VeryBerry Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 (edytowane) A więc przygodę z piwowarstwem czas zacząć. Po 4 warkach z brewkita, co do których nie ukrywam się lekko zawiodłem, czas zacząć prawdziwe warzenie piwa. Mam nadzieje że będą o niebo lepsze od brewkitowych, choć teraz już z lekkim dystansem podchodzę do tego czego oczekuje od piw "zacieranych" - a co... wolę się mile zaskoczyć niż niemile rozczarować Wczoraj kupiłem ostatni sprzęt który będzie mi potrzebny do zacierania - po za składnikami oczywiście. Gar emaliowany oraz taboret gazowy będą u mnie w środę 25-07. Aż się boję odbierać paczkę, bo jak to zrobię to wiem że stanę przed kolejnym dylematem - co by tu sobie uwarzyć na początek, bo chciało by się wszystko na raz... IPA, jakiś Lager, IRA, coś własnego? Zapewne coś się wybierze, a co to będzie to zobaczycie w tym miejscu. Efekty pierwszej zacieranej warki też tu się znajdą. A jakie one będą to się okaże bo będę warzył bez wskaźnika skrobi bo jakoś jego zakup jest mi nie po drodze - w Twojbrowar.pl nie oferują takiego produkty - chociaż naprawdę jest to dla mnie dość dziwne bo to podstawowy artykuł. Myślę jednak że po zacieraniu 65-70min nie powinno być problemu z uzyskaniem negatywnej skrobi. Edytowane 23 Lipca 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 WARZYŁ!!!!!!!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 23 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 no fakt... w jednym miejscy z rozpędu wkradł się błąd - chociaż obie formy są poprawne, to jednak nie chodziło mi o stanie na wadze ze wskaźnikiem skrobi;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 23 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2012 kup w aptece roztwór wodny jodu, tzw płyn lugola.... :rolleyes: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 29 Lipca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 no to zakupy zrobione... Pierwsze słody (prawie 20kg), chmiele (7 gatunków) i inne ostatnie potrzebne towary już jadą. Teraz trzeba tylko oczekiwać na przesyłkę i można brać się za pierwsze zacieranie. Nie powiem że się nie cieszę, ale też ulżyło mi trochę, bo przygotowania do warzenia to niezły kopniak dla portwela. Tu brakuje tego, tam tamtego i tak się zbiera niezła sumka. kup w aptece roztwór wodny jodu, tzw płyn lugola.... :rolleyes: niestety cieżka sprawa z tym płynem lugola. Byłem w 3 aptekach i w każdej powiedziano mi że to trzeba "zrobić" jak lek i że nie można tego kupić jako gotowca... Dziwne troche bo przez internet idzie dokonać zakupu. Mimo wszystko w Twojbrowar.pl pojawił się już wskaźnik skrobii to go dorzuciłem do paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 2 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2012 No to zamówienie przyjechało. Zamówienie złożone w twojbrowar.pl. Pierwszy raz kupowałem w tym sklepie i jestem zadowolony. Ceny niższe nić BA (nieznacznie ale jednak), wysyłka ekspresowa. Towar dotarł bez żadnych zastrzeżeń - w ilości i jakości w jakiej oczekiwałem. Oferta chmieli większa niż w BA, a słodów porównywalna, wiec myślę że przerzucę się na ten sklep na stałe. Jedyne zastrzeżenie, że w BA słody specjalne można kupować w ilościach z dokładnością do 1g, a w TB przygotowane są paczki 250g lub 500g co w niektórych przypadkach może być za dużo. Chmiele też są pakowane po 50g a nie jak w BA po 30g. Z drugiej strony od przybytku głowa nie boli a nadwyżki się wykorzysta. Pierwsza zacierana warka ustawiona na poniedziałek 06-08-2012 - specjalnie