ukko Opublikowano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2012 słód pilzneński - 2,3 kg płatki pszenne - 1,2 kg płatki owsiane - 0,4 kg slód pszeniczny - 0,4 kg słód zakwaszający - 0,2 kg Zacieranie: 65 C - 60 min 72 C - 30 min Chmielenie - 60 min Lubelski 25 g - 60 min Wilamette - 10 g - 10 min Curacao 10g - 15 min Kolendra 7g - 15 min Curacao 10g - 5 min Kolendra 7g - 3 min Schładzam brzeczkę do ok 20 C. Zlewam po 10 l do 2 fermentorów. Do jednego z fermentorow wlewam 2 syropy malinowe Herbapol, do drugiego dwa wiśniowe. Mierzę Blg w każdym z wiader, następnie dolewam odpowiednia ilość źródlanej wody aby uzyskać optymalne Blg dla witbiera. Rehydratyzuje drożdże po czym aplikuje po połowie do każdego z wiaderek. Opcja druga - przygotowuje wcześniej starter z drożdży płynnych i zadaje odpowiednia ilość do każdego z pojemników.Po burzliwej zlewam na cichą, następnie zlewam do butelek (do refermentacji używam tegoż samego syropu). Dosladzam slodzikiem, cukrem brzozowym, ew. stewią. Zastanawiam się jak z chmieleniem, Czy nachmielić od razu mocniej przy warzeniu czy później dodać w postaci "herbatki". To wstępna wersja, wszelkie korekty i sugestie mile widziane! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Tutaj olo333 eksperymentuje z witem wiśniowym, możesz poczekać na efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 27 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2012 Tutaj olo333 eksperymentuje z witem wiśniowym, możesz poczekać na efekty. Fajnie, że te wypociny ktoś czyta Od siebie dodam tylko tyle - dlaczego syropy? Mamy koniec czerwca, wiśnie już się zaczynają, malin wkótce będzie w bród. Nie sądze, że syrop da taki aromat jak świeże owoce, a jeżeli da, to wspomagany sztucznie. Syropy zostaw sobie na zimę (i to najlepiej własnoręcznie zrobione:)). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2012 (edytowane) A ja się pochwalę: tutaj eksperymentuję z czereśniowym weizenem No i czereśniowy weizen. Możesz poczytać w moim temacie albo tutaj. Dzisiaj go zabutelkuję, więc za dwa tygodnie będą jakieś efekty Edytowane 3 Lipca 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się