

Zacieranie:

- 67 °C - 60 min

- 72 °C - 10 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 15 g Marynka - 60 min

- 15 g Lubelski - 20 min

- 15 g Lubelski - 5 min

 

Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.

 

Schwarzbier.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No.112 - No More No More (Bohemian Pilsener) (2014-03-18)

 

Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 9:1

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg

- Słód monachijski Strzegom - 0,4 kg

- Słód karmelowy 30 Strzegom- 0,2 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- 51 °C - 10 min

- 63 °C - 10 min

- dekokt 72 °C - 15 min, gotowanie 20 min

- 72 °C - 20 min

- 78 °C

 

FWH: 30 g Saaz

 

Gotowanie (80 minut):

- 10 g Taurus - 60 min

- 10 g Saaz - 60 min

- 20 g Saaz - 20 min

- 15 g Saaz - 5 min

 

Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C.

 

Pilsener.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

No.113 - Round and Round (American Wheat) (2014-04-26)

 

Zasyp:

- Słód pale ale Strzegom - 2,7 kg

- Płatki pszeniczne - 1,4 kg

- Pszenica niesłodowana - 0,2 kg

 

Zacieranie:

- Płatki, pszenica + dwie garści słodu skleikowane (1:5 z wodą) w 35 °C - 10 min, 67 °C - 20 min, zagotowane

- Słód - 52 °C - 10 min

- Dodany kleik + 2 litry zimnej wody - 67 °C do 64 °C - 60 min

- 78 °C

 

Filtracja poszła nadzwyczaj łatwo.

 

Gotowanie (60 minut):

- 10 g Magnum - 60 min

- 10 g El Dorado - 20 min

- 10 g Lubelski - 10 min

- 15 g Cascade - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane starterem Mangrove Jack's British Ale z mrożonych drożdży, temperatura fermentacji 18 °C.

 

American Wheat.pdf

 

Ocena: Trochę puste w smaku, przydałoby się trochę słodu monachijskiego.

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- Płatki żytnie - 1,4 kg

 

- Pszenica - 0,2 kg

 

 

 

Zacieranie:

 

- Płatki, pszenica skleikowane (1:5 z wodą) w 35 °C - 10 min, 67 °C - 20 min, zagotowane

 

nowa technologia

zacieranie surowców niesłodowanych nie zawierających enzymów :lol:

 

miało to by rację bytu z dodatkiem np minimum 100g słodu pilźnieńskiego ale bez, to szkoda energii :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Owszem, słód został dodany, dwie garści.

 

ps. Jak sobie robisz piwo grzane w temperaturze 67C, to też znaczy, że je zacierasz?

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

No.114 - You See Me Crying (Witbier) (2014-05-17)

 

Woda z filtra RO zmieszana z wodą z kranu w proporcji 1:2

 

Zasyp:

- Słód pilzneński Strzegom - 1.94 kg

- Pszenica niesłodowana- 1 kg

- Płatki pszenne - 1 kg

- Płatki owsiane - 0,4 kg

- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg

- Słód zakwaszający - 0,1 kg

 

Zacieranie:

- Płatki, pszenica + 2 garści słodu skleikowane w 67°C - 20 min, potem 75°C

- Słód - 50 °C - 10 min

- Dodany kleik - 67 °C do 66 °C - 40 min

- 72 °C - 30 min

- 78 °C

 

Gotowanie (60 minut):

- 15 g Aurora Super Styrian - 60 min

- 15 g kolendry - 10 min

- 10 g Curacao - 10 min

- 15 g skórki ze świeżej pomarańczy - 10 min

- 2 g pożywki Wyeast - 10 min

- 5 g kolendry - 5 min

- 5 g Curacao - 5 min

- 5 g skórki cytrynowej - 5 min

- 10 g skórki ze świeżej pomarańczy - 5 min

- 5 g skórki słodkiej pomarańczy - 5 min

- 1 g kminu rzymskiego - 5 min

- 1 g rumianku - 5 min

- 10 g Cascade - 0 min

- 5 g kolendry - 0 min

- 5 g Curacao - 0 min

- 5 g skórki cytrynowej - 0 min

- 5 g skórki słodkiej pomarańczy - 0 min

 

Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane starterem Wyeast 3463 Forbidden Fruit z mrożonych drożdży, temperatura fermentacji 19 °C.

 

Witbier.pdf

 

Ocena: Za dużo skórki cytrynowej, która przykryła kolendrę. Ale to niecałe dwa tygodnie od zabutelkowania, wiec pewnie się poprawi. Poza tym mnóstwo różnych smaków owocowych - świetny Witbier!

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No.115 - Back In The Saddle (Irish Red Ale) (2014-05-24)

 

Zasyp:

- Słód pale ale Strzegom - 2,9 kg

- Słód monachijski typ II Strzegom - 0,5 kg

- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,5 kg

- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg

- Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,05 kg

- Jęczmień palony Strzegom - 0,05 kg - ekstrahowany zimną wodą

- Kreda - 3 gr

 

Zacieranie:

- 67 °C - 40 min

- 72 °C - 20 min

- 78 °C

 

Gotowanie (70 minut):

- 15 g Brewers Gold - 60 min

- 20 g Goldings - 30 min

 

Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Mangrove Jack's British Ale, temperatura fermentacji 18 °C.

 

IRA.pdf

Edytowane przez jake
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.