artur2108 Opublikowano 27 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2012 Witam! Mam na imię Artur. Postanowiłem na tym forum zapisywać moje zmagania z warzeniem piwa domowego. Dotychczas uwarzyłem następujące piwa: Warka nr 1 "Zestaw piwo jasne WES" Nachmielony ekstrakt słodowy ''Piwo Domowe Jasne'' - puszka - 1,7 kg Ekstrakt słodowy jasny - puszka 1,2 kg Drożdże Safbrew T-58 Warka nr 2 "Stout" - zestaw z Homebrewing.pl Słód jasny pilzneński 4kg Jęczmień palony 0,3kg Słód Carafa® I 0.2kg Płatki jęczmienne 0.4kg Chmiel goryczkowy Marynka 40g Chmiel aromatyczny Lubelski 25g Drożdże Safale S-04 Warka nr 3 "Pszeniczne jasne" Słód jasny pilzneński 1,5kg Słód pszeniczny 2,5kg Chmiel aromatyczny Lubelski 15g Drożdże WB-06 Warka nr 4 "Pszeniczne ciemne" Słód jasny pilzneński 2kg Słód pszeniczny 2,0kg Słód czekoladowy pszeniczny 100g Chmiel aromatyczny Lubelski 30g Drożdże WB-06 Warka nr 5 (26.07.2012 r.) „Pszeniczne Pale Ale” Słód jasny pilzneński 4kg Słód karmelowy jasny Carahell 0,2 kg Chmiel goryczkowy Marynka 30 g Chmiel aromatyczny Lubelski 30 g Zacieranie w 12 l.: 30' - 63-62 25' 73-72 Wysładzanie 15 l Gotowanie: 60 minut Marynka 30 g - 60 Lubelski 30 g - 15 Wyszło 19l - 11 Blg Przy tej warce wczoraj zaliczyłem dosyć znaczną pomyłkę. Przez roztargnienie zamiast drożdży US-05 zadałem drożdże WB-06. Stąd taka przewrotna nazwa Warki. Jestem ciekaw jaki będzie efekt tego niezamierzonego eksperymentu. Mam nadzieje, że piwo będzie pijalne Aktualnie piwo jest na fermentacji burzliwej w temperaturze 20 stopni. Pozdrawiam. elroy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2012 (edytowane) Przy tej warce wczoraj zaliczyłem dosyć znaczną pomyłkę. Przez roztargnienie zamiast drożdży US-05 zadałem drożdże WB-06. Stąd taka przewrotna nazwa Warki. Jestem ciekaw jaki będzie efekt tego niezamierzonego eksperymentu. Mam nadzieje, że piwo będzie pijalne Witam Ale ale z Corneliusa dało się wypić, to chyba nie będzie tak źle Edytowane 28 Lipca 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 29 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2012 Ciekaw jestem wrażeń co z tym pszenicznym ale Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka nr 5 zeszła do 2 blg. Po 10 dniach przelana na cichą. Zabutelkowawałem 18.08.2012. Do refermentacji dodałem 75 g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5 litra oraz 3 butelki 0,66. Warka nr 6 (13.08.2012 r.) "Pszeniczne jasne 2" Słód pszeniczny - 2,5 kg Słód jasny pilzneński - 1,6 kg Słód Carahell 0,2 kg Chmiel aromatyczny Lubelski - 18g Drożdże - Gęstwa z poprzedniej warki WB-06 Zacieranie w 13 l.: 10' - 45 15' - 53 30' - 63-62 30' 73-72 Wysładzanie - 15 l Gotowanie 6 minut Lubelski 18g - 60 20 litrow 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Warka nr 5 zeszła do 2 blg. Po 10 dniach przelana na cichą. Zabutelkowawałem 18.08.2012. Do refermentacji dodałem 75 g cukru. Wyszło 36 butelek 0,5 litra oraz 3 butelki 0,66. A myślałem, że to ja daję mało cukru do refermentacji Próbowałeś tego piwa przy butelkowaniu? W smaku bardziej Ale, czy pszeniczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2012 Próbowałem dzisiaj tego piwa 12 dni po zabutelkowaniu. Zdecydowanie bardziej w smaku pszenica. Natomiast jeśli chodzi o cukier do refermentacji to taką ilość podpowiedział mi kalkulator, przy pożądanym poziomie nasycenia 1.8. Chociaż muszę