wyvern Opublikowano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Chcę jutro uwarzyć FAH po instrukcji z wiki, mam wszystko co trzeba, ale zastanawiam się, czy można zamienić te drożdże. S-33 pochodziłoby z recyklingu, przed warzeniem będę przelewał alta z s-33 na cichą. Uda się coś z tego? Wg wiki s-33 mniej odfermentowują niż s-04 a w poprzednim FAH zabrakło treściwości troszkę. Jeżeli się nie nadają, to nic straconego, następny w planie jest wit:) Edytowane 21 Czerwca 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emcede Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Ja tam bym się nie przejmował i użył tych s-33. Ja robiłem to piwko na us-05 i do tego na słodzie pale i też było super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubS Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Ja tam bym się nie przejmował i użył tych s-33. Ja robiłem to piwko na us-05 i do tego na słodzie pale i też było super Tak tylko, ze us-05 to neutralne drozdze. Z opisu s-33 natomiast wynika, ze sa to drozdze zalecane do piw belgijskich. Tak wiec spodziewalbym sie dodatkowych posmakow, ktorej niekoniecznie przy pale ale beda pasowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Opis to jedno, rzeczywistość co innego. S-33 nie mają nic wspólnego z "belgijskością". Chodzą słuchy, że to szczep Edme. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Czyli dawać to s-33 czy otwierać s-04? Słód 100% pilzneński będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Daj s-33, efekt też będzie dobry, s-33 jest stosowane z tego co zrozumiałem do piw specjalnych i nie wpływają na smak piwa, stosowałem je w witku, grodziskim i paru innych piwach problemem była tylko klarowność piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (edytowane) Kurcze, właśnie zlaliśmy alta na cichą, drożdże siedzą w słoiku ale na powierzchni zlanego piwa się zrobiła taka opalizująca warstewka, a po powierzchni tego po burzliwej pływały jakby takie małe, brązowe "skorupki", ok 2mm wielkości. No i bardzo mało było tych drożdży. Boję się, że mam infekcję i nie chciałbym sobie warki zepsuć. Aha, wczoraj alt smakował dobrze Edytowane 22 Czerwca 2012 przez wyvern Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Zrobiłeś może zdjęcie? Nie musi to być infekcja, częstym przypadkiem jest że gaz który produkują drożdże wzbijają małe kolonie w postaci kłaczków które pływają po powierzchni. Poza tym drożdże górnej fermentacji posiadają swoją nazwę od tego że fermentują na górze wiadra, dopiero po zakończeniu fermentacji opadają na dno. Jeżeli był dobry w smaku to nie widzę problemu Jak masz ochotę to możemy się wymienić na piwko to powiem ci czy ma infekcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 http://imageshack.us/photo/my-images/829/alth.jpg/ (coś nie mogłem jako obraz wrzucić) To jest przed zlaniem, chodzi mi o te brązowe drobinki. niestety nie mam zdjęcia po zlaniu, tego opalizowania na wierzchu. A co do wymian to jestem jak najbardziej za, tylko, że to dopiero na cichą poszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Prawdopodobnie to jest to co pisałem, resztki drożdży pływają po wierzchu. Jak po cichej to opalizowanie się pojawi zrób zdjęcie. Jak masz ochotę poczytać o zakażeniach to tu cosik znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Drożdże potrafią dziwnie wyglądać po burzliwej. Bavariany w tym sezonie testowane przeze mnie wyglądały jak pokarm dla rybek w granulacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 22 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Poszło w końcu s-04, s-33 pomieszka w słoiku i poczeka parę dni na warzenie wita:) Warka #4 uwarzona! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Chyba zrobiłeś dobrze. Z s-33 to byłoby bardziej "belgijskie pale ale". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 Według mnie nie istnieje coś takiego jak piwo belgijskie na drożdżach s-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 22 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2012 (...) Warka #4 uwarzona! Niech licznik bije! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 http://imageshack.us...s/829/alth.jpg/ (coś nie mogłem jako obraz wrzucić) To jest przed zlaniem, chodzi mi o te brązowe drobinki. niestety nie mam zdjęcia po zlaniu, tego opalizowania na wierzchu. A co do wymian to jestem jak najbardziej za, tylko, że to dopiero na cichą poszło... To prawdopodobnie deka - pozostałość po chmieleniu, która się wytrąciła z brzeczki, a drożdże ją wyniosły na powierzchnię. Wystarczy, że pominiesz ją przy przelewaniu na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2012 To prawdopodobnie deka - pozostałość po chmieleniu, która się wytrąciła z brzeczki, a drożdże ją wyniosły na powierzchnię. Wystarczy, że pominiesz ją przy przelewaniu na cichą. Zostało w wiadrze, przy przelewaniu na cichą, potem w gęstwie opadło na dno. Chmielone było granulatem, trochę poszło do wiadra z brzeczką razem, więc chyba masz rację. Bardziej obawiałem się tego opalizującego czegoś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 27 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Opalizowanie chyba znikło:) Zaraz rozlewamy, tylko się syrop z cukru zrobi. @Undeath - jak się zagazuje to zapraszam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Okej to muszę jakieś jeszcze swoje zwieść To wyczekuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się