BigPit Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Witam i serdecznie pozdrawiam, piszę z nurtującym mnie pytaniem w sprawie otrzymania negatywnej próby jodowej. Mam za sobą dopiero 3 warki, ale w każdej musiałem czekać trochę dłużej niż reszta browarników (sądząc po wpisach w postach przeczytanych). Wczoraj warzyłem Witbiera 11,5BLG i czekałem prawie trzy godziny???? Robiłem zgodnie z dostarczonym przepisem i zaleceniami z CP. Miałem wątpliwości czy kleikować pszenicę i płatki owsiane, ale po rozmowie z CP odpuściłem sobie. Moja procedura była następująca: woda 68C i zasyp Zeszło do 63C i czekam 30' Potem zagrzewam do 73-71C (dolałem 1,7L wrzątku i palnik) no i miało być około 40' do negatywnej próby a u mnie około 200' Reszta to podgrzanie do 78C 10' i wysładzanie. Możecie mi podpowiedzieć co robię źle, sprzęt mam czysty i odkażony. Staram się pilnować temperatury, często mieszam zacier. Warka z Belgijskiego Pale Ale też miała wydłużony czas do negatywnej. Próbę wykonuje klasycznie na talerzyk trochę zacieru po zamieszaniu, kropla płynu Lugola z Apteki. Staje się od razu ciemne, po jakimś czasie blaknie. Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Przyczynę już podałeś, brak kleikowania pszenicy i płatków owsianych(zwykłych), grubo ześrutowany słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Albo gdzieś się przegrzało i enzymy zdechły. Ja wita nie kleikowałem i tradycyjnie miałem negatywną wcześniej niż w przepisowym czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Kleikowanie może i nie jest wymagane, ale dobrze jest z kleikować płatki zwłaszcza jak nie robi się białkowej. Ułatwia to zacieranie oraz zwiększa wydajność. Przy niewielkim zasypie niesłodowanym lub płatkach błyskawicznych można kleikowanie pominąć. Kilka witów już robiłem i zawsze kleikowałem pszenice, po 60' zacieraniu miałem negatywną próbę jodową. Chociaż najlepszy wyszedł przy przerwach 52C-50', 63C-100', 72C-20' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Moje ostatnie wity nie miały negatywnej próby jodowej (jodyna ciemniała, ale nie tak bardzo jak na początku), ale filtracja trwała tak długo, że pewnie wszystko się zdążyło przerobić. Jeżeli w tym zestawie była zwykła ześrutowana pszenica, to dziwię się, że takiej rady udzielił Ci sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 A jaka wydajność Ci wyszła? Może nieodpowiednio - jak ja kiedyś - pobrałeś zacier do próby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 25 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2012 Mam za sobą dopiero 3 warki, ale w każdej musiałem czekać trochę dłużej niż reszta browarników (sądząc po wpisach w postach przeczytanych). Termometr dobrze pokazuje temperaturę? W podstawowym zasypie, po przejściu na 72°C, niekiedy nie zdążyłem nabrać próbki, a już było pozamiatane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BigPit Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Przepraszam że się nie odzywałem ale miałem krótki urlop. Termometr mam najprostrzy z możliwych z zestawu BA. W przyszłości zakupię elektroniczny. Co do wydajnosci wyszło mi 11BLG przy 20L. Czyli nie wszystko jak w przepisie bo powinno być 11,5BLG. Mam jeszcze jedną porcję to zrobię na 100% z kleikowaniem. Napisze jak wyszło. Dziś przelew na cichą! sprawdzę jak to wygląda. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BigPit Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 A jaka wydajność Ci wyszła? Może nieodpowiednio - jak ja kiedyś - pobrałeś zacier do próby Po zamieszaniu, sciągam ze środka łyżką trochę zacieru, wylewam na spodeczek - niewiele tak by widać było kolor zacieru i płyn lugola. Własciwie to robię?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się