Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 (edytowane) No.126 - Critical Mass (Dark American Lager) (2015-01-10)Zasyp:- Słód pilzneński Soufflet - 3,5 kg- Słód wiedeński Strzegom - 0,5 kg- Słód Weyermann Carapils - 0,2 kg- Słód barwiący Strzegom - 0,1 kg (ekstrahowany zimną wodą)- Pszenica prażona Strzegom - 0,05 kgZacieranie:- 67 °C - 65 °C - 60 min- 78 °CGotowanie (90 minut):- 15 g Amarillo - 60 min- 15 g Amarillo - 15 min- 10 g Amarillo - 5 min- 10 g Amarillo - 0 minWyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 9 °C.Dark American Lager.pdf Ocena: Trochę dziwnie smakują amerykańskie chmiele w lagerze, ale piwo bez wad. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) No.127 - Get It Up (Vienna Lager) (2015-01-25)Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:2Zasyp:- Słód wiedeński Strzegom - 2,8 kg- Słód monachijski I Strzegom - 0,4 kg- Słód monachijski II Strzegom - 0,3 kg- Słód pszeniczny Strzegom - 0,2 kg- Słód Special W Weyermann - 0,2 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,1 kg- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg- Słód zakwaszający - 0,05 kgZacieranie:- 63 °C - 30 min- 72 °C - 30 min- 78 °CGotowanie (80 minut):- 25 g Hallertauer Spalter Select- 60 min- 10 g Hallertauer Spalter Select- 20 min- 15 g Lubelski - 15 minWyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.Vienna Lager.pdf Ocena: Receptura do powtórzenia. Piwo na 4+. Fermentować w niższej temperaturze! Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 2 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2015 (edytowane) No.128 - Bright Light Fright (Rye Lager) (2015-02-02)Zasyp:- Płatki żytnie - 1,5 kg- Słód pilzneński Soufflet - 1,3 kg- Słód wiedeński Strzegom - 1,2 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg- Słód zakwaszający - 0,1 kgZacieranie:Płatki skleikowane w 77 °C przez 20 minut i dodane do zacieru- 52 °C - 10 min- 62 °C - 20 min- 72 °C - 40 min- 78 °CUwaga: do wysładzania potrzeba 2 litry wody więcej niż normalnie.Gotowanie (60 minut):- 15 g Magnum- 60 min- 15 g Marynka - 20 min- 15 g Marynka - 10 min- 5 g Mech irlandzki - 10 min- 15 g Marynka - 0 minWyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 9 °C.Rye Lager.pdf Ocena: Przyjemny żytni lager. Przydałoby się jeszcze trochę chmielu na aromat. Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 (edytowane) No.129 - Kings And Queens (Munich Dunkel) (2015-02-14)Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 1:4Zasyp:- Słód monachijski I Strzegom - 2,6 kg- Słód monachijski II Strzegom - 0,5 kg- Słód pilzneński Soufflet - 0,4 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg- Słód pszeniczny Strzegom - 0,1 kg- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg- Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,1 kg- Słód melanoidynowy - 0,1 kg- Słód zakwaszający - 0,05 kg- Kreda - 5 gZacieranie:- 51 °C - 10 min- 64 °C - 20 min- 72 °C - 40 min- 78 °CGotowanie (70 minut):- 10 g Magnum - 60 min- 15 g Hallertauer Tradition - 15 min- 15 g Hallertauer Mittelfrüh - 5 minWyszło 20,5 litra 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.Munich Dunkel.pdf Ocena: Trochę czuć aldehyd octowy. Za mało słodowe. Edytowane 10 Maja 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marex Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Po co zmniejszać alkaliczność wody za pomocą wody destylowanej, a potem ją zwiększać kredą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 (edytowane) No.130 - The Hand That Feeds (Polotmave) (2015-02-17)Zasyp:- Słód pilzneński Soufflet - 3 kg- Słód monachijski II Strzegom - 0,4 kg- Słód Weyermann Carapils - 0,3 kg- Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,12 kg- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,05 kg- Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,05 kg- Słód zakwaszający - 0,05 kgZacieranie:- 62 °C - 30 min- 72 °C - 30 min- 78 °CGotowanie (70 minut):- 20 g Premiant - 60 min- 20 g Saaz - 15 min- 15 g Saaz - 5 min- 15 g Saaz - 0 minWyszło 20 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C.Polotmave.pdf Ocena: Co mi w nim nie pasuje, ale jeszcze nie wiem co. