Qxa Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Witam. Butelkowałem jakiś czas temu 3 piwka. Alt, Pale Ale, Koelsch i coś poszło nie tak. Pierwszy raz mi się tak zdarzyło. Wszystkie w jeden dzień po jakieś 57-58l każde. Piwka po 1 tyg burzliwej i 2 tyg. cichej. Fermentowały w beczkach 60l speidla. Do odkażania używam nadwęglanu sodu. Do re fermentacji użyłem sacharozy. Pale ale - Piana gęsta duża utrzymująca się, dużo gazu w piwie. dwa pozostałe - Brak piany i gazu piwa słodkie. Co mogło pójść nie tak lub co stałe się z drożdżami że nie zaczaiły że mają co jeść? Nadmienię jeszcze że 2 koelsch butelkowany 3tyg później wyszedł super świetna piana nagazowanie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 (edytowane) Jakie drożdże? które pokolenie? oraz temperatury fermentacji i refermentacji podaj. Ile czasu się refermentują? Ja mam tak w Marcowym będziesz musiał dodać drożdży do każdej butelki. Broń boże nie dodawaj cukru bo jest już w piwie, ale nie został przerobiony jak piszesz że piwa słodkie. Po cichej widocznie drożdże nie dostały się do butelek lub było ich mało i obumarły... lecz do końca nie da rady ustalić co poszło nie tak Edytowane 26 Czerwca 2012 przez Undeath Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Pewnie drożdże zasnęły. Przenieś w cieplejsze miejsce, potrzęś każdą butelką żeby dobrze napowietrzyć i może refermentacja ruszy, daj jeszcze tym drożdżom co najmniej 3 tygodnie w cieplejszej temperaturze. Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Re fermentują jakieś 5-6 tyg w temp. około 18oC tak samo jak fermentacja - to samo pomieczszenie . Drożdży używałem suchych tych z zestawów BA (do tej pory warzyłem tylko z zestawów - z lenistwa i braku śrutownika). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 Spróbuj zrobić tak jak pisze scooby, przenieś na 2 tygodnie do 22-24 stopni i sprawdź jak dalej nie będzie gazu będziesz musiał dodać gęstwy do każdej butelki, bo w przeciwnym razie będziesz musiał pić bez gazu a to nie jest przyjemne raczej Qxa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 7 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2012 Dziś otworzę butelkę żeby zobaczyć, czy wstrzyknięcie po około 1ml rozrobionych w wodzie paczuszki suchych drożdży dało radę uratować piwko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 8 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2012 Wielkie dzięki za rady! Zadziałało. Alt - piana gęsta i nie opadająca zbyt szybko, dużo gazu, słodycz ustąpiła. Mi i teściowi bardzo smakuje (bo tylko my piliśmy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Proszę bardzo. Ja zaczynam sie już przyzwyczajać do tego, że do każdej butelki piwa którego fermentacja cicha trwała około 2 tygodnie lub więcej dodaje troszeczkę drożdży, bo dwa razy musiałem już wstrzykiwać pod kapsel drożdże takim piwą, a to trochę żmudne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Dziwna sprawa, nigdy nie miałem takich problemów, nawet przy lagerach które fermentuję 2/3 tygodnie (burzliwa/cicha) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 9 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Ja mam na cichej czasmi 4 tygodnie( głównie dolniaki ) a drożdże i tak robią swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 9 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2012 Też zawsze miałem wszystko w porządku, ale nastał czas po 28 warce że coś musiało pójść nie tak bo było by zbyt łatwo. Podejrzewam, że przyczyną mogło być zabicie drożdży w butelkach niewypłukanym dobrze pirosiarczanem. Robił to mój szwagier bo ja później wróciłem z roboty i pewnie się nie przyłożył - jak chcesz coś zrobić dobrze zrób to sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się