mardokpl Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Witam, Czy istnieje możliwość że piwo fermentuje po cichu ? Jest to piwo z puszki plus 1kg cukru. Jest to moje drugie piwo, pierwsze było gratis z zestawem piwowara. To podstawowe, już po 2 dniach strzelało z tłumika że nocą spać nie szło. Teraz piwo przyszykowałem w niedziele do fermentacji, dzisiaj jest czwarek a piwo nie bulgota z rurki, małe ciśnienie jest bo wode wypycha. Poczekać do niedzieli i dopiero ocenić ? Przed zamknieciem wsadziłem reke bo kranik za słabo dokreciłem. Temperatura oscyluje w 24C, a drożdze dodałem przy 27C. Piwo to English Bitter. Będe wdzieczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 A gęstość spada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Wsadzałeś rękę do brzeczki? Jeśli nie miałeś założonej jałowej rękawicy sięgającej połowy ramienia to miałeś karkołomny pomysł. Toż to prosi się o infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mardokpl Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Chodzi ci o cukier ?, nalałem troche do rurki i pokazało 6 i 2%, bąbelki są, w smaku też normalne, tzn jak moje poprzednie nie ma kwasowatości. Czyżby pojemnik nie był szczelny i po jednym razie się zerwało wieko. Ale nie śmierdzi w pokoju jak poprzednim razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 6.2% czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mardokpl Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 6blg oraz 2% alkoholu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 No to poczekaj jeszcze trochę, przy takiej ilości cukru powinno zejść w okolice 1°Blg a może i do 0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Bulkanie o niczym nie świadczy. Mi też pierwsze piwo bulkało jak szalone, a 3-4 już wcale. Fermentor się minimalnie rozszczelnia od otwierania. A pianę jakąś od fermentacji widać? Daj piwu spokój na tydzień, wtedy mierz i się martw. No a z wsadzaniem ręki do piwa to pomysł fatalny, jak Ci się teraz to upiecze to masz szczęście, ale nie radzę powtarzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mardokpl Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Widać piane w fermantatorze jak pod słońce spojrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_s1 Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 To znaczy, że coś tam fermentuje. Jest dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holbers Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Przykryj , aby miało ciemno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diver Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 witam Nie chcę zakładać nowego tematu a problem mam podobny. Od 10 dni mam Coopers Wheat w fermentatorze. Założyłem warkę i niestety musiałem wyjechać, rodzinka miała uzupełniać ewentualne braki wody w rurce. Wczoraj wróciłem i usłyszałem że 'tym razem nie bąbelkowało'. Po otwarciu pokrywy widok raczej nietypowy - całkowity brak piany i troche gliny na sciankach fermentatora. W smaku brak smaku i troche musuje Poprzednie puchy prawie odlatywały z fermentatorem a ta nic. Drożdże dodałem przy 25 stopniach także raczej ich nie ubiłem. Nie sprawdziłem blg. Teraz jest 4.5. Co robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 5 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2012 Coopers Wheat... jak dodawałem Light malt 1.8kg syrop to końcowe ok. 3.6 jak dodałem light malt dry 0.5kg i 0.3 breawing sugar to zeszło do 2.3. po mojemu to po 10 dniach przelej do butelek dodając 40 g cukru na 10 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diver Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Rysiek103 a miae pianę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 7 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 po 10 dniach burzliwej chciałeś jeszcze piane mieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się