zgoda Opublikowano 28 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 No i proszę, kolejna stówka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 (edytowane) No.101 - Woman Of The World (Pilsener) (2013-12-14) Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 9:1 Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 4 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Słód melanoidynowy - 0,05 kg Zacieranie: - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): - 20 g Magnum - 60 min - 20 g Lubelski - 15 min - 15 g Lubelski - 0 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane drożdżami Mangrove Jack's Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C. Pilsener.pdf Ocena: Po pierwszym łyku czuć mocną goryczkę, ale przyjemną. Potem już smakuje jak typowy Pils, z czasem pewnie będzie jeszcze lepsze. Edytowane 25 Lutego 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) No.102 - S.O.S. (Too Bad) (American Brown Ale) (2013-12-27) Dodana łyżeczka gipsu piwowarskiego Zasyp: - Słód pale ale Strzegom - 3,2 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,3 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg - Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,15 kg - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg - Słód melanoidynowy - 0,05 kg Zacieranie: - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 10 g El Dorado - 60 min - 5 g El Dorado - 20 min - 10 g Mosaic - 10 min - 10 g Mosaic - 5 min - 10 g Mosaic - 0 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Mangrove Jack's British Ale, temperatura fermentacji 17 °C. 10 litrów chmielone na zimno 10 g Cascade American Brown Ale.pdf Ocena: Niechmielone na zimno wyszło lepsze niż chmielone dodatkowo Cascade. Edytowane 25 Lutego 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 4 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2014 (edytowane) No.103 - The Train Kept A-Rollin (Weizen) (2014-01-04) Zasyp: - Słód pszeniczny Strzegom - 2,4 kg - Słód pilzneński Strzegom - 1 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,6 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 44 °C - 30 min - 53 °C - 15 min - 63 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Wysładzanie: 5 litrów wody z kranu i 10 litrów wody zdemineralizowanej. FWH: - 15 g Lubelski Gotowanie (70 minut): - 10 g Lubelski - 60 min - 15 g Lubelski - 5 min Wyszło 20,5 litra 12,8 °Blg, zadane gęstwą Mauribrew Weiss, temperatura fermentacji 20 °C. Weizen.pdf Ocena: Zbyt mdły, nijaki i mało treściwy Edytowane 19 Lutego 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) No.104 - Seasons Of Wither (Munich Dunkel) (2014-01-11) Zasyp: - Słód monachijski typ I Strzegom - 3 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,3 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg - Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg - Słód melanoidynowy - 0,05 kg - Kreda - 3 g - Chlorek wapnia - 2 g Zacieranie: - 67 °C - 60 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 10 g Magnum - 60 min - 15 g Hallertauer Spalter Select - 15 min - 15 g Hallertauer Hersbrucker - 5 min Wyszły 22 litry 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 8 °C. Monachijskie Ciemne.pdf Ocena: Bardzo złożony smak słodów, trochę za dużo smaków suszonej śliwki i rodzynków. Za mało słodu monachijskiego, Edytowane 6 Maja 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 (edytowane) No.105 - Pandora's Box (Bohemian Pilsener) (2014-01-18) Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 8:2 Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 3,7 kg - Słód monachijski Strzegom - 0,25 kg - Słód Carapils Bestmalz - 0,25 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - 63 °C - 15 min - 72 °C - 45 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): - 25 g Premiant - 70 min - 25 g Saaz - 20 min - 25 g Saaz - 0 min Wyszło 21 litrów 12,8 °Blg zadane drożdżami Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C. Bohemian Pilsener.pdf Ocena: Pierwsza butelka przypominała Pilznera Urquella. Edytowane 20 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) No.106 - Toys in the Attic (Vienna Lager) (2014-01-25) Zasyp: - Słód wiedeński Strzegom - 2,8 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,05 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg - Słód barwiący Strzegom - 0,05 kg (mash-out) Zacieranie: - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Brewers Gold - 60 min - 15 g Hallertauer Tradition - 20 min - 15 g Hallertauer Hersbrucker - 5 min Wyszło 21,5 litra 12 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 10 °C. Vienna Lager.pdf Ocena: Za mało chmielowe jak dla mnie, choć wiadomo - taki styl. Edytowane 6 Maja 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) No.107 - Uncle Salty (Dortmunder Export) (2014-02-01) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 3,0 