ustawiłem urlop bo coś mi się wydaje że kilka "chwil" więcej niż standardowo mi na to zejdzie:D no i szczerze to już się tego poniedziałki doczekać nie mogę bo jak poczułem zapach tych wszystkich słodów to aż poczułem smak piwa z nich uwarzonych Od teraz postaram się wpisywać raporty z poszczególnych warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka #1 - IPA (veryberryPA) - Pale Ale - 3kg - Monachijski typ II - 1kg - Abbey Malt - 0,5kg - Cara Blond - 0,2kg - Caraamber - 0,3kg Zacieranie 62stC - 20min 72stC - 45min Chmielenie (65min): Perle - 30g - od 5min Styrian Golding - 15g - od 25min Citra - 10g - od 50min Mech irlandzki - 5g - od 50min [citra - 5g - cicha fermentacja] wyszło 19l 13,2Blg (po korekcie) Drożdże: US-05 14-08-2012 8 dni fermentacji burzliwej. Brzeczka zeszła do 3,5Blg. Przelano na cichą + 5g citra luzem No i moja pierwsza warka zatarta. Poszło myślę bez większych błędów. Jedyny problem napotkałem z wysładzaniem i z ilością wody. Podczas chmielenia zabrałem się za czyszczenie fermentatora z fitratorem i spuściłem resztę brzeczki. Wyszło tego dobre 3-4 litry, czyli tyle ile zabrakło mi pod koniec chmielenia do ilości 19l. Gdybym użył tego filtratu, spokojnie mógłbym uzyskać około 15-16blg. W porównaniu z piwami brewkitowymi już sam smak brzeczki jest dużo lepszy. Dużo bardziej intensywny, o zdecydowanej goryczce. Kolor ciemnoczerwony (wpadający w brąz). Zobaczymy co z tego wyjdzie za kilka tygodni:) Czas warzenia: 9:00 - 17:35 (wraz z czyszczeniem sprzętu) Ogólnie trochę długo mi to zajęło bo dobrą godzinę straciłem podczas pierwszego zagotowania wody. Gdy ją zagotowałem śmierdziała niemiłosiernie wygotowanym świeżym garnkiem (garnek był używany pierwszy raz). Musiałem przez to znów gotować 20l wody - co mimo wszystko na taborecie zajmuje jakieś 20min. 28-08-2012 Piwo rozlane. Wyszło 38 butelek Do refermentacji użyłem 126g glukozy (częściowo wymieszana z suchym ekstraktem słodowym). Całość rozcieńczona w około 1l wody i dodana do fermentatora. Piwo leżakuje w temperaturze 18°C Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2012 (edytowane) Warka #2 IRA (Czerwony Topór - wiki.org) - słód pilzneński - 3,500kg - słód monachijski - 0,350kg - słód pale ale - 0,175kg - Słód Caraamber - 0,210kg - Słód Carared - 0,350kg - Słód Caramuchin II - 0,020kg - Słód Aroma - 0,010kg Zacieranie: 52-54°C - 20min 66-68°C - 40min 70-72°C - 30 min Chmielenie (60min) - Marynka - 13g - 60min - Challenger - 16g - 30min - Challenger - 10g - 10min - Mech irlandzki - 5g - 15min Wyszło 20l 12,4Blg (po korekcie) Drożdże: Mauribrew Ale 10-09-2012 20 dni fermentacja burzliwa. Brzeczka zeszła do 4Blg. Rozlano na do butelek. Kolejna warka i kolejna lekcje. Pierwsza - dlaczego nie zlałem części wysłodzonej brzeczki do gara żeby się gotowała? Straciłem tutaj dobre 15min. Chociaż czasowo i tak nie wyszło źle, bo zajęło mi to jakieś 5h. Druga - nie gotować tak mocno. Chmielenie zjadło mi ponad 20% nastawionej brzeczki, przez co znowu spadła mi wydajność (54%. Chociaż jak na te piwo i recepturę wyjściową to wyszło książkowo). Trochę się zagalopowałem z gotowaniem bo chmieliłem w workach i nie chciałem stracić aromatu. Czas warzenia: 17:05 - 22:35 Edytowane 17 Września 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romanoff Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Chmielenie zjadło mi ponad 20% nastawionej brzeczki, przez co znowu spadła mi wydajność Hmm...wydaje mi się, że samo odparowanie nie wpływa na wydajność. Brzeczka staje się