Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 (edytowane) No.85 - Glades (Marcowe) (2013-02-01) Zasyp: - Słód wiedeński Strzegom - 3 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,7 kg - Słód pilzneński Soufflet - 0,5 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg Zacieranie: - 52 °C - 15 min - 63 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 30 g Hallertauer Mittelfruh - 60 min - 5 g Marynka - 60 min - 15 g Tettnanger - 20 min Wyszło 22 litrów 12,5 °Blg, zadane drożdżami Fermentis Saflager S-23, temperatura fermentacji 12 °C. Ocena: Po pierwszej degustacji uznaję je za jedno z lepszych moich piw, chociaż trochę za bardzo wytrawne jak na marcowe. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 (edytowane) No.86 - Give a Little, Take a Little (Monachijskie Ciemne) (2013-02-23) Zasyp: - Słód monachijski typ II Strzegom - 3 kg - Słód pilzneński Soufflet - 0,4 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,4 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,2 kg - Słód barwiący Soufflet - 0,02 kg Zacieranie: - 52 °C - 15 min - 63 °C - 30 min - 72 °C - 40 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 30 g Hallertauer Hersbrucker - 60 min - 10 g Marynka - 60 min - 15 g Lubelski- 15 min - 15 g Saaz - 5 min Wyszło 22 litrów 11,5 °Blg, zadane gęstwą Fermentis Saflager S-23, temperatura fermentacji 12 °C. Ocena: W smaku dominuje suszona śliwka. Idealne. Ale swoje musi odstać w butelkach. Na początku wydawało się za mało słodowe. Edytowane 5 Czerwca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) No.87 - Little Prince (Porter Bałtycki) (2013-03-08) No.88 - The Milk Run (Schwarzbier) (2013-03-08) Zasyp I: - Słód pilzneński Soufflet - 5 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 1 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,5 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg - Słód barwiący Soufflet - 0,17 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg Zacieranie: - 52 °C - 10 min - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 76 °C Brzeczka przednia została przeznaczona na Portera. Gotowanie (80 minut): - 15 g Marynka- 60 min - 15 g Hallertauer Hersbrucker - 20 min - 10 g Saaz - 10 min Wyszło 11 litrów brzeczki o 23 °Blg. Równocześnie przygotowałem drugi zasyp. Zasyp II: - Słód pilzneński Soufflet - 2 kg - Słód barwiący Soufflet - 0,09 kg Z wysłodzin zasypu pierwszego i brzeczki przedniej drugiego uzyskałem brzeczkę na kolejne piwo. Gotowanie - Schwarzbier (60 minut): - 20 g Marynka - 60 min - 15 g Lubelski - 15 min - 10 g Saaz - 10 min Wyszło 15 litrów brzeczki o 10,5 °Blg. Obydwa piwa zadane gęstwą drożdży Fermentis Saflager S-23, temperatura fermentacji 14 °C. Tym samym kończę sezon zimowy. Ocena - Schwarzbier: Bardzo podobne do monachijskiego z poprzedniej warki. Edytowane 6 Maja 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Dzisiaj degustowałem Maibocka - wyszło bardzo dobre piwo, aż sam jestem zaskoczony, bo ostatni Maibock mi nie wyszedł. Korzystając z ostatnich dni ujemnych temperatur, dzisiaj na dwór idzie Szwarzbier. Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 11 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2013 (edytowane) No.89 - Golden Triangle (Weizen) (2013-05-11) Zasyp: - Słód pszeniczny Strzegom - 2 kg - Słód pilzneński Soufflet - 2 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,3 kg Zacieranie: - 44 °C - 30 min (słód pszeniczny) - dodany słód jęczmienny - 65 °C - odebrane 1/3 dekoktu - dekokt 72 °C - 10 min, gotowanie 15 min - 72 °C - 20 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Sybilla - 60 min - 10 g Saaz - 20 min Wyszło 20 litrów 12,5 °Blg, zadane starterem Wyeast 3638 Bavarian Wheat, temperatura fermentacji 20 °C. Ocena: Trochę za mało aromatu chmielowego, ale z czasem robi się coraz lepsze - 