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,6 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Gips - 5 g - Kreda - 5 g Zacieranie: - 64 °C - 25 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): - 10 g Taurus - 60 min - 15 g Hallertauer Spalter Select - 15 min - 15 g Hallertauer Mittelfruh - 0 min Wyszło 21 litrów 13,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 8 °C. Dortmunder.pdf Ocena: Łagodny, delikatnie chmielony lager. W tle czuć goryczkę od Taurusa. Edytowane 20 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Fajne nazwy piwek wymyślasz .Kolejną pszenicę wędziłem dziś, v.3. Jeśli byś jako dodatek potrzebował wędzonki to 400gr mogę Ci odstąpić, pachnie nie do opisania... Edytowane 1 Lutego 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 To nie ja, nazwy zostały już wymyślone i jeszcze dużo ich zostało;) Kolejne będzie "Adam's Apple". Na razie robię lagery do marca, ale może kiedyś skorzystam z propozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 (edytowane) No.108 - Adam's Apple (Oktoberfest) (2014-02-08) Zasyp: - Słód wiedeński Strzegom - 2,3 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 1,4 kg - Słód pilzneński Strzegom - 0,3 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,05 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg - Chlorek wapnia - 2 g Zacieranie: - 65 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 10 g Magnum - 60 min - 15 g Hallertauer Tradition - 15 min - 15 g Hallertauer Mittelfruh- 0 min Wyszło 20,5 litra 13 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 10 °C. Oktoberfest.pdf Edytowane 15 Maja 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2014 Miało być dziś jabłko w nazwie! Wiem jednak czemu tak się nazywa obecne, nie czepiaj się -wiemy kogo bo nie ma potrzeby prowokować. Kolejna wędzonka w butelkach, jak się ułoży to się wymienimy piwkami ale to pod koniec lutego dopiero. GB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 (edytowane) No.109 - Walk This Way (Bohemian Pilsener dziesiątka) (2014-02-15) Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 9:1 Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 2,4 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,3 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,3 kg - Słód Carapils Bestmalz - 0,25 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,15 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg - MH - Saaz szyszka - 25 g Zacieranie: - 64 °C - 20 min - 72 °C - 40 min - 78 °C FWH: - 25 g Saaz szyszka Gotowanie (70 minut): - 25 g Premiant - 70 min - 12,5 g Saaz - 20 min - 12,5 g Saaz - 5 min - 2 g pożywka dla drożdży Wyeast - 70 min Wyszło 21 litrów 10 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C. Eksperymentalnie wrzuciłem do zacierania 25 g chmielu. Nie wiem czy to coś da, bo różnie piszą na forach amerykańskich, ale zapach zacieru z chmielem niezapomniany. Dziesiatka.pdf Edytowane 15 Lutego 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Miało być dziś jabłko w nazwie! Wiem jednak czemu tak się nazywa obecne, nie czepiaj się -wiemy kogo bo nie ma potrzeby prowokować. Kolejna wędzonka w butelkach, jak się ułoży to się wymienimy piwkami ale to pod koniec lutego dopiero. GB. Ja na razie nie mam nic nowego, bo dopiero stoi na lagerowaniu w garażu kilka fermentorów, za to mam starego portera bałtyckiego, który ma już półtora roku; kilka miesięcy temu go otworzyłem i nie nadawał się do picia, bo się nie nagazował, dodałem gęstwy do refermentacji i teraz jestem zaskoczony, że taki dobry wyszedł. Nawet żona, która nie lubi mocnych piw powiedziała, że dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Zamawiam dwie butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 (edytowane) No.110 - Big Ten Inch Record (Koźlak) (2014-02-22) Zasyp: - Słód pilsneński Strzegom - 2,45 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 1,75 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,6 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,2 kg - Słód melanoidynowy - 0,2 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg - Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,1 kg - Chlorek wapnia - 3 g Zacieranie: - 63 °C - 10 min - dekokt 72 °C - 15 min, gotowanie 15 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): - 10 g Taurus- 60 min - 22 g Lubelski - 20 min Wyszło 21 litrów 15,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2308 Munich Lager, temperatura fermentacji 9 °C. Bock.pdf Edytowane 22 Lutego 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 (edytowane) No.111 - Sweet Emotion (Schwarzbier) (2014-03-01) Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:2 Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 2,3 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,8 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,8 kg - Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,3 