marbelka Opublikowano 20 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2012 witam-jak w temacie-robił ktoś ciemne/słodowe-na drożdżach górnej fermentacji? proszę się podzielić ew. recepturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Celuj w stouta albo dunkelweizena Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmlody Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Ja. Stouta i dunkelweizena wlasnie Pomoglem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 "ciemne" to dość pojemne określenie, może to być zarówno bursztynowy alt jak i palony stout Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 (edytowane) "ciemne" to dość pojemne określenie, może to być zarówno bursztynowy alt jak i palony stout Jak najbardziej się zgadza. Ale jak pytanie ogólne to i odpowiedź ogólna Proponuje marbelka żebyś bardziej z precyzował pytanie. Ale jeśli pasuje Ci dunkelweizen to w moich zapiskach dałem ciekawą recepturę. http://www.piwo.org/..._20#entry149490 Wyszedł świetny, słodowy z lekką nutą paloną, aż żałuje, że się już mi kończy zapas w piwniczce Drożdże możesz użyć WB-06. Edytowane 21 Lipca 2012 przez Afghan marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 stout nie-za bardzo "porterowy" dla mnie ,coś jak szwarzbier z Litovela albo czeski kozel ew nasz Irish lub Belfast ,tylko czy na górniakach osiągnę podobny efekt? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 21 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Ale jeśli pasuje Ci dunkelweizen to w moich zapiskach dałem ciekawą recepturę. http://www.piwo.org/..._20#entry149490 Wyszedł świetny, słodowy z lekką nutą paloną, aż żałuje, że się już mi kończy zapas w piwniczce Drożdże możesz użyć WB-06. czy to jest na 25litrów? jaką miałeś końcową gęstość i ile dałeś cukru do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 21 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2012 Ale jeśli pasuje Ci dunkelweizen to w moich zapiskach dałem ciekawą recepturę. http://www.piwo.org/..._20?do=findComment&comment=149490 Wyszedł świetny, słodowy z lekką nutą paloną, aż żałuje, że się już mi kończy zapas w piwniczce Drożdże możesz użyć WB-06. czy to jest na 25litrów? jaką miałeś końcową gęstość i ile dałeś cukru do refermentacji? To jest na 24 litry. Gęstość początkowa 12,5 końcowa 3,5 Blg, ale jak byś robił na WB-06 to z pewnością by zeszło trochę niżej. Cukru na refermentację dałem 175 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 stout nie-za bardzo "porterowy" dla mnie ,coś jak szwarzbier z Litovela albo czeski kozel ew nasz Irish lub Belfast ,tylko czy na górniakach osiągnę podobny efekt? W warunkach domowych nie da się zrobić czegoś tak wyjątkowego jak Belfast :D:D przejrzyj uważnie http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:BJCP to może po opisach odkryjesz czego szukasz, a wtedy konkretnej receptury łatwiej szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 W warunkach domowych nie da się zrobić czegoś tak wyjątkowego jak Belfast :D przejrzyj uważnie http://www.wiki.piwo.../Kategoria:BJCP to może po opisach odkryjesz czego szukasz, a wtedy konkretnej receptury łatwiej szukać przeglądałem kategorie BJCP wielokrotnie,już sam nie wiem...najlepiej przerobić wszystko hehe, ale nie ma czasu.Tak poważnie ,to ten dunkel waizen od Afgana pare postów wyżej mi się podoba a bez pszenicy to zastanawiam się nad Irish Red Ale-muszę poszukać w sklepie jakieś komercyjne w tym stylu. A wspomniany Belfast-w jakim stylu wg BJCP byście go umieścili ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Jeżeli lubisz mocno na chmielone piwo, to możesz zrobić EPA wg. mojego przepisu wszystkim smakowała i była ciemna http://www.piwo.org/topic/6887-browar-undeath-czyli-warzone-na-uboczu-w-bytomiu-odrzanskim/?do=findComment&comment=147481 warka nr 24 obecnie dodałbym do niej tylko simcoe także na aromat i trochę tak może z 50 gram jęczmienia palonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) ja lubię mocno chmielone ale to ciemne ma być dla żonki a jej najbardziej pasuje ten Belfast z Jabłonowa albo Irish chyba z Kormorana,dlatego zastanawiam się na tym Irish Red Ale policzyłem w The Beer Recipator 2 ,że Twoja EPA ma 51 IBU a gdybym tak skorzystał z Twojej receptury ,tylko chmielenie zmienił -wg programu na ok 15 góra 20 IBU ? Edytowane 22 Lipca 2012 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Undeath nie sądzisz że z nazwy Pale Ale nie powinno być ciemnym piwem?? Jak Pale to nie dark marbelka pomyśl o porterze angielskim, albo stoucie owsianym, albo nie przejmując się konkretnymi recepturami stylów zrób bezstylowca pilzeński(lub inne bazowe jasne) i monachijski łącznie ok 4kg karmelowe łącznie ok 0,5kg czekoladowy ok 0,2kg można jeszcze biscuit