4/5. Edytowane 10 Lipca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 31 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 (edytowane) No.90 - Smuggler's Blues (Dunkelweizen) (2013-05-31) Zasyp: - Słód pszeniczny Strzegom - 2 kg - Słód wiedeński Strzegom - 1 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,6 kg - Słód pilzneński Soufflet - 0,3 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg - Pszenica prażona Strzegom - 0,1 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 44 °C - 30 min (słód pszeniczny) - 52 °C - 15 min - 63 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Hellertauer Tradition - 60 min - 10 g Hellertauer Tradition - 20 min - 5 g Hellertauer Tradition - 5 min Wyszło 21 litrów 12,5 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 3638 Bavarian Wheat, temperatura fermentacji 19 °C. Dunkelweizen.pdf Ocena: Nie jest to mój ulubiony styl, ale schłodzone jest całkiem, całkiem. Edytowane 10 Lipca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 (edytowane) No.91 - Rites of Passage (Weizen) (2013-06-08) Zasyp: - Słód pszeniczny Strzegom - 2 kg - Słód pilzneński Soufflet - 2 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,15 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,05 kg Zacieranie: - 44 °C - 30 min (słód pszeniczny) - dodany słód jęczmienny - 65 °C - odebrane 1/3 dekoktu - dekokt 72 °C - 15 min, gotowanie 15 min - 72 °C - 20 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 10 g Hellertauer Tradiiton - 60 min - 10 g Hellertauer Tradiiton - 20 min - 5 g Hellertauer Tradiiton - 5 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 3638 Bavarian Wheat, temperatura fermentacji 19 °C. Weizen.pdf Ocena: Za bardzo wytrawne. Trochę za dużo goryczki. Edytowane 10 Lipca 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) No.92 - The Maze (Weizenbock) (2013-06-29) Zasyp: - Słód pszeniczny Strzegom - 3 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 2,6 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,3 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg - Słód czekoladowy jasny Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,1 kg Zacieranie: - 44 °C - 30 min (słód pszeniczny) - 52 °C - 10 min - 67 °C - 90 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 20 g Sybilla - 60 min - 10 g Hellertauer Tradiiton - 25 min - 10 g Saaz - 15 min Wyszło 21 litrów 17 °Blg, zadane gęstwą Wyeast 3638 Bavarian Wheat, temperatura fermentacji 19 °C. Weizenbock.pdf Ocena: Połowa warki poszła w kanał, bo śmierdzi alkoholem, reszta może przyda się na grzańca. Edytowane 29 Września 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 O w morde, to ja mam tu "sąsiada" ;-) PS. Przepraszam za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 13 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) No.93 - Made for Each Other (Witbier) (2013-07-13) Zasyp: - Słód pilzneński Soufflet - 2,5 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,2 kg - Słód melanoidynowy Weyermann - 0,1 kg - Słód zakwaszający Weyermann - 0,05 kg - Płatki pszeniczne - 1 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie: - Płatki + garść słodu skleikowane w 48°C - 20 min, potem 67°C - 20 min i zagotowane - Słód - 52 °C - 60 min - Dodany kleik - 67 °C do 64 °C - 75 min - 72 °C - 15 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 5 g El Dorado - 60 min - 15 g Pacifica - 60 min - 10 g Pacifica - 15 min - 10 g skórki pomarańczowej Kotanyi - 15 min - 10 g kolendry i 10 g mieszanki 50/50 Curacao i skórki słodkiej pomarańczy - 10 min - 10 g kolendry i 10 g mieszanki 50/50 Curacao i skórki słodkiej pomarańczy - 5 min - 5 g Pacifica - 5 min Wyszło 21 litrów 12 °Blg zadane starterem Wyeast 3463 Forbidden Fruit, temperatura fermentacji 22 °C. Witbier.pdf Ocena: Na początku było trochę dużo goryczki, ale potem