kg - Słód barwiący Strzegom - 0,2 kg (ekstrahowany w 2 litrach zimnej wody, dodany w 78 °C) - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg - Kreda - 3 g Zacieranie: - 67 °C - 60 min - 72 °C - 10 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Marynka - 60 min - 15 g Lubelski - 20 min - 15 g Lubelski - 5 min Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C. Schwarzbier.pdf Edytowane 2 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) No.112 - No More No More (Bohemian Pilsener) (2014-03-18) Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 9:1 Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg - Słód monachijski Strzegom - 0,4 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom- 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - 51 °C - 10 min - 63 °C - 10 min - dekokt 72 °C - 15 min, gotowanie 20 min - 72 °C - 20 min - 78 °C FWH: 30 g Saaz Gotowanie (80 minut): - 10 g Taurus - 60 min - 10 g Saaz - 60 min - 20 g Saaz - 20 min - 15 g Saaz - 5 min Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 10 °C. Pilsener.pdf Edytowane 18 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) No.113 - Round and Round (American Wheat) (2014-04-26) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom - 2,7 kg - Płatki pszeniczne - 1,4 kg - Pszenica niesłodowana - 0,2 kg Zacieranie: - Płatki, pszenica + dwie garści słodu skleikowane (1:5 z wodą) w 35 °C - 10 min, 67 °C - 20 min, zagotowane - Słód - 52 °C - 10 min - Dodany kleik + 2 litry zimnej wody - 67 °C do 64 °C - 60 min - 78 °C Filtracja poszła nadzwyczaj łatwo. Gotowanie (60 minut): - 10 g Magnum - 60 min - 10 g El Dorado - 20 min - 10 g Lubelski - 10 min - 15 g Cascade - 0 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane starterem Mangrove Jack's British Ale z mrożonych drożdży, temperatura fermentacji 18 °C. American Wheat.pdf Ocena: Trochę puste w smaku, przydałoby się trochę słodu monachijskiego. Edytowane 12 Sierpnia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 - Płatki żytnie - 1,4 kg - Pszenica - 0,2 kg Zacieranie: - Płatki, pszenica skleikowane (1:5 z wodą) w 35 °C - 10 min, 67 °C - 20 min, zagotowane nowa technologia zacieranie surowców niesłodowanych nie zawierających enzymów miało to by rację bytu z dodatkiem np minimum 100g słodu pilźnieńskiego ale bez, to szkoda energii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Owszem, słód został dodany, dwie garści. ps. Jak sobie robisz piwo grzane w temperaturze 67C, to też znaczy, że je zacierasz? Edytowane 26 Kwietnia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Zamawiam dwie butelki Ostanie dwie butelki specjalnie dzisiaj odłożyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) No.114 - You See Me Crying (Witbier) (2014-05-17) Woda z filtra RO zmieszana z wodą z kranu w proporcji 1:2 Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 1.94 kg - Pszenica niesłodowana- 1 kg - Płatki pszenne - 1 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Słód zakwaszający - 0,1 kg Zacieranie: - Płatki, pszenica + 2 garści słodu skleikowane w 67°C - 20 min, potem 75°C - Słód - 50 °C - 10 min - Dodany kleik - 67 °C do 66 °C - 40 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Aurora Super Styrian - 60 min - 15 g kolendry - 10 min - 10 g Curacao - 10 min - 15 g skórki ze świeżej pomarańczy - 10 min - 2 g pożywki Wyeast - 10 min - 5 g kolendry - 5 min - 5 g Curacao - 5 min - 5 g skórki cytrynowej - 5 min - 10 g skórki ze świeżej pomarańczy - 5 min - 5 g skórki słodkiej pomarańczy - 5 min - 1 g kminu rzymskiego - 5 min - 1 g rumianku - 5 min - 10 g Cascade - 0 min - 5 g kolendry - 0 min - 5 g Curacao - 0 min - 5 g skórki cytrynowej - 0 min - 5 g skórki słodkiej pomarańczy - 0 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane starterem Wyeast 3463 Forbidden Fruit z mrożonych drożdży, temperatura fermentacji 19 °C. Witbier.pdf Ocena: Za dużo skórki cytrynowej, która przykryła kolendrę. Ale to niecałe dwa tygodnie od zabutelkowania, wiec pewnie się poprawi. Poza tym mnóstwo różnych smaków owocowych - świetny Witbier! Edytowane 7 Czerwca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) No.115 - Back In The Saddle (Irish Red Ale) (2014-05-24) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom - 2,9 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,5 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,5 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 600 Strzegom - 0,05 kg - Jęczmień palony Strzegom - 0,05 kg - ekstrahowany zimną wodą - Kreda - 3 gr Zacieranie: - 67 °C - 40 min - 72 °C - 20 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): - 15 g Brewers Gold - 60 min - 20 g Goldings - 30 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Mangrove Jack's British Ale, temperatura fermentacji 18 °C. IRA.pdf Edytowane 25 Maja 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się