przyznać, że mimo wszystko wole piwka mniej nagazowane. I poza tym jak to u początkującego piwowara zwycięża obawa przed granatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 6 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2012 Warka nr 6 zeszła do 2 blg. Piwko dzisiaj zabutelkowałem po ponad 3 tygodniach fermentacji. Dodałem do refermentacji 145 g cukru. Wyszły 42 butelki 0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 26 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2012 (edytowane) Warka nr 7 (14.09.2012 r.) „Irish Red Ale” Słód jasny pilzneński 4,5 kg Słód Carared ® 0,25kg Słód Caraamber ® 0,25kg Chmiel goryczkowy Marynka 25 g Chmiel aromatyczny Lubelski 25 g Zacieranie w 15 l.: 70' - 67-66 Wysładzanie 15 l Gotowanie: 60 minut Marynka 25 g - 60 Lubelski 25 g - 15 Wyszło 23 l - 12,5 Blg Drożdże US-05 Piwo fermentowało na burzliwej w temperaturze około 19 stopni (zeszło do 1,5 blg). 23.09.2012 r. przelałem na cichą (planuje 2 tygodnie). Przy tym piwku zaskoszył mnie jego zapach przy przelewaniu na cichą. W odróżnieniu od moich porzednich warek zapach ten był "winny". Natomiast smak ok. Edytowane 26 Września 2012 przez artur2108 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Warka nr 7 22.09.2012r. została przelana na cichą fermentację. 9.10.2012 r. po 16 dniach rozlałem do 47 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 16 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Warka nr 8 (28.09.2012 r.) „India Pale Ale” Słód jasny pilzneński 5 kg Słód monachijski 0,25 kg Słód Carared ® 0,25kg Chmiel goryczkowy Marynka 40 g Chmiel aromatyczny Lubelski 50 g Zacieranie w 18 l.: 70' - 67-66 Wysładzanie 12 l Gotowanie: 60 minut Marynka 40 g - 60 Lubelski 25 g - 30 Lubelski 25 g - 5 Wyszło 20 l - 14 Blg Drożdże US-05 Warka 9.10.2012 r. przelana na cichą Podczas tej warki pierwszy raz użyłem chłodnicy zanurzeniowej (zrobionej przez teścia ).Chłodzenie rewelacja. Do 20 stopni schłodziłem brzeczke w 20 min. Także muszę teściowi jedną skrzynkę w ramach podziękowania sprezentować. Również poraz pierwszy chmieliłem bez siateczek. Także przy tej warce zaliczyłem dwa debiuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Również poraz pierwszy chmieliłem bez siateczek. Lepiej jednak robić w siateczkach - nie zostaje Ci wtedy dużo brzeczki z chmielinami - czyli mniejsze straty. A tak w siateczkach tylko wyciągasz i po problemie Ale każdy robi jak uważa :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 16 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Również poraz pierwszy chmieliłem bez siateczek. Lepiej jednak robić w siateczkach - nie zostaje Ci wtedy dużo brzeczki z chmielinami - czyli mniejsze straty. A tak w siateczkach tylko wyciągasz i po problemie Ale każdy robi jak uważa :] do tej pory chmieliłem w siateczkach , teraz wrzucam granulat luzem , takie same warki mam lepiej nachmielone , w muslinie była zbita bryła i nie cały aromat trafiał do brzeczki , prawda że za cenę straty litra czy dwóch ,, żuru '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gonzo5 Opublikowano 23 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2012 Warka nr 7 22.09.2012r. została przelana na cichą fermentację. 9.10.2012 r. po 16 dniach rozlałem do 47 butelek 0,5 l z dodatkiem 130 g cukru. I jak już coś wiadomo wiecej? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się