się poprawiło. Użyte chmiele dają ciekawy efekt. Edytowane 29 Września 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 (edytowane) No.94 - The Home Invaders (Witbier) (2013-08-03) Zasyp: - Słód pilzneński Soufflet - 2,5 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Słód melanoidynowy Weyermann - 0,1 kg - Słód zakwaszający Weyermann - 0,05 kg - Pszenica niesłodowana- 1,3 kg - Płatki owsiane - 0,4 kg Zacieranie: - Płatki, pszenica + garść słodu skleikowane w 48°C - 20 min, potem 67°C - 20 min i zagotowane - Słód - 52 °C - 60 min - Dodany kleik - 67 °C do 64 °C - 75 min - 72 °C - 15 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Sybilla - 60 min - 10 g Sybilla - 20 min - 15 g kolendry i 10 g Curacao - 15 min - 10 g Sybilla - 10 min - 15 g kolendry i 10 g skórki słodkiej pomarańczy Kotanyi - 10 min - 10 g skórki pomarańczowej - 5 min Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 3463 Forbidden Fruit, temperatura fermentacji 22 °C. Witbier.pdf Ocena: Praktycznie kopia poprzedniego, tylko mniej pomarańczowe w smaku. Edytowane 29 Września 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Ślinka cieknie na takiego domowego Witka... Sklepowy Obolon to raczej obok stoi. Napisz jeszcze jeśli możesz co z filtrowaniem, różnie opisują na forum ten temat. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Filtrowanie poszło bez problemów. Właściwie to tylko ustawiłem automat do wysładzania i zająłem się czym innym, a za pól godziny było gotowe. Nic się nie przytykało jak to nieraz bywa z pszenicznymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witbier mi smakował. Chmielu nie żałujesz do swoich piwek, solidne dawki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Chmielu nie daję wcale tak dużo, przynajmniej jeśli chodzi o wyliczenia w Brewtarget, ale faktycznie, zdarza się, że goryczka jest trochę za duża. A jak tam gęstwa FF? Przydała się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 W poniedziałek warzyłem Witbiera po mojemu, co wyjdzie nie wiem. W następnym tygodniu otworzę pokrywę i będzie wiadome. Fermentacja trwa. Odezwę się. Czy moje piwka wypiłeś czy poszły na kompost? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Piwa wypiłem już dawno i prawdę mówiąc już nie pamiętam które jak smakowało, ale negatywnych wrażeń nie miałem. Na kompost idą tylko wysłodziny po zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 14 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2013 (edytowane) No.95 - Nobody Lives Forever (California Common Beer) (2013-09-14) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom- 3,8 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg - Słód monachijski II Strzegom - 0,25 kg - Słód karmelowy czerwony Strzegom - 0,15 kg - Słód karmelowy 150 Strzegom - 0,15 kg Zacieranie: - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 76 °C Gotowanie (70 minut): - 10 g Northern Brewer - 60 min - 40 g Northern Brewer - 15 min - 5 g mech irlandzki - 15 min - 50 g Northern Brewer - 1 min Wyszło 20 litrów 13,5 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2112 California Common, temperatura fermentacji 14 °C. California Common Beer.pdf Ocena: Zapowiada się bardzo dobre piwo. Zobaczymy po dłuższym leżakowaniu. Edytowane 9 Listopada 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2013 (edytowane) No.96 - Evan (Cream Ale) (2013-09-28) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom- 3,5 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,3 kg - Płatki ryżowe - 0,4 kg - Kaszka kukurydziana - 0,1 kg Zacieranie: - Płatki, kukurydza skleikowane w 80°C - 20 min, zagotowane - Słód - 50 °C - 40 min - Dodany kleik - 67 °C do 64 °C - 90 min - 72 °C - 20 min - 78 °C Gotowanie (90 minut): - 15 g Sybilla - 60 min - 10 g Sybilla - 15 min - 5 g mech irlandzki - 15 min - 8 g Saaz - 5 