gęstsza, bo ubywa z niej wody, ale cukry i cała reszta zostają. Ja osobiście nawet trochę dłużej wysładzam, żeby później odparować dla podniesienia wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Dłuższe gotowanie raczej wydajności nie podnosi (a także nie obniża), jedynie zwiększa gęstość kosztem litrażu. Na wydajność największy wpływ ma zacieranie i wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 No faktycznie racja - dzięki za uwagi. Skory wysłodziłem 24l, zostało mi jakieś 18l i dolałem jakieś 3l wody, to jest to praktycznie jednoznaczne z tym jakby mi zostało 21l od razu po chmieleniu. Teraz tylko muszę popracować nad efektywnością wysładzania, bo uwarzyłem 2 warki i w obu efektywność 53-54% (chociaż w drugiej warce, tak jak pisałem, efektywność w przepisie na wiki org też wyniosła 53%). Muszę trochę doczytać dzięki jakim posunięciom można zwiększyć efektywność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka #2 IRA Burzliwa dobiega końca. Trochę była przesadzona z temperaturą. Drożdże z powodu późnej godziny nocnej zadane były na 25°C. Fermentator w temperaturze otoczenia 19-20°C. Temperatura w fermentatorze jaką wskazywał termometr ciekłokrystaliczny przez praktycznie cały czas burzliwej 23°C. Zaskoczyło mnie to trochę że może być aż taka duża dysproporcja między temperaturą otoczenia a tą wewnątrz fermentatora (4°C). Przy tej temperaturze fermentacja "bardzo burzliwa" zakończyła się w 3 dni. Zasuwała tak, że aż się wszystko w środku unosiło. Drożdże Mauribrew Ale 514 faktycznie powodują wydzielanie się nie do końca przyjemnego zapachu podczas fermentacji. SIARA W CZYSTEJ POSTACI! Gdy zaciągnąłem się gazem z rurki, chcąc powąchać "aromat" jaki z niej wychodzi, otrzymałem niesamowicie skuteczne czyszczenie zatok, które bolały mnie jeszcze przez jakieś 20min, po "kuracji". Zobaczymy jak to wpłynie na smak - ale z tego co czytałem to drożdże wpływają neutralnie na smak gotowego piwa. Jak już będę miał potwierdzenie z własnego doświadczenia, podzielę się tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Warka #3 Wheat (Tropical Thunder - receptura własna) Słód pilzneński - 2,450kg Słód monachijski I - 0,400kg Słód pszeniczny jasny - 2,000kg Płatki pszenne błyskawiczne - 0,500kg Płatki ryżowe błyskawiczne - 0,250kg Zacieranie: 65-67°C - 60min Chmielenie (60min) Chellenger 22g - 60min Hallertau 18g - 35min Cascade 20g - 5min Curacao 20g - 10min Wyszło 23l 14Blg (po korekcie) Drożdże: Danstar Muchin Dodatki do cichej fermentacji: Marakuja, mango, lychee (proporcje podam później) No i kolejna warka za mną. Jak na razie najprzyjemniejsza w warzeniu. Nie spinałem się z niczym, nie zastanawiałem co to będzie - po prostu warzyłem. Nareszcie udało mi się dobrze wysłodzić! wydajność 70% - tego mi było trzeba:) chciałem zrobić delikatniejsze piwo a mam na razie najwyższe Blg w 3 moich warkach;) Edytowane 17 Września 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 17 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 A ile litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 17 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Września 2012 (edytowane) Wyszło 23l 14Blg (po korekcie) Drożdże: Danstar Muchin Edytowane 17 Września 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Warka #3 Fermentacja zasuwa już drugi dzień. Napisałem zasuwa bo jeszcze nie miałem warki która fermentuje w takim tempie. Woda w rurce nie w ogóle nie opada na dół, bo cały czas jest unoszona przez gazy - i tak już drugi dzień. Przy