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 (edytowane) No.131 - Sight For Sore Eyes (German Pilsner) (2015-02-28)Woda: z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 4:1Zasyp:- Słód pilzneński Soufflet - 3,9 kg- Słód Weyermann Carapils - 0,2 kg- Słód zakwaszający - 0,1 kg - Gips - 2 g- Chlorek wapnia - 2 gZacieranie:- 62 °C - 30 min- 72 °C - 30 min- 78 °CGotowanie (70 minut):- 10 g Magnum 60 min- 20 g Hallertauer Tradition - 15 min - 25 g Hallertauer Mittelfrüh - 10 min - 20 g Hallertauer Mittelfrüh - 5 min - 15 g Hallertauer Tradition - 0 minWyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Danish Lager, temperatura fermentacji 8 °C. German Pilsner.pdf Ocena: Bardzo udane piwo. Nie znalazłem żadnej wady. Może trochę więcej chmielu na aromat. Do powtórzenia. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) No.132 - Milk Cow Blues (Baltic Porter) (2015-03-07)Zasyp:- Słód wiedeński Strzegom - 3,7 kg - Słód monachijski I Strzegom - 0,7 kg- Słód monachijski II Strzegom - 0,4 kg - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,3 kg - Słód barwiący Strzegom - 0,2 kg (ekstrahowany zimną wodą)- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Płatki owsiane - 0,2 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,15 kg- Słód karmelowy ciemny Strzegom - 0,15 kg- Pszenica palona - 0,05 kgZacieranie:- 62 °C - 30 min- 72 °C - 30 min- 78 °CGotowanie (75 minut): - 1,2 kg ekstrakt słodowy jasny WES - 75 min- 20 g Marynka - 60 min- 20 g Marynka - 25 min- 15 g Lubelski - 15 minWyszło 21 litrów 20 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C. Baltic Porter.pdf Ocena: Trochę za bardzo wytrawne. Edytowane 27 Lipca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 (edytowane) No.133 - No Surprise (Oktoberfest) (2015-04-01) Woda: Z filtra RO wymieszana z wodą z kranu w proporcji 50/50Zasyp: - Słód monachijski I Strzegom - 1,75 kg- Słód wiedeński Strzegom - 1,35 kg - Słód pilzneński Soufflet - 0,8 kg- Słód monachijski II Strzegom - 0,45 kg- Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,2 kg - Słód zakwaszający Weyermann 0,05 kg - Słód melanoidynowy - 0,05 kg - Chlorek wapnia - 3 g Zacieranie:- 64 °C - 30 min- 72 °C - 40 min- 78 °CGotowanie (75 minut): - 20 g Marynka - 60 min- 20 g Lubelski - 20 minWyszło 22 litry 13 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 2124 Bohemian Lager, temperatura fermentacji 9 °C. Oktoberfest.pdf Ocena: Zdecydowanie do powtórzenia Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Dziś rozlew pierwszego Flanders Red Ale. Na razie smakuje tak jak powinno smakować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) No.134 - Chiquita (Grodziskie) (2015-05-01) Zasyp: - Słód wędzony pszeniczny Weyermann - 1,5 kg- Słód wędzony jęczmienny Weyermann - 1,1 kg - Słód zakwaszający Weyermann 0,1 kg Zacieranie:- 37 °C - 30 min - 50 °C - 20 min - 70 °C - 30 min - 75 °C - 30 minGotowanie (90 minut): - 30 g Lubelski - 90 min- 20 g Lubelski - 60 minWyszło 20,5 litra 8 °Blg, zadane drożdżami Fermentis S-33, temperatura fermentacji 18 °C. Grodziskie.pdf Ocena: OK. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2015 (edytowane) No.135 - Remember (Walking In The Sand) (American Amber Ale) (2015-05-09) (receptura: Kolomar) Zasyp: - Słód pilzneński Soufflet - 4,1 kg - Słód Caraamber Weyermann - 0,35 kg- Słód Karapils Soufflet - 0,25 kg - Słód Carared Weyermann 0,2 kg Zacieranie:- 66-67 °C - 60 min - 72 °C - 30 min - 77 °CGotowanie (70 minut): - 27 g Citra - 60 min- 20 g Green Bullet - 5 min - 25 g Simcoe - 0 minWyszło 21 litrów 13,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast Americal Ale, temperatura fermentacji 19 °C. American Amber Ale.pdf Edytowane 20 Maja 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) No.136 - Cheese Cake (Lichtenhainer) (2015-05-20) Zasyp: - Słód wędzony jęczmienny Weyermann - 1,5 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 1,4 kg - Słód zakwaszający Weyermann 0,1 kg Zacieranie: - 67 °C - 60 min - 77 °CGotowanie (15 minut): - 50 g Lubelski - 15 minWyszły 22 litry 8,5 °Blg, zadane gęstwą po Grodziskim Fermentis S-33, temperatura fermentacji 19 °C. Po dwóch dniach przelane do fermentacji cichej w balonach szklanych i dodane bakterie Lactobacillus helveticus (5 l) i Lactobacillus delbrueckii (15 l). Lichtenhainer.pdf Edytowane 21 Maja 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) No.137 - Three Mile Smile (Gose) (2015-06-18)Zasyp:- Słód pilzneński Strzegom - 1,9 kg- Słód pszeniczny Strzegom - 1,8 kg- Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg- Płatki owsiane - 0,1 kg- Kwas mlekowy 80% - 10 mlZacieranie:- 67 °C - 60 min- 77 °CGotowanie (30 minut):- 40 g soli niejodowanej- 20 g Lubelski - 30 min- 20 g kolendry - 15 minReceptura na 20 litrów, ja wziąłem wszystkiego połowę.Wyszło 11 litrów 10,5 °Blg, zadane drożdżami WLP630 - Berliner Weisse Blend, temperatura fermentacji 22 °C. Podczas rozlewu dodałem 5 ml kwasu mlekowego.Gose.pdf Ocena: Trochę za słone. Na drugi raz dodać o połowę mniej soli. Edytowane 4 Października 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 (edytowane) No.138 - Reefer Head Woman (Berliner Weisse) (2015-06-18) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 1,4 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 1,4 kg - Kwas mlekowy 80% - 10 ml Zacieranie: - 67 °C - 60 min - 77 °C Gotowanie (30 minut): - 20 g Lubelski - 30 min Receptura na 20 litrów, ja wziąłem wszystkiego połowę. Wyszło 11 litrów 7,5 °Blg, zadane drożdżami WLP630 - Berliner Weisse Blend, temperatura fermentacji 22 °C. Berliner Weisse.pdf Edytowane 15 Lipca 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 (edytowane) No.139 - Bone To Bone (Flanders Brown Ale/Out Bruin) (2015-09-12)Zasyp:- Słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg- Płatki pszeniczne - 0,4 kg- Kaszka kukurydziana - 0,4 kg- Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg- Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,2 kg - Słód Weyermann Special W - 0,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód czekoladowy jasny - 0,1 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,1 kg - Słód barwiący Strzegom - 0,05 kg Zacieranie: - Płatki i kukurydza skleikowane - zagotowane i przetrzymane 20 minut - 50 °C - 10 min - dodany kleik- 69-67 °C - 60 min- 78 °CGotowanie (80 minut):- 10 g Marynka - 60 min - 10 g Marynka - 30 min - 15 g Lubelski - 5 min Wyszło 21 litrów 15 °Blg zadane drożdżami Danstar Nottingham, temperatura fermentacji 19 °C.Na cichą w szklanych balonach dodam ćwierć litra rocznego lambica fermentowanego mieszanką Wyeast 3763 Roeselare Ale Blend i płatki dębowe Sherry 50 g oraz 20 płatków dębowych mocno opiekanych moczonych przez tydzień w Whiskey. Flanders Brown Ale.pdf Edytowane 11 Października 2015 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Jak oceniasz WLP630? Jaki osiągnęły poziom kwaśności fermentowane w 22 stopniach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Jak dla mnie po trzech miesiącach piwo jest idealne - kwaśność akurat. Ale w czasie tych upałów fermentacja przebiegała w dużo wyższej temperaturze, bo stało w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 No.140 - The End (Cream Ale) (2015-10-10)Zasyp:- Słód pale ale Strzegom - 3,4 kg- Płatki ryżowe - 0,95 kg- Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 0,1 kg Zacieranie: - Płatki skleikowane - zagotowane i przetrzymane 20 minut - 50 °C - 10 min - dodany kleik- 67 °C - 80 min- 78 °CGotowanie (60 minut):- 15 g Syblilla - 60 min - 15 g Sybilla - 15 min - 7 g Sybilla (szyszki z własnej uprawy) - 0 min Wyszło 21 litrów 13,5 °Blg zadane gęstwą Danstar Nottingham, temperatura fermentacji 15 °C. I to jest ostatni mój wpis w tym temacie na tym forum. Ponieważ dziesiątki osób prosiły mnie o niekasowanie tego tematu, zastanowię się nad tym jeszcze. Cream Ale.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 26 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Jake, coś Ty ze sobą zrobił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się