min Wyszło 20 litrów 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2112 California Common, temperatura fermentacji 16 °C. Cream Ale.pdf Ocena: Smakuje dokładnie tak, jak piwo ryżowe, które kiedyś piłem (bynajmniej nie Tyskie). Warka koniecznie do powtórzenia. Edytowane 19 Listopada 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2013 (edytowane) No.97 - Lombard (Sweet Stout) (2013-10-19) Zasyp: - Słód pale ale Strzegom- 3,3 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,3 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,2 kg - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,15 kg - Pszenica palona Strzegom - 0,15 kg - Jęczmień palony Strzegom - 0,1 kg Zacieranie: - 50 °C - 10 min - 68 °C - 70 min - 72 °C - 20 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 15 g Perle - 60 min - 250 g laktozy - 15 min Wyszło 22 litry 13 °Blg zadane drożdżami Fermentis Safale S-04, temperatura fermentacji 18 °C. Sweet Stout.pdf Ocena: Za bardzo wytrawne, przyjemny smak toffi. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 9 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) No.98 - Same Old Song And Dance (Koelsch) (2013-11-09) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom- 3,4 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 0,4 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,2 kg - Słód wiedeński Strzegom - 0,2 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg Zacieranie: - 50 °C - 10 min - 64 °C - 45 min - 72 °C - 20 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 25 g Hallertauer Spalter Select - 60 min - 15 g Hallertauer Mittelfruch - 20 min - 10 g Hallertauer Mittelfruch - 5 min Wyszło 22 litry 12 °Blg zadane starterem Wyeast 2575-PC Kolsch II, temperatura fermentacji 17 °C. Koelsch.pdf Ocena: Smakuje trochę jak Weizen. Z czasem nabrało charakteru. Edytowane 20 Marca 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) No.99 - Lord Of The Things (Weizen) (2013-11-23) Zasyp: - Słód pszeniczny Strzegom - 2 kg - Słód pilzneński Strzegom - 2 kg - Słód karmelowy 30 Strzegom - 0,15 kg - Słód monachijski typ II Strzegom - 0,15 kg Zacieranie: - 44 °C - 30 min (słód pszeniczny) - dodany słód jęczmienny - 64 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (70 minut): - 15 g Perle - 60 min - 10 g Perle - 20 min - 10 g Hallertauer Tradition - 0 min Wyszło 20 litrów 12 °Blg, zadane drożdżami Mauribrew Weiss, temperatura fermentacji 20 °C. Weizen.pdf Ocena: Najlepszy z moich Weizenów Edytowane 15 Stycznia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Gęstwa po California Lager od Ciebie była super, wyszło mi ekstra piwko na niej. Zostawię i opiszę z piwem butelki i Ci podrzucę przy okazji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Za jakiś tydzień będę miał gęstwę Koelsch - jeżeli tylko po cichej da się coś uzbierać, ale już widzę, że na dnie fermentora jest sporo drożdży. Mogę ją oddać, bo dla siebie trzymam jeszcze gęstwę po burzliwej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) No.100 - Spaced (Altbier) (2013-11-28) Zasyp: - Słód pilzneński Strzegom - 3,5 kg - Słód monachijski typ I Strzegom - 0,3 kg - Słód pszeniczny Strzegom - 0,1 kg - Słód bursztynowy Strzegom - 0,1 kg - Słód karmelowy 300 Strzegom - 0,1 kg - Słód czekoladowy ciemny Strzegom - 0,05 kg - Słód zakwaszający - 0,05 kg - Słód melanoidynowy - 0,05 kg Zacieranie: - 52 °C - 10 min - 62 °C - 30 min - 72 °C - 30 min - 78 °C Gotowanie (60 minut): - 25 g Hallertauer Spalter Select - 60 min - 15 g Hallertauer Mittelfruch - 25 min - 10 g Hallertauer Mittelfruch - 5 min Wyszło 21 litry 12 °Blg zadane gęstwą Wyeast 2575-PC Kolsch II, temperatura fermentacji 15 °C. Altbier.pdf Ocena: Na początku smakowało trochę owocowo, ale teraz jest całkiem dobre ciemne piwo. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się