olo333 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Jako woreczki doskonale nadają się rajstopy naszej lepszej połowy. Są bezpłatne i dostępne w wystarczającej ilości - oczywiście nie latem. Tylko, że zwiększą trochę EBC otrzymanego piwa swoim barwnikiem - taki szczegół, dla mnie dyskwalifikujący je jako woreczki do chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 dla warzonego piwa tak, dla brew-kit są OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Pończochy nadają się do chmielenia na zimno granulatem, ale nie do gotowania, nie tylko puszczają kolor, ale w brzeczce zostaje część polimeru - niby neutralnego, ale jakoś nie bardzo pasującego do piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Dlaczego garnek do chmielenia ekstraktów nie musi by duży, a piwo ze słodów chmielimy w dużych garach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 Dlaczego garnek do chmielenia ekstraktów nie musi by duży, a piwo ze słodów chmielimy w dużych garach? Nie wiem czy to jakieś podchwytliwe pytanie, ale chmielenie ekstraktu ma na celu tylko nadanie brzeczce goryczki, smaku i aromatu chmielu, natomiast podczas gotowania brzeczki ze słodów zachodzi szereg innych procesów, jak choćby odparowanie DMS-u czy wytrącenie się osadów, więc taka brzeczka musi być gotowana w calości. Oczywiście lepiej by było ekstrakt również chmielić w pełnej objętości, ale jak ktoś nie ma co się lubi (dużego gara) to się lubi co się ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 piwko juz zeszlo do 5 blg. moge je jakos przefiltrowac zanim dam do butelek czy osad drozdzowo-chmielowy sam opadnie na dno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 26 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 (edytowane) Poczekaj, zejdzie więcej. Nie grzeb za dużo, a jak chcesz klarowniejsze to jeszcze zlej na cichą. Edytowane 26 Lipca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 26 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2012 spoko nie grzebie tylko zbadalem cukromierzem zlalem przez kranik. temperatura 20-21stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 wyglada to tak po tygodniu blg wynosi 4 od trzech dni. butelkowac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 poczekaj, brewkity zwykle schodzą do 2blg, żebyś nie miał granatów - minimalny czas to 7dni, ale ja radzę poczekać 10, albo zrobić 7dni cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 a ten tami lekki osad bialawy jakby co to jest? widac to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 klaczki takie siwo-biale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 31 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 resztki drozdzy tez sa ale sa tez takie siwe klaczki jakby taki "dymek" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 31 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2012 jak masz możliwość przelej do drugiego fermentora na cichą , odczekaj tydzień i zabutelkuj. To TYLKO BREWKIT !!!!!! i nie oczekuj rewelacji ( ale i tak o niebo lepsze od wszystkiego co na pólkach w markecie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Chciałbym się podłączyć z pytankiem. Ktoś tu wspominał że na burzliwą lekko przykryć wieczko fermentora. Producent fermentoprów też tak pisze. Wiem, że to może nie najważniejsze, ale ciekawi mnie czy jest jakaś przewaga nad takim rozwiązaniem, a zamknięciem szczelnie z rurką? Bo nie bardzo rozumiem - jak mam wieczko z rurką to czemu go nie używać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Rurka nie będzie odwracać twojej uwagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Rurka nie będzie odwracać twojej uwagi. Rurka nie będzie odwracać twojej uwagi. Ale ja lubie jak bulgocze - bo wiem że to żyje:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 No i właśnie to jest cały problem z rurką u początkujących - to nie jest wskaźnik, tylko zaworek :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Używaj rurki, to dobra rzecz, tylko nie panikuj jak ucichnie W sumie to chyba lekko położone wieczko fermentatora bardziej kusi, żeby je odchylać i zaglądać do środka, niż zatrzaśnięta pokrywa z rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Dla mnie każda nierówna powierzchnia, dziórka, gumka to potencjalne miejsca dla ukrycia się bakterii. Zatem jakiekolwiek kraniki, bulkadełka, reduktory osadów w moim browarze są stanowczo zakazane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Rozumiem Wasze wskazówki i za nie dziękuję, ale odkąd chwyciłem bakcyla wino-piwowego dobrze wiem, że rurka to nie wskaźnik, tylko myślałem może, że jest jakiś sensowny powód dlaczego jej w tym przypadku nie używać (czyli podczas burzliwej). Chociaż argument Makarona jest jak najbardziej zrozumiały. A właśnie - na cichej też nie używasz rurki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Z tego samego powodu nie używam bulkadełek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 25 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 Ja rurki w ogóle nie używam, fermentator szczelnie zamykam i dopiero po 2 tygodniach go otwieram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 25 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2012 na cichej też nie używasz? ja na burzliwej chyba od następnego razu też nie będę zakładać rurki ale na cichą już tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się