zalaniu 23l do fermentatora, piana podeszła po same wieko i od czasu do czasu przedostaje się do rurki. Musiałem już ją wyciągnąć i przeczyścić - dezynfekcja i z powrotem do wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 Warka #4 Kölsch (Lusowka Kolonia) Słód pilzneński - 4,500kg Słód monachijski I - 0,290kg Zacieranie: 62-64°C - 40min 70-72°C - 25min Chmielenie (60min) - Marynka (9%) A-A - 37g - 60min - Lubelski (3,5%) A-A - 22g - 20min - Mech irlandzki - 5g - 10min. Wyszło 25l (do fermentatora przelano tylko 22l - powstał bardzo duży osad który nie chciał osiąść) 11,9Blg (po korekcie) Drożdże: safbrew s-33 14-11-2012 Burzliwa 13dni (bez cichej) Rozlano do butelek Nareszcie mogłem uwarzyć piwo w spokoju, miałem dużo czasu, nie musiałem się śpieszyć. Mimo wszystko to była jedna z moich gorszych warek. Miałem problemy z utrzymaniem temperatury, bałem się zakażenia bo nie wszystko wyglądało tak jak powinno. Ostatecznie wszystko się udało, i jest to pierwsze piwo które smakuje jak piwo (potocznie rozumiane:) ). Ogólnie jestem zadowolony - po 7 dniach refermentacji całkiem dobrze nagazowane, piana jeszcze coś słabo się trzyma ale myślę, że to się poprawi. Ogólnie jestem zadowolony bo wyszło bardzo fajne, lekkie piwko które poszerzy mój asortyment piwny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2012 (edytowane) Warka #5 i #6 to warki konkursowe. Planuje wziąć udział w Birofilii w dwóch kategoriach - IIPA i Blond Ale. Receptury są praktycznie już gotowe. Mam tylko nadzieje, że prawidłowo używam brewtargeta (pierwszy raz to robiłem) i że nie wyskoczę po za granice którąś wartością Są to chyba najbardziej starannie dobrane z moich receptur - czy to dobre się okaże bo czasami działania spontaniczne dają lepsze efekty. Edytowane 22 Listopada 2012 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Mamy nowy rok, wiec jakieś postanowienia powinny się pojawić. U mnie w sumie dotyczy to tylko sfery piwowarczej ale zawsze coś Po otrzymaniu niezwykle udanego prezentu gwiazdkowego od mojej LP którym była kapslownica heavy duty, zamierzam zrobić sobie kadź filtracyjną na 60l i kupić gar 70l:) I to jest jedno z tych postanowień - warzyć większe warki - warki które ruszę pewnie w okolicach marca. Na pierwszy rzut pójdzie Belgian Blond Ale, a następnie IIPA z nastawieniem na Birofilie (to co pisałem w poście powyżej). I z tym wiąże się drugie postanowienie - mam zamiar znaleźć się w CONAJMNIEJ pierwszej trójce w którejś z kategorii w której będę startował! Czy się uda zobaczymy, ale trzeba mieć jakiś cel żeby lepiej chochla w garze chodziła;) co do dalszych planów warzelnych to: IPA, American Wheat, Kolońskie, Milk Stout, oraz Altbier lub lekkie jasne. Na pewno pojawi się coś jeszcze ale na razie nie wiem co to może być. I to by było tyle tytułem wprowadzenia, czego możecie się spodziewać w tym temacie w roku 2013. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2013 Piję właśnie marakujowe piwo od VeryBerry i... jest świetne! Bardzo chciało opuścić butelkę, piana utrzymuje się bardzo długo. W aromacie wyczuwam głownie cytrynę, o dziwo czuć zapach lychee- dużo tego tam było? Smak- cytrusy, na końcu czuć trochę drożdży- za kilka tygodni na pewno to zniknie. Dzięki za możliwość spróbowania, paczucha zwrotna dzisiaj nadana:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 cieszę się, że smakowało:) lychee było tam najmniej - 1puszka 400g wraz z sokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 18 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Warka #5 Saison (Saison for Beer) Słód Pilzneński - 4kg Słód Wiedeński - 1,25kg Carabelge - 0,50kg Cara-pils - 0,30kg Zakwaszający - 0,10kg Zacieranie: 62-64°C - 40min 70-72°C - 20min 78°C - Mash out Chmielenie (60min) Vital - 10g - 60min Bouclier - 15g - 25min Bouclier - 10g - 10min First Gold - 15g - 0min mech irlandzki - 5g - 10min Wyszło 24l 14,2 Blg Drożdże: Wyeast 1762 Belgian Abbey II No i pierwsza warka w sezonie 2013 uwarzona. Poszło praktycznie bez żadnych problemów. Trochę się rozluźniłem i w czasie chmielenia uciekło mi trochę brzeczki. Chłodzenie odbyło się bez chłodnicy zanurzeniowej, bo nie było kranu - musiałem chłodzić na dworze (na szczęście było -1°C i jakoś poszło). Nie wyobrażam sobie warzenia bez chłodnicy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Warka #6 Belgian Blond Słód Pilzneński - 9,50kg Słód Monachijski II - 1,00kg Cara Blond - 0,70kg Cykier Kandyzowany biały - 0,60kg Słód Biscuit - 0,40kg Płatki pszeniczne - 40kg Zacieranie: 62-64°C - 40min 70-72°C - 20min 78°C - Mash out + problemy ze scukrzeniem - "zabawa" temperaturami" do skutku Chmielenie (60min) Northenr Brewer - 30g - 60min Styrian Goldings - 36g - 25min Spalt - 26g - 25min First Gold - 16g - 5min (wersja 1) Aramis - 16g - 0min (wersja 2) mech irlandzki - 10g - 10min Wyszło: 20l 15,8 Blg - Warka 6.1 + 21l 14,4 + 0,7 (z cukru) = 15,1 Blg - Warka 6.2 Drożdże: Wyeast 1762 Belgian Abbey II Pierwsza warka robiona w "dużym garze". Postanowiłem rozdzielić tą warkę na 2 części różniące się chmielem na aromat oraz sposobem dodania cukry kandyzowanego. Warka 6.1 - cukier dodany podczas chmielenia do gotującej się brzeczki na ostatnie 5min gotowania. wraz z chmielem First Gold. Warka 6.2 - Przed dodaniem do warki 6.1 powyższych składników przelałem połowę gotującej się brzeczki do osobnego gara w którym znajdował się już chmiel Aramis (chmielenie 0min). Cukier kandyzowany został dodany do warki w 7 dniu fermentacji burzliwej (po jej ustaniu w celu jej wznowienia). Edytowane 26 Maja 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Warka #7 Kolońskie Słód Pilzneński - 4,30kg Słód Monachijski I - 0,50kg Słód pszeniczny - 0,50kg Płatki pszeniczne - 0,19kg Zacieranie: 62-64°C - 40min 70-72°C - 25min 78°C - Mash out Chmielenie (60min) Marynka (szyszka)- 40g- 60min Lubelski (szyszka) - 40g - 25min mech irlandzki - 5g - 10min Wyszło 24l 12 Blg Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II Pierwsza warka z wysładzaniem ciągły - trochę się tego bałem i wolałem to zrobić na jakimś łatwym piwku. Efekty bardzo dobre - powiedziałbym nawet niespodziewanie dobre bo osiągnąłem wydajność większą (79%) od mojej przeciętnej. Po tej warce przerzucam się na wysładzanie ciągłe - jest szybsze od wysładzania na raty, a wydajność jest bardzo przyzwoita. Edytowane 26 Maja 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #8 AIPA (traveling Hops) Słód Pale Ale - 4,50kg Słód Monachijski I - 1,50kg Słód Abbey Malt - 0,75kg Słód Carahell - 0,45kg Słód Cara Blond - 0,30kg Zacieranie: ~68°C - 60min 78°C - Mash out Chmielenie (60min) Apollo- 22g- 60min Nalson Sauvin - 6g - 40min Nalson Sauvin - 24g - 25min Galaxy - 26g - 5min Apollo - 12g - 5min Galaxy - 16g - na zimno przez 12dni mech irlandzki - 5g - 10min Wyszło 26l 15 Blg Drożdże: Wyeast 1272 American Ale II Kolejna warka na wysładzaniu ciągłym. Pierwsza z dwóch warek jednego dnia. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez VeryBerry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się