witex Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Witam serdecznie! Uprzejmie zwracam się do braci piwowarskiej o pomoc w pewnym zagadnieniu. Otóż z poprzedni piątek uwarzyłem sobie piwko. Po zacieraniu miałem 16,5l i 15°Blg. Był to dla mnie bardzo miły wynik. Niestety podczas chmielenia, prawdopodobnie zbyt mocno gotowałem i po całym procesie wyszło raptem 12l i ok. 20°Blg. Pomyślałem sobie "Ok, najwyżej piwo będzie trochę bardziej kopyrtne" po czym nastawiłem fermentację. Dopiero wczoraj znalazłem informcję, że w takim przypadku piwo może być zbyt goryczkowe. Jako, że ja aż tak bardzo za goryczką nie przepadam, chciałbym się dowiedzieć czy mogę dolać trochę sterylnej wody przed rozlewem do butelek? Czy nie wpłynie to źle na smak piwa? A może tylko przesadzam z tą goryczką? Przy chmieleniu dałem 40g Marynki szyszki (60min) i 10g Fuggles granulat (15min). Co o tym myślicie? Edytowane 21 Czerwca 2012 przez witex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Spokojnie możesz rozcieńczyć, np. cukier do refermentacji rozpuścić nie w 500ml tylko w 4l wody. Ale z 40g Marynki to i tak będzie gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 wszystkie browary przemysłowe stosują tą technikę, nazywa się HGB (ang. High Gravity Brewing) co do goryczki to i jak dodasz 8l to będzie spora na 22-24l "desitkę" (10 blg) może złagodnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Ale z 40g Marynki to i tak będzie gorzkie. Dla Ciebie to i 10g Northern Brewer było za gorzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Dziwne, Imperialny Herkules Pierona jakoś nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witex Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 Dla Ciebie to i 10g Northern Brewer było za gorzkie I tu właśnie pojawia się problem... Co nazywamy piwem gorzkim? Dla jednego to samo piwo może być mocno gorzkie, dla innego mniej No ale nic... doleję ok 4l i "przetestuję", czy będzie mi smakować czy nie. Chociaż co ja mówię... przecież nie istnieje takie coś jak "niesmaczne piwo" Dziękuję wszystkim za pomoc, teraz już wiem, że mogę bez obaw dolewać wody do piwa! Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) I tu właśnie pojawia się problem... Co nazywamy piwem gorzkim? 170g chmieli przy 24-litrowej warce mojego Full Aroma Hops to jest gorzkie piwo . Cztery miesiące musiałem czekać, żeby toto ze smakiem pić. Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) ... przecież nie istnieje takie coś jak "niesmaczne piwo" też tak myślałem do wczoraj,otworzyłem jedną z dwóch eksperymentalnych butelek pszenicy gdzie do refermentacji dałem cukier cynamonowy ,pierwsze piwo które po dwóch łykach wylałem do zlewu ,więc jak nie wierzysz że takowe może być mogę Ci dać drugą butelkę Edytowane 21 Czerwca 2012 przez Gawon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Dziwne, Imperialny Herkules Pierona jakoś nie. Ledwo skosztowałeś Munich Hellesa i zaraz było: "Przechmielileś!" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 wszystkie browary przemysłowe stosują tą technikę, nazywa się HGB (ang. High Gravity Brewing) Może nie wszystkie, tylko te co podlejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się