morzedzungli Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Witam serdecznie, Czy mogę zacierać słód w całości bez śrutowania? ponieważ nie mam jak ześrutować. Karol Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Nie. http://www.wiki.piwo.org/%C5%9Arutowanie Przeczytaj i zastanów się, czy bez śrutowania możesz zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Witam serdecznie, Czy mogę zacierać słód w całości bez śrutowania? ponieważ nie mam jak ześrutować. Karol Uzupełnij profil, a napewno znajdzie się w okolicy jakiś piwowar z wolną mocą przerobową śrutownika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2012 Uzupełnij profil, a napewno znajdzie się w okolicy jakiś piwowar z wolną mocą przerobową śrutownika ja w sumie mam teraz w domu 4 śrutowniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Możesz, będzie tylko ogromy problem z wydajnością i filtracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 ja w sumie mam teraz w domu 4 śrutowniki 4 śrutowniki, min. 2 warzelnie. Kolekcjoner jaki czy co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgadzam się z anteksem- to wolny kraj i każdemu wolno zacierać nieśrutowany słód w ziarnie. Będzie to jak używanie w toalecie papieru ściernego- efekt niewielki i przyjemność żadna, ale można Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Będzie to jak używanie w toalecie papieru ściernego- efekt niewielki i przyjemność żadna, ale można Z tą przyjemnością różnie bywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morzedzungli Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 gość na YT zaciera pełne ziarno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Przyjemne może być to że filtracja napewno się nie zablokuje mniej przyjemne to że filtracja nie będzie filtrować, ani wysładzać, poziom blg będzie identyczny za to wypłucze się wszelkie śmieci z łuski. Wszelkie cukry pozostaną w ziarnie. PS to że mówi o ziarnie zamiast o ześrutowanym słodzie nie świadczy że używa słodu w formie całego ziarna. Przyjrzyj się raz jeszcze 2' oraz 7'50 Marcin z domowego browarka popełnia sporo błędów nazewniczych, część koryguje na pasku napisowym Edytowane 29 Czerwca 2012 przez mimazy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 (edytowane) Tłumaczenie z angielskiego przez translator google, all grain to nie jest pełne ziarno, tylko zacieranie słodu Edytowane 29 Czerwca 2012 przez Gabe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 gość na YT zaciera pełne ziarno Nie idź tą drogą! Tzn. możesz zacierać jak ten gość, ale jak widać na filmiku w 02:04, on ma ześrutowany słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 Przecież ewidentnie widać na filmie śrutę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2012 A tak w ogóle to już kupiłeś słód? Bo jak nie, to możesz zamówić ześrutowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2012 1:51 Marcin, dodatkowo to możesz dać mech, ziarno jest podstawą! Nie da się zatrzeć nieześrutowanego ziarna, problem z wydajnością i filtracją będziesz miał nawet przy źle ześrutowanym ziarnie - moje pierwsze samodzielne śrutowanie było za grube i pils wyszedł 10,5* zamiast zakładanego 12*, dodatkowo bardzo mętny. Do Marcina - mimo drobnych błędów ode mnie plusik, że Ci się chce nagrywać i publikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się