lub abbey 0,1-0,2kg ujmując nieco z karmelowych ewentualnie płatki owsiane 0,5kg zacieranie raczej słodko, chmielenie wedle uznania fermentacja jeśli ma być neutralne, zbliżone do dolnej fermentacji to US-5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 Dzięki wszystkim-w przyszłym tygodniu jadę uzupełnić zapasy ,to będę mógł poeksperymentować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2012 (edytowane) Wiem mimazy, tylko z przyzwyczajenia tak piszę i mówię bo znajomi to laicy. Jak mówię Pale Ale to nie rozumieją, ale jak powiem Dark albo Premium Dark to od razu wszyscy rozumieją i zdarza mi się tu na forum to czasem tak napisać Edytowane 22 Lipca 2012 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 Wiem mimazy, tylko z przyzwyczajenia tak piszę i mówię bo znajomi to laicy. Jak mówię Pale Ale to nie rozumieją, ale jak powiem Dark albo Premium Dark to od razu wszyscy rozumieją i zdarza mi się tu na forum to czasem tak napisać Mroczne blade to mogą być tylko fanki gotic rocka albo emo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Czarny Piotruś - Brown Porter ================================================================================ Wielkość warki: 20.000 L Objętość gotowania: 24.000 L Czas gotowania: 60.000 min Wydajność: 75% Gęstość początkowa: 12.2 P Gęstość końcowa: 3.1 P Zawartość alkoholu: 4.8% Goryczka: 21.7 IBU (Tinseth) Barwa: 20 SRM (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Zacierany Dodawany późno Ekstraktywność Barwa Pilsner (2 Row) Ger Słód 2.400 kg Tak Nie 81%% 2 L Munich Malt - 10L Słód 1.400 kg Tak Nie 77%% 10 L carahell Słód 400.000 g Tak Nie 76%% 13 L Carafa II Słód 200.000 g Nie Tak 70%% 412 L Waga słodów: 4.400 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alfa Ilość Użycie Czas Postać IBU Sybilla 6.0%% 25.000 g Gotowanie 60.000 min Granulat 18.2 Lublin (Lubelski) 4.0%% 20.000 g Gotowanie 10.000 min Granulat 3.5 Drożdże ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok s-33 fermentis Ale Suche 11.500 kg Burzliwa Zacieranie ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Temperatura Cel Czas 58 Infuzja 13.36 L 58.597 C 56.000 C 0.000 s 63 Programowanie temperaturowe --- --- 63.000 C 10.000 min 73 Programowanie temperaturowe --- --- 73.000 C 50.000 min smaschout Programowanie temperaturowe --- --- 78.000 C 8.000 min Instrukcje ================================================================================ 0) Podgrzej 13.36 L wody do 58.597 C, dla nadchodzących infuzji. 1) Dodaj 2.400 kg Pilsner (2 Row) Ger, 1.400 kg Munich Malt - 10L, 400.000 g carahell, 400.000 g carahell, do kadzi zaciernej. 2) Dodaj 1.336 L wody o temperaturze 58.597 C do kadzi zaciernej aby podnieść jej temperaturę do 56.000 C. Utrzymaj przez 0.000 s. 3) Podgrzej zacier do 63.000 C. Utrzymaj przez 10.000 min. 4) Podgrzej zacier do 73.000 C. Utrzymaj przez 50.000 min. 5) Podgrzej zacier do 78.000 C. Utrzymaj przez 8.000 min. 6) Doprowadź brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 60.000 min. 7) Gotowanie lub ekstrahowanie200.000 g Carafa II, . 8) Dodaj 30.000 g Sybilla do gotowania przez 60.000 min. 9) Dodaj 20.000 g Lublin (Lubelski) do gotowania przez 10.000 min. 10) Zakończ gotowanie brzeczki. 11) Powinieneś teraz mieć -6.720 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 500.000 mL w osadach i chłodzeniu. Końcowa objętość w fermentorze wyniesie -7.220 L. 12) Schłódź brzeczkę i zadaj drożdże s-33 fermentis (Ale) do fermentora. 13) Pozwól piwu fermentować do osiągnięcia gęstości 1.013. 14) Przelej piwo na cichą fermentację. Ja dla swoich kobitek robię coś takiego. Ciemne z posmakiem czekolady i kawusi nie za mocno gorzkie ( oczywiście możesz to zmienić i podpasowaćpod gust pijących) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 W tych 14 krokach nie widać filtracji i wysładzania. Nie wiem też jak w fermentorze brzeczka z 6,72l rozmnożyła się do 7,22l oraz w jaki sposób z tych siedmiu uzyskuje się 20l piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 chyba filtracja i wysładzanie jest normalnym etapem którego nie trzeba tłumaczyć. Co do ilości brzeczki to niestety pretensje do twórców programu brewtarget. Warka robiona na 20 ltr i tyleż do fermentacji trafia. A co do wysładzania to co do wymagań mojego sprzętu i ubytków podczas gotowania to wysładzam do 24 ltr. ok 4 ltr to ubytek wskutek parowania i oddzielenia chmielin. Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 A jednak jak się podaje instrukcje, to należałby się nieco przyłożyć a nie zganiać na program. Ile na przykład wody do wysładzania? Czy dopiero po 60 minutach gotowania dodać słód barwiący i następnie dalej gotować i chmielić? Tak